Giftattacken mot före detta ryske spionen

Utrikes

UTRIKES. Hur ska detta lösas? Det är det många som frågar sig. Den före detta ryska spionen Sergej Skripal och hans trettiotreåriga dotter Yulia vårdas fortfarande på sjukhus efter giftattacken i London. Enligt the telegraph  ska nervgiftet som Sergej och Yulia fått i sig ha gömts i Yulias resväska innan hon begav sig hem från sin resa i Moskva. Giftet ska sedan ha spridit sig när väskan öppnats.

Den tredje mars nu i år kom Yulia hem från ett besök i Ryssland. På eftermiddagen dagen därpå hittades hon och hennes pappa Sergej Skripal medvetslösa på en parkbänk. De vårdas fortfarande på sjukhus i London.

Någon ville förmodligen ha hämnd mot Sergej Skripal som tidigare varit en rysk spion men avgått och flyttat till London.

The telegrephs teori är att nervgiftet placerats i Yulias väska på till exempel ett klädesplagg när hon skulle resa hem från Ryssland till London. Från början trodde man att nervgiftet spridit sig i Skripals bostad men nya uppgifter säger att giftet ska ha spridit sig i ventilationen på Sergejs BMW.

Nervgiftet. eller det så kallade Novitjok, är ett gift som blockerar nervsystemets signaler till musklerna som kan leda till att kroppens organ slutar fungera. Giftet kan verka inom trettio sekunder och tas oftast in i kroppen genom inandning. Novitjok uppfanns i Ryssland under 1970-talet och är ett finfördelat pulver. Tyvärr har man inte kunnat skapa ett botemedel mot just Novitjok men det finns mot andra nervgift. Även fast Novitjok är ett förbjudet ämne är det ändå möjligt att giftet förts från Ryssland.

Än så länge vet man inte varför eller vem som placerat pulvret i väskan men man antar att giftet placerats där som en slags hämnd mot Sergej som avgått som en rysk spion. Sergej och Yulia har fått skador för livet uppger polisen.

 

Leonora Holst

Foto: Wikimedia commons; Lead arsenate insecticide powder

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Toppmötet mellan Trump och Jong-Un hotat

UTRIKES. Nordkorea hade ställt in ett möte med Sydkorea och nu hotar Kim Jong Un att ställa in mötet med presidenten Donald Trump. Detta kommer kanske få dem att  bråka igen På senaste tiden har har relationen mellan USA och Nordkorea blivit bättre då Nordkorea bland annat deltog i Vinter OS …

Utrikes
IDAHOT – International Day Against Homophobia and Transphobia

UTRIKES. Idag, den 17 maj, är det internationella dagen mot homofobi och transfobi (IDAHOT).   Syftet med den här dagen är just att synliggöra homofobi, transfobi, hatbrott, våld, trakasserier och diskriminering mot HBTQI-personer. IDAHOT har funnits sedan 17 maj 2005 och datumet 17 maj valdes för att WHO (världshälsoorganisationen) tog bort …

Utrikes
Terrordåd i Europa under 2017

UTRIKES. Under 2017 skedde det många terrordåd i Europa. Bland annat ett av de värsta terrordåden vi har haft i Sverige. Det har varit allt från lastbilsattacker till attacker med knivar. Det första skedde redan på nyårsnatten mellan 2016 och 2017 i Istanbul. Det var en man iklädd tomteluva som …