Macron vann presidentvalet – ett hopp för Europa

Utrikes

Relaterad bild

UTRIKES. Emmanuel Macron som representerar det socialliberala partiet En Marche! vann presidentvalet i Frankrike, han fick två tredjedelar av rösterna mot Marine Le Pen. 

– Jag kommer att slåss med alla mina krafter mot de klyftor som underminerar oss, säger Macron i sitt segertal.

Den 7:e maj fastställdes bankmannen Emmanuel Macron som Frankrikes nya president, han vann med 66% av rösterna mot Marine Le Pens 34%. Macron har tidigare varit finansminister i den socialistiska regeringen, nu har Frankrike fått en socialliberalisk president.

Det Macron vill göra som president:

Invandring

 • Vill att flyktingfrågor löses på EU-nivå. Asylansökningar ska behandlas inom sex månader.
  Sekulära principer ska gälla i offentliga sammanhang. Statliga bidrag till arbetsgivare som anställer personer bosatta i socialt utsatta områden.

  EU

 • Pro-EU. Vill stärka samarbetet med unionen och Tyskland. Vill se en hårdare linje mot Ryssland.

  Ekonomi

 • Sänkt bolagsskatt, från 33 till 25 procent. Vill reformera pensionssystemet utan att höja pensionsåldern eller sänka pensionerna, slå ihop de olika systemen för arbetslöshetsförsäkring, sänka sociala avgifter för låginkomsttagare.
  Satsningar på 50 miljarder euro över fem år ska gå till infrastruktur, miljöinvestering och förbättrad effektivitet inom offentlig verksamhet.

  Säkerhet

 • Anställa 10 000 fler poliser, bygga 15 000 nya fängelseplatser, öka försvarsbudgeten från 1,8 till 2,0 procent av BNP, ge böter direkt på plats för narkotikabruk och förbjuda gängledare att vistas i vissa områden.

Emmanuel Macrons fru Brigitte Macron som är Frankrikes nästa första dam hyllar Sverige, landet lagom.

– Det finns många saker som verkar underbara i Sverige. Ni verkar ha stor känsla för tolerans och respekt för människor i allmänhet. Det är bra, säger hon.

 

 

 

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utrikes
Klimatförändringar på Svalbard

UTRIKES. Under de senaste åren har klimatförändringarna på Svalbard märkts allt mer tydligare. Svalbard är förmodligen det stället man märkt förändringarna mest på över hela världen, och det här hotar djuren och naturen på Svalbards marker.  -För tio till tjugo år sedan var det is på fjorden under denna tid …

Utrikes
Giftattacken mot före detta ryske spionen

UTRIKES. Hur ska detta lösas? Det är det många som frågar sig. Den före detta ryska spionen Sergej Skripal och hans trettiotreåriga dotter Yulia vårdas fortfarande på sjukhus efter giftattacken i London. Enligt the telegraph  ska nervgiftet som Sergej och Yulia fått i sig ha gömts i Yulias resväska innan hon begav …

Utrikes
Marockanska barn rymde från Sverige – lever nu på gatan i Paris

UTRIKES. Omkring 20 marockanska barn som lämnat Sverige har de senaste månaderna bott ute på gatan på små madrasser i Paris. Bland dom barnen finns det två minderåriga gravida flickor och en 13-årig pojke i fängelse.  Under de senaste månaderna har det kommit barn till Paris som har rymt från …