Landet Lagom

Inrikes

Bildresultat för sverige

Sveriges nationaldag, en ständig fråga om varför den just är den 6 juni. Sverige har en lång historia, många kungar som gjort Sverige stort i krig men också berättelser om medmänskliga kungar som satt sina medborgare främst. Sverige har inte varit i krig på över tvåhundra år och vi får hoppas att vi kan fortsätta leva i demokrati och solidaritet.

Den 6 juni firar vi svenskar nationaldagen. Vi firar Sveriges nationaldag den 6 juni för då kröntes Gustaf Wasa till kung, år 1523.

Svenska värderingar

I Sverige står vi för demokrati och solidaritet, vi har en hundraårig historia av de som byggde upp landet till det de är idag. Efter världskrigen var Sverige världens rikaste land tack vare malmgruvorna, det fanns inte så mycket arbetskraft i Sverige då så man blev tvungen att ta in folk från utlandet, och ekonomin växte.

Strävan efter jämlikhet, avsaknad av dödsstraff, tryck- och yttrandefrihet, åtskillnad mellan religion och politisk ledning. Dessa värderingar finns i fler länder men har accepterats som svenska i denna kombination. Låt oss erkänna, vara stolta över och värna om våra svenska värderingar! Dom gör Sverige till ett bra land att bo och leva i.

Sveriges historia

Sverige har en lång historia, i det avlånga glesbefolkade landet har det bott folk sen istiden, de som man tror bodde här då och bor också här nu är samerna som är Sveriges urbefolkning.

För över 1000 år sedan hade svenskarna tron på asagudarna och vikingarna åkte runt om i Europa och världen och plundrade kristna kungariken. Innan 1000-talet konverterade Sverige till kristet, den första som döpte sig var Olof Skötkonung.

Medeltiden i Sverige började ungefär 1050 och fortsatte ända till ungefär 1520, efter Stockholms blodbad då stormaktstiden började. På 1200-talet grundades Stockholm av Birger Jarl, han var förmyndare för sin son och kung Valdemar. Magnus Ladulås var son till Birger Jarl och blev kung 1275-1290 efter Birger Jarls död. Magnus Ladulås var far till Birger Magnusson, Erik och Valdemar och det var då kampen om kronan började som slutade med att en nyckel kastades i Nyköpingsån när Erik och Valdemar satt i fängelsehålan och svälte till döds. Därefter fick Eriks son Magnus Eriksson regera Sverige.

På 1500-talet intog danskarna Sverige och år 1520 slutade med ett blodbad för stockholmarna, Gustav Vasa var i spåren och fick ett slut på danskarna. År 1523 den 6 juni kröntes Gustav Vasa till Sveriges konung.

Efter Gustav Vasas tid regerade krigarkungar Sverige, Gustav II Adolf tog över nästan hela norra Europa, han sköts till döds den 6 november 1632 i Lützen då 30-åriga kriget pågick och Sverige vann mycket mark under kriget, Gustav II Adolf blev kallad lejonet från norden i utrikes. Efter det fortsatte det med krigarkungar som försvarade och byggde Sverige.

Traditioner

I Sverige har vi sedvanliga traditioner, vissa uppkommer från vikingatiden. Den maten vi äter vid jul, påsk och midsommar är mat vi ätit genom historien i Sverige.

I Sverige tar vi en fika, att ta en fika betyder att vi tar en kaffe med oftast någon sötsak.

 

 

 

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kultur/nöje
Säsong 10 av RuPauls dragrace är här!

  KULTUR/NÖJE. Äntligen har tionde säsongen av Rupaul’s dragrace kommit! Det blir en minst sagt extravaganza bonanza säsong om jag får säga det själv. 10s, 10s, 10s across the board! Den nya säsongen med nya queens är äntligen här. Premiären som var 22 mars var verkligen en riktig extravaganza kickoff …

Inrikes
Valåret 2018 – Centerpartiet

  VALET 2018. Centerpartiet bildades 1910 med rötter från bönder som ägde sina gårdar och kämpade för sin frihet, på den tiden hette partiet Bondeförbundet. På valdagen kan Centern nå tvåsiffriga opinionssiffror. Centerpartiet bildades 1910 som en kraft för människors frihet, trygghet och möjlighet till utveckling. Partiets rötter finns hos bönder …

Kultur/nöje
Lill-Babs är död

  KULTUR/NÖJE. Hon har minst sagt levt livet den svenska folkkära artisten Barbro Svensson som hon egentligen heter. Namnet Lill-Babs är uppkallat efter att Barbro blev kallad Lillan och Babsan i skolan som sedan blev Lill-Babs. Vår folkära Lill-Babs har verkat som artist i över 65 år och har varit med …