Macron vann presidentvalet – ett hopp för Europa

Utrikes

Relaterad bild

UTRIKES. Emmanuel Macron som representerar det socialliberala partiet En Marche! vann presidentvalet i Frankrike, han fick två tredjedelar av rösterna mot Marine Le Pen. 

– Jag kommer att slåss med alla mina krafter mot de klyftor som underminerar oss, säger Macron i sitt segertal.

Den 7:e maj fastställdes bankmannen Emmanuel Macron som Frankrikes nya president, han vann med 66% av rösterna mot Marine Le Pens 34%. Macron har tidigare varit finansminister i den socialistiska regeringen, nu har Frankrike fått en socialliberalisk president.

Det Macron vill göra som president:

Invandring

 • Vill att flyktingfrågor löses på EU-nivå. Asylansökningar ska behandlas inom sex månader.
  Sekulära principer ska gälla i offentliga sammanhang. Statliga bidrag till arbetsgivare som anställer personer bosatta i socialt utsatta områden.

  EU

 • Pro-EU. Vill stärka samarbetet med unionen och Tyskland. Vill se en hårdare linje mot Ryssland.

  Ekonomi

 • Sänkt bolagsskatt, från 33 till 25 procent. Vill reformera pensionssystemet utan att höja pensionsåldern eller sänka pensionerna, slå ihop de olika systemen för arbetslöshetsförsäkring, sänka sociala avgifter för låginkomsttagare.
  Satsningar på 50 miljarder euro över fem år ska gå till infrastruktur, miljöinvestering och förbättrad effektivitet inom offentlig verksamhet.

  Säkerhet

 • Anställa 10 000 fler poliser, bygga 15 000 nya fängelseplatser, öka försvarsbudgeten från 1,8 till 2,0 procent av BNP, ge böter direkt på plats för narkotikabruk och förbjuda gängledare att vistas i vissa områden.

Emmanuel Macrons fru Brigitte Macron som är Frankrikes nästa första dam hyllar Sverige, landet lagom.

– Det finns många saker som verkar underbara i Sverige. Ni verkar ha stor känsla för tolerans och respekt för människor i allmänhet. Det är bra, säger hon.

 

 

 

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter
Samkönade äktenskap legaliseras i Australien efter folkomröstning

UTRIKES. Australiens befolkning röstade ja till samkönade äktenskap, nästan 62 procent röstade för att samkönade äktenskap ska bli lagligt. Det är en seger för rättvisa.  – Kärleken har vunnit en jordskredsseger, säger ja-kampanjens Alex Greenwich, till Sydney Morning Herald. Australien hade en folkomröstning om samkönade äktenskap ska bli lagligt. 12,7 miljoner …

Utrikes
Kvinnor över hela världen berättade historier om sexuella trakasserier

UTRIKES. Förra veckan var det en lavin av kvinnor som berättade historier om att de blivit sexuellt trakasserade. Många kända profiler har blivit avslöjade. Varför skapades hashtagen? Det var Tarana Burke som skapade hashtagen från början. Alyssa Milano återanvände den sedan efter att ett antal kvinnor anklagat Hollywoodmakthavaren Harvey Weinstein …

Utrikes
Ny forskning: Därför får man dyslexi

UTRIKES. Forskare i Frankrike tros ha hittat en anledning till varför vissa personer får dyslexi. De kan även ha hittat ett nytt sätt att hjälpa personer med lässvårigheter.  En grupp med forskare som jobbar på Rennes universitet i Frankrike har länge forskat om ögonen och anledningen till lässvårigheter. Och de …