Samkönade äktenskap legaliseras i Australien efter folkomröstning

Nyheter

UTRIKES. Australiens befolkning röstade ja till samkönade äktenskap, nästan 62 procent röstade för att samkönade äktenskap ska bli lagligt. Det är en seger för rättvisa. 

– Kärleken har vunnit en jordskredsseger, säger ja-kampanjens Alex Greenwich, till Sydney Morning Herald.

Australien hade en folkomröstning om samkönade äktenskap ska bli lagligt. 12,7 miljoner deltog i röstningen och nästan 62 procent av de som röstade var för att samkönade äktenskap ska legaliseras. Röstningen har pågått i två månader och avslutade 7 november.

Mer än 60 procent i alla delstater och territorier röstade ja, förutom New South Wales, där andelen som röstade ja var 57,8 procent.

Tusentals människor samlades i Australiens stora städer för att fira det glädjande beskedet. Dock kan det inte bli en ny lag innan parlamentet i Canberra hållit en omröstning där ledamöterna kan rösta som de vill, men det ser ut som att ja-sidan även har ett starkt stöd även i parlamentet. Premiärminister Malcolm Turnbull säger att hans regering ska försöka få igenom lagstiftningen innan årsskiftet.

__________________________________________________________________________________________________

DE HÄR SÄGER JA TILL SAMKÖNADE ÄKTENSKAP

För ett tag sedan sade Tyskland ja. Nu väntar många på besked från Australien. Än så länge är det en ganska liten skara länder, drygt 25 stycken, som valt att ha en könsneutral äktenskapslagstiftning. Här är länderna som gett klartecken – år för år:

2001: Nederländerna är först ut i hela världen med att erkänna samkönade äktenskap.

2003: Belgien kommer tvåa.

2005: Kanada och Spanien säger ja.

2006: Sydafrika, första och hittills enda landet på afrikanska kontinenten, erkänner samkönade äktenskap.

2008: Norge röstar ja och lagen börjar gälla 2009.

2009: Sverige: Par har sedan 1995 kunnat ingå registrerat partnerskap. Men den 1 maj 2009 infördes i stället en könsneutral äktenskapslagstiftning och det blev fritt fram att gifta sig även här.

2010: Portugal, Argentina och Island godkänner samkönade äktenskap. Argentina är först ut i Sydamerika.

2012: I Danmark har par kunnat registrera partnerskap sedan 1989. Men rätten att gifta sig på riktigt införs först nu.

2013: Frankrike säger ja, liksom Uruguay, Brasilien, Nya Zeeland. Även Storbritannien – utom Nordirland och Skottland – röstar ja. I England och Wales införs lagen 2014.

2014: Nu röstar även Skottland för att införa samkönade äktenskap. Luxemburg säger också ja, lagen började gälla 2015 där. Riksdagen i Finland godkänner en ny, könsneutral äktenskapslag i slutet av 2014, men den började dock inte gälla förrän år 2017.

2015: Irland blir land nummer 20 i ordningen. Grönland följer efter. USA klarlägger också sin inställning till frågan: 2015 beslutar Högsta domstolen att förbud mot könsneutrala äktenskap strider mot den amerikanska grundlagen.

2016: Colombia ger grönt ljus.

2017: Malta sa ja i somras. Och från den 1 oktober tillåts samkönade äktenskap även i Tyskland.

Augusti 2017: Chiles president Michelle Bachelet har skrivit på ett förslag som ska göra det lagligt för personer av samma kön att gifta sig. Parlamentet ska rösta om förslaget.

November 2017: Australiens befolkning har sagt ja till samkönade äktenskap. Hur den lagliga konsekvensen blir av resultatet är ännu oklart.

Källor: RFSL, RFSU, Human Rights Watch, Pew Research Center.

 

Noah Gahnertz

 

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utrikes
Nordkorea deltar i vinter OS

UTRIKES. Trots den dåliga relationen mellan Nordkorea och Sydkorea så ska Nordkorea delta i vinter OS i Pyeongchang. Inbjudan har kommit från Sydkorea. Det har inte varit så bra relation mellan det två länderna men den 9 januari hade de sitt första riktiga möte på två år. Det var Sydkorea …

Utrikes
Robotvarning på Hawaii – av misstag

UTRIKES. Människor som befann sig på den amerikanska ögruppen Hawaii fick ett larm om att en ballistisk robot var på väg och att alla skulle söka skydd. Denna information visades dock vara ett falsklarm. Runt 08-tiden på Hawaii den 13 januari fick alla människor på öarna en notis om att en …

Inrikes
Majoritet i riksdagen vill införa ett tredje juridiskt kön

INRIKES. En majoritet i riksdagen vill införa ett tredje juridiskt kön enligt en rundringning som Sveriges radio ekot gjort. Det skulle innebära könsneutrala personnummer och ett rättsligt erkännande av ickebinära personer.  En statlig utredare föreslog att regeringen bör tillsätta en utredning om möjligheten att införa ett tredje juridiskt kön. Nu …