Östra klockstapeln har brunnit ner

Nyheter
Noah Gahnertz foto.
Östra klockstapeln i brand. Foto: Noah Gahnertz

Det var i fredags eftermiddag vid 16.40 tiden som östra klockstapeln i Nyköping stod i lågor, den 700 kilo tunga klockan rasade sedan. Nyköpingsborna kände sig mycket sorgsna över att klockstapeln från 1700-talet brunnit ner.

Ett stadsmärke och en silhuett för Nyköping och ett av de kulturarv som återuppbyggdes på 1700-talet efter att ryssarna satt Nyköping i lågor har brunnit ner. Efter 16.40-tiden på fredagen fick brandkåren larm om att östra klockstapeln var i brand de lyckades inte släcka branden men branden spred sig inte till andra fasader eller skogområden i närheten.

Många Nyköpingsbor samlades vid branden av den gamla klockstapeln för att få se den en sista gång, många var arga och sorgsna.

– Det var sorgligt och betungande att en så vacker byggnad som är ett stadsmärke och kulturarv för Nyköping brunnit ner, säger en Nyköpingsbo efter en intervju med Noah Gahnertz på redaktionen.

Noah Gahnertz foto.
Klockstapeln efter branden. Foto: Noah Gahnertz

Klockstapeln kommer återuppbyggas 

Ritningarna till klockstapel på öster finns kvar, kommunalråd Urban Granström (S) säger:

– Vi kommer väl i alla fall titta på att göra något nytt. Sedan vet jag ju inte vad det kan bli, men vi kommer att prata om det med kyrkan, säger Granström.

Det kan bli aktuellt att tornet återuppbyggs, i alla fall så som det ser ut nu med att kommunalrådet går ut med det och kyrkan säger också att ritningarna av byggnaden finns kvar från 1700-talet så den skulle kunna återskapas i precis samma form som den var. Det har till och med skapat sen facebookgrupp, Visst bygger vi upp vår kära Östra klockstapel igen? och det är redan fler än 400 medlemmar i facebookgruppen.

Nyköpingsborna sörjde sin klockstapel

På lördagen samlades Nyköpingsbor för att ta farväl av den gamla klockstapeln. Många har gamla fina minnen från den.

1914 bröt första världskriget ut, då ringde östra klockstapeln för att varna Nyköpingsborna, östra klockstapeln har ringt vid begravningar, bröllop, dop och konfirmationer.

Många har suttit på östra klockberget och beskådat utsikten över Nyköping, nu blir det nästan alldeles öde när det inte längre står en klockstapel där och vakar över staden. Dock har vi en reserv på väster, vi hoppas på att inte den nu heller brinner ner, men östra klockstapeln kommer att återuppbyggas trots allt.

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter
Samkönade äktenskap legaliseras i Australien efter folkomröstning

UTRIKES. Australiens befolkning röstade ja till samkönade äktenskap, nästan 62 procent röstade för att samkönade äktenskap ska bli lagligt. Det är en seger för rättvisa.  – Kärleken har vunnit en jordskredsseger, säger ja-kampanjens Alex Greenwich, till Sydney Morning Herald. Australien hade en folkomröstning om samkönade äktenskap ska bli lagligt. 12,7 miljoner …

Högstadiet
Nu har Redaktionen publicerat 100 artiklar!

HÖGSTADIET. Vi har överstigit 100 artiklar nu! Donald Trump, brandalarm, källkritik och mycket annat har vi på redaktionen skrivit om. Det ska vi fortsätta med. Vi har blivit bredare i och med att vi nu också finns på sociala medier. Du kan nå oss på facebook, instagram och snapchat. Vi …

Högstadiet
Tunnelbygget vid Alpha ska stå klart innan årets slut

    HÖGSTADIET. Tunnelbygget på Lennings väg utanför Alpha har nu kommit halvvägs, tunneln ska stå klar innan årets slut. Trafikanter berörs då det är enkelriktat under en längre tid, och det kommer orsaka förseningar i kollektivtrafiken. Just nu pågår tunnelbygge vid Alpha, där ska busshållplatser anläggas så att man …