Landet Lagom

Inrikes

Bildresultat för sverige

Sveriges nationaldag, en ständig fråga om varför den just är den 6 juni. Sverige har en lång historia, många kungar som gjort Sverige stort i krig men också berättelser om medmänskliga kungar som satt sina medborgare främst. Sverige har inte varit i krig på över tvåhundra år och vi får hoppas att vi kan fortsätta leva i demokrati och solidaritet.

Den 6 juni firar vi svenskar nationaldagen. Vi firar Sveriges nationaldag den 6 juni för då kröntes Gustaf Wasa till kung, år 1523.

Svenska värderingar

I Sverige står vi för demokrati och solidaritet, vi har en hundraårig historia av de som byggde upp landet till det de är idag. Efter världskrigen var Sverige världens rikaste land tack vare malmgruvorna, det fanns inte så mycket arbetskraft i Sverige då så man blev tvungen att ta in folk från utlandet, och ekonomin växte.

Strävan efter jämlikhet, avsaknad av dödsstraff, tryck- och yttrandefrihet, åtskillnad mellan religion och politisk ledning. Dessa värderingar finns i fler länder men har accepterats som svenska i denna kombination. Låt oss erkänna, vara stolta över och värna om våra svenska värderingar! Dom gör Sverige till ett bra land att bo och leva i.

Sveriges historia

Sverige har en lång historia, i det avlånga glesbefolkade landet har det bott folk sen istiden, de som man tror bodde här då och bor också här nu är samerna som är Sveriges urbefolkning.

För över 1000 år sedan hade svenskarna tron på asagudarna och vikingarna åkte runt om i Europa och världen och plundrade kristna kungariken. Innan 1000-talet konverterade Sverige till kristet, den första som döpte sig var Olof Skötkonung.

Medeltiden i Sverige började ungefär 1050 och fortsatte ända till ungefär 1520, efter Stockholms blodbad då stormaktstiden började. På 1200-talet grundades Stockholm av Birger Jarl, han var förmyndare för sin son och kung Valdemar. Magnus Ladulås var son till Birger Jarl och blev kung 1275-1290 efter Birger Jarls död. Magnus Ladulås var far till Birger Magnusson, Erik och Valdemar och det var då kampen om kronan började som slutade med att en nyckel kastades i Nyköpingsån när Erik och Valdemar satt i fängelsehålan och svälte till döds. Därefter fick Eriks son Magnus Eriksson regera Sverige.

På 1500-talet intog danskarna Sverige och år 1520 slutade med ett blodbad för stockholmarna, Gustav Vasa var i spåren och fick ett slut på danskarna. År 1523 den 6 juni kröntes Gustav Vasa till Sveriges konung.

Efter Gustav Vasas tid regerade krigarkungar Sverige, Gustav II Adolf tog över nästan hela norra Europa, han sköts till döds den 6 november 1632 i Lützen då 30-åriga kriget pågick och Sverige vann mycket mark under kriget, Gustav II Adolf blev kallad lejonet från norden i utrikes. Efter det fortsatte det med krigarkungar som försvarade och byggde Sverige.

Traditioner

I Sverige har vi sedvanliga traditioner, vissa uppkommer från vikingatiden. Den maten vi äter vid jul, påsk och midsommar är mat vi ätit genom historien i Sverige.

I Sverige tar vi en fika, att ta en fika betyder att vi tar en kaffe med oftast någon sötsak.

 

 

 

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kultur/nöje
Gå in och lyssna på vår julklappspodd

KULTUR/NÖJE. Är du ute i sista stund med julkappsinköpen? På vår podd får du tips om vad du kan köpa. Vi förvarnar om att ljudet dessvärre är ganska dåligt på vissa ställen, men för det mesta hör man bra. Om ni bara är ute efter de direkt julklapptipsen så kan …

Kultur/nöje
Renaida Braun medverkar i Melodifestivalen

KULTUR/NÖJE. Förra året slog hon igenom i Idol. Renaida är nu klar för Melodifestivalen 2018. Renaida var först ut i Melodifestivalens presskonferens där artisterna presenteras och även vem eller vilka som ska leda 2018 års Melodifestival, det blev David Lindgren. Renaida ställer upp med låten ”All The Feels” Den 3:e …

Inrikes
Kulturprofil anklagad för övergrepp

INRIKES. I tisdagens DN anklagade 18 kvinnor en svensk känd kulturprofil för allvarliga sexualbrott. Profilen är bunden till Svenska Akademien, men nu vill sekreteraren Sara Danius bryta alla band med mannen.  Mannen är ledare för en kulturverksamhet i Stockholm som har varit bunden till Svenska Akademien. Sara Danius, som är …