Macron vann presidentvalet – ett hopp för Europa

Utrikes

Relaterad bild

UTRIKES. Emmanuel Macron som representerar det socialliberala partiet En Marche! vann presidentvalet i Frankrike, han fick två tredjedelar av rösterna mot Marine Le Pen. 

– Jag kommer att slåss med alla mina krafter mot de klyftor som underminerar oss, säger Macron i sitt segertal.

Den 7:e maj fastställdes bankmannen Emmanuel Macron som Frankrikes nya president, han vann med 66% av rösterna mot Marine Le Pens 34%. Macron har tidigare varit finansminister i den socialistiska regeringen, nu har Frankrike fått en socialliberalisk president.

Det Macron vill göra som president:

Invandring

 • Vill att flyktingfrågor löses på EU-nivå. Asylansökningar ska behandlas inom sex månader.
  Sekulära principer ska gälla i offentliga sammanhang. Statliga bidrag till arbetsgivare som anställer personer bosatta i socialt utsatta områden.

  EU

 • Pro-EU. Vill stärka samarbetet med unionen och Tyskland. Vill se en hårdare linje mot Ryssland.

  Ekonomi

 • Sänkt bolagsskatt, från 33 till 25 procent. Vill reformera pensionssystemet utan att höja pensionsåldern eller sänka pensionerna, slå ihop de olika systemen för arbetslöshetsförsäkring, sänka sociala avgifter för låginkomsttagare.
  Satsningar på 50 miljarder euro över fem år ska gå till infrastruktur, miljöinvestering och förbättrad effektivitet inom offentlig verksamhet.

  Säkerhet

 • Anställa 10 000 fler poliser, bygga 15 000 nya fängelseplatser, öka försvarsbudgeten från 1,8 till 2,0 procent av BNP, ge böter direkt på plats för narkotikabruk och förbjuda gängledare att vistas i vissa områden.

Emmanuel Macrons fru Brigitte Macron som är Frankrikes nästa första dam hyllar Sverige, landet lagom.

– Det finns många saker som verkar underbara i Sverige. Ni verkar ha stor känsla för tolerans och respekt för människor i allmänhet. Det är bra, säger hon.

 

 

 

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utrikes
Oprah Winfrey skulle kunna tänka sig att kandidera till president

UTRIKES. Oprah Winfrey fick stående ovationer efter sitt stora metoo-tal på Golden Globe-galan i Los Angeles, röster har höjts att Oprah bör ställa upp i det amerikanska presidentvalet 2020. Oprah uppger också att hon funderar på att kandidera till president.  I söndags, den 7 januari, mottog Oprah som första svarta …

Utrikes
Den etniska rensningen i Burma

UTRIKES. Under den senaste tiden så har mer än en halv miljon rohingyer flytt Burma och militärens våld, över gränsen till grannlandet Bangladesh. Byar har bränts ner, människor mördas, våldtas och fördrivs med snabbt tempo och det ser inte ut som om läget kommer att ljusna. Över 600 00 människor ska …

Utrikes
Mugabe slutar som president

Presidenten Robert Mugabe fick nyligen sluta som president i Zimbabwe och landet har blivit mycket fattigt. Den 24 november tillträdde Emmerson Mnangagwa som ny president.  Robert Mugabe som är 93 år fick sluta efter nästan 40 år makt. I början så var Robert en väldigt omtyckt man men efter ett …