Journalistyrket måste bli riskfritt!

Bildresultat för journalistDEBATT. Journalistyrket måste bli riskfritt!
Varje dag släpps nyheter om vad som händer i världen. Vad skulle hända om vi inte fick reda på vad som händer ute i världen?

De som jobbar med nyheter kallas journalister. I journalisters jobb krävs en bred kompetens i tal och skrift och behövs tekniska förmågor, yrket kräver tidshantering och planering, en artikel måste komma upp på webben så snabbt som möjligt. Inom yrket är det också mycket kommunikation, man måste ta kontakt med någon för en intervju t ex.

Att vara journalist kan vara farligt, man kan bli hotad, fängslad, till och med dödad. Kvinnliga journalister är de mest utsatta för hot och hat, just för att de är kvinnor.

Och vad gör Sverige och FN? Sverige stödjer säkerhet för journalister och lägger fokus på dessa frågor inom FN och andra internationella organ. Respekt för yttrande- och mediefrihet.

Det som måste göras är att FN måste stärka säkerheten för journalister, de måste sätta tydlig punkt för alla medlemsländer att tryckfriheten och yttrandefriheten ska gälla i medlemsländerna.

För att förebygga hot mot journalister i Sverige ska det polisanmälas, att hota journalister är ett hot mot demokratin.

Janne Josefsson som är en mycket grävande journalist på “Uppdrag granskning” berättar att hoten mot hans redaktion ökar avsevärt mer. Janne Josefsson blev överfallen av gängmedlemmar på 90-talet när han arbetade med en film om Hells Angels. Titta på ett nyhetsinslag om det här.

Varför hotas journalister?
Journalister hotas för att det skriver om sanningen, vad som händer i samhället och då blir folk arga och hotar journalisten.

Vad kan journalisten göra?
Hoten och haten mot journalister drabbar demokratin i vårt land. De journalisten själv kan göra är att inte vara rädd och formulera och uttrycka, om journalisten inte känner sig trygg i sitt arbete kan det leda till självcensur och utebliven bevakning vilket leder till att de onda får styra bilden.

 

Källor:

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article24759649.ab

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2938&artikel=6457471

http://www.aftonbladet.se/kultur/article23568722.ab

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *