Pajkastning mellan höger och vänster – Annie Lööf dominerade partiledardebatten

Inrikes

Bildresultat för partiledardebatt

Centerpartiets Annie Lööf vann söndagskvällens partiledardebatt i SVT, enligt en undersökning från Aftonbladet/Inizios opinionsundersökning.

– Hon har en väldig medvind just nu, säger opinionschef Karin Nelsson på Aftonbladet.

Den svagaste insatsen anses Miljöpartiets Isabella Lövin ha stått för. Det var mycket pajkastning mellan höger och vänster.

I söndags kväll debatterade de åtta partiledarna om Sveriges framtid, vad som behöver göras för att lösa de stora problemen i Sverige. De fyra viktigaste frågorna som debatterades om var dessa och det är Sveriges framtid som står på fel.

 

Invandring/integration

Först ut i debatten var statsminister Stefan Löfvén som företräder socialdemokraterna och han ställdes mot moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Det pratades mycket om jobben; att vi har utbildade läkare, ingenjörer, lärare som behövs på den svenska arbetsmarknaden och att det finns en grupp som inte har gjort klart sin utbildning.

Arbetslösheten sjunker och sysselsättningen stiger, uppger vänstern. Högern påpekar dock att arbetslösheten stiger men regeringspartierna menade att de hade felaktiga siffror om. De menade också att det inte stämde att det skapats under hundra enkla jobb, det har skapats 1500 nya jobb sedan regeringen Löfvén tillträdde. Socialdemokraterna lovade 85.000 nya jobb innan 2020 men det är svårt att få igenom det förslaget när högern inte vill samarbeta.

Regeringen tog bort id-kontrollerna mellan Malmö och Köpenhamn för att göra det enklare för pendlare att ta sig mellan länderna. Annie Lööf tyckte att det var bra att kontrollerna togs bort.

Isabella Lövin pratade om att människor idag flyr från krig och miljöhot vilket är något som måste lösas på EU-nivå. Europa måste samarbeta för att klara av de stora frågorna.

 

Vård

De rödgröna vill höja vårdpersonalens löner för att locka fler att söka vårdutbildningar och de vill satsa mycket på personalen och minska vårdköerna som är ett stort problem i den svenska vården.

Högern vill satsa tre miljarder på vården på att minska köerna.

 

Lag och ordning

”Kriminaliteten ökar, och gängkriminaliteten ökar vilket är problem våra politiker måste knäcka för ett tryggare Sverige”

Svaret på det från mig (som skriver detta) är att först och främst måste segregationen brytas och eftersom allting börjar i skolan så ska man följa Nyköpingsmodellen om att alla olika sorters människor ska samlas på samma ställe.

Högern vill se fler resurser till polisen och förbjuda terrorpropaganda.

Vänstern vill utbilda 10 000 fler poliser och Mp vill att människor som är ett säkerhetshot i samhället ska ha fotboja.

 

Skola

”Svenska skolan är segregerad och de svenska skolresultaten är låga, men det går uppför”

Vänstern vill satsa:

  • Högre lärarlöner för att locka fler att utbilda sig till läraryrket.
  • Elever behöver lugn och en bättre arbetsro, därför behövs det fler lärare så att det kan skapas klasser med färre elever.
  • Skolan ska vara jämlik, pojkar och flickor ska blandas därför är statliga skolor bra eftersom pojkar och flickor hålls isär mellan varandra på vissa privata skolor.
  • Det ska bli fler mattetimmar och det ska vara mer idrott eftersom barn rör sig alldeles för lite, det kommer att öka skolresultaten också.

Högern vill satsa:

  • Privatisering av skolor eftersom betygen är bättre på privata skolor.
  • En jämlikare skola
  • 700 fler kuratorer
  • Ökat statligt ansvar

Centerpartiet och Liberalerna vill diskutera om skolfrågor med regeringen.

Det var bara en viktig fråga som inte debatterades om och det var om miljön som egentligen borde vara den viktigaste frågan då allt fler oroar sig framtidens klimat.

 

Aftonbladet/Inizio har undersökt vilket parti väljarna tycker har den bästa politiken för respektive område. Socialdemokraterna är nu ledande i de sex av nio sakfrågorna vilka är skola och utbildning, jobb och sysselsättning, sjukvården, äldreomsorgen, ekonomi, försvar.

Socialdemokraterna har tagit över positionen som partiet som flest tycker för den bästa politiken för försvaret och för äldreomsorgen från Sverigedemokraterna. De har ryckt åt sig ägandet av skola och utbildning från Liberalerna och jobb och sysselsättning från Moderaterna.

Det betyder att Socialdemokraterna äger fem att åtta sakpolitiska områden som undersökts både nu och i december. Moderaterna, Centern och Sverigedemokraterna äger varsin fråga. Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterparitet äger inte en enda. Det är svaghetstecken – men vi återkommer till det.

Sedan den förra undersökningen har en nionde sakfråga lagts till, lag och ordning. Även inom det området ligger Socialdemokraterna i täten tillsammans med Sverigedemokraterna. Men Moderaterna upplevs som nästan lika duktiga på politik som har med kriminalitet att göra. Väljarnas förtroende för de tre partierna är i stort sett detsamma i den här frågan.

För Moderaterna är situationen bekymmersam. De äger bara en enda sakfråga och det är dessutom en som väljarna för närvarande inte tycker är särskilt viktig, Sveriges ekonomi. Partiet ligger visserligen i topptrion i fyra andra frågor, men det är färre än SD gör.

Det är inte ofta man kan använda epitetet förlorare på Sverigedemokraterna. Men de förlorar stort i den här mätningen. I förra mätningen ägde de tre sakfrågor. Nu äger de bara en enda, flyktingar och invandring. Men SD-arna kan trösta sig med att de tillhör väljarnas tre i topp i ytterligare sex sakpolitiska frågor. Det är näst bäst, efter Socialdemokraterna som ligger bland topp tre i samtliga undersökta frågor.

Centern kan glädja sig åt att betydligt fler tycker att deras politik på miljö- och klimatområdet är bättre än Miljöpartiets. Andra partier har inte så särskilt mycket att glädja sig åt överhuvud taget.

 Särskilt illa ligger Kristdemokraterna till. Väljarna anser att de inte har den bästa, näst bästa eller tredje bästa politiken på något av de undersökta områdena.

Miljöpartiet finns med på en lista, klimat- och miljö. Och Vänsterpartiet på två, sjukvård och äldreomsorg.

 

 

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Inrikes
Valåret 2018 – Centerpartiet

  VALET 2018. Centerpartiet bildades 1910 med rötter från bönder som ägde sina gårdar och kämpade för sin frihet, på den tiden hette partiet Bondeförbundet. På valdagen kan Centern nå tvåsiffriga opinionssiffror. Centerpartiet bildades 1910 som en kraft för människors frihet, trygghet och möjlighet till utveckling. Partiets rötter finns hos bönder …

Inrikes
Valåret 2018 – Miljöpartiet

VALET 2018. Hösten 2014 intog Miljöpartiet regeringsställning med tjugofyra mandat i riksdagen. Valet 2018 kan bli en riktig rysare för MP som ligger runt fyraprocentsspärren. I slutet av 1970-talet fick miljöfrågorna en allt starkare roll i den offentliga debatten. På 80-talet kom frågan om kärnkraft, och många kände sig svikna av de …

Inrikes
Knivmord i Oxelösund

INRIKES. I Oxelösund hittades en man död och en kvinna knivskuren i en lägenhet i onsdags. Polisen har fortfarande inte hittat misstänkt eller någon klar uppfattning om vad som hänt. Polisen kontaktades och när de kom fram möttes de av en knivskuren kvinna. Kvinnan fördes direkt in på sjukhus eftersom …