Regeringen skärper tonen mot skattefuskare

Inrikes

INRIKES. Efter avslöjanden om skattefuskande skärper nu regeringen tonen mot skattefuskare. Regeringen vill nu ändra lagen som gör att fler som gömt undan pengar ska kunna bötfällas. 

– Det här är ett ytterligare steg för att dra åt nätet kring dem som smiter från att betala skatt, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Aftonbladet.

Panamadokumenten och Paradisläckan har de senaste åren satt igång en diskussion i Sverige och världen om skatteplanering och skatteflykt. Regeringen och Vänsterpartiet har under en tid, efter läckan om Panamadokumenten, arbetat med att försöka skärpa reglerna för de som gömt undan pengar (till exempel utomlands) och lämnat in oriktiga uppgifter till Skatteverket.

Det hela började med att förmögna människor som politiker och kändisar blivit avslöjade om skattefusk. Pengar har gömts undan utomlands och Skatteverket har fått in oriktiga uppgifter. Leif Östling, ordförande i Svenskt Näringsliv var en av av de förmögna svenskar som vill minska sin skatt. Leif Östling hade skatteupplägg på Malta.

– Det här är ju ett problem med det svenska skattesystemet, det är så vansinnigt höga skatter i det här landet säger Leif Östling till Aftonbladet.

Många rika utlänningar bildar bolag i Malta lagligt, och det är också väldigt låg skatt. Man hittar också flest svenskar i paradisläckan där, det är omkring 2000 i landets bolagsregister. År 2005 satte Östling upp ett bolag på Malta tillsammans med sin fru, visar läckan. Östling sade till SVT att det var ganska praktiskt att göra så. SVT har samarbetat med TT och 90 andra mediebolag om läckan.

Det här får du för dina skattepengar

Om de här förmögna svenskarna betalade den fullständiga skatten skulle 43 miljarder kronor mer kunna gå till välfärden.

Skatten är väldigt viktig för att ett land ska fungera. Det går bland annat till skola, vården och omsorg. Det gör att det blir gratis att gå i skolan, gratis att få vård.

Regeringen tillsammans med Vänsterpartiet vill ändra i lagstiftningen så att de som gömt undan pengar ska kunna bötfällas.

 

Noah Gahnertz

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Inrikes
Valåret 2018 – Feministiskt initiativ

VALET 2018. Feministiskt initiativ är först ut i Noah Gahnertz följetong om valåret 2018. ”Som människor är vi alla unika, lika och olika. Kärleken vinner över hatet!” – Gudrun Schyman. Historia Feministiskt initiativ bildades i april 2005 med bland annat Vänsterpartiets tidigare partiledare Gudrun Schyman. Partiet har ställt upp i …

Inrikes
Valåret 2018

  VALET 2018. Varje fredag kommer redaktionen publicera artiklar om valet 2018, de kommer handla om de olika partierna. Vi på redaktionen kommer också  att göra en podd om valet som antagligen kommer ut någon gång i april. 

Inrikes
Ingvar Kamprad och det svenska folkhemmet

INRIKES. Ikeas grundare Ingvar Kamprad gick bort lördagen den 27 januari. Ända sedan barnsben har Kamprad varit affärsmän i blodet.  År 1943 grundades Ikea. Förkortningen står för Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Aggunaryd och är alltså namngivet efter hans namn och adress. Idag är Ikea världens största möbelföretag. Redan när Ingvar Kamprad …