Därför slutar Henrik som rektor på Nyköpings högstadium

Högstadiet

HÖGSTADIET. Jonathan, Andy-Polo och Robin på profilen Redaktionen har intervjuat rektor Henrik Eriksson med anledning av att han slutar som rektor på Nyköpings högstadium för att bli utbildningschef över både högstadiet och gymnasiet.

Av Andy Polo Ishimwe, Jonathan Larsen och Robin Stämneryd

rektor-henrik
Foto: Lasse Skog

 

Varför slutar du?

Jag ser det inte som att jag slutar utan som att jag fortsätter vårt arbete i en ny roll. Jag har blivit erbjuden den rollen eftersom både jag och min arbetsgivare tror att jag skulle kunna passa där och att jag skulle kunna göra något bra även när det gäller utvecklingen på gymnasiet, som min nya tjänst omfattar.

Har du vart nöjd med din insats  som rektor över Nyköpings högstadium?

Jag är väldigt stolt, glad och nöjd över det vi åstadkommit på Nyköpings högstadium under den relativt korta tid vi varit igång. Jag vill se det som att jag haft en del i ett stort arbete som delats av många och jag vet att jag har gjort så gott jag har kunnat. Jag tror att vi skapat grunden för en mera kvalitativ skola för alla ungdomar i Nyköping och det är jag förstås nöjd med.

Vad är du mest nöjd med under de här åren du har jobbat här och varför är du nöjd med just det?

Det är svårt att peka ut en enskild sak eller företeelse när allt hänger ihop. Men jag vet att vi vid flera tillfällen gjort insatser som förmodligen räddat livet på människor och det är när läget är så skarpt som jag känner störst tillfredsställelse. När vi lyckats göra skillnad på riktigt. Sen är jag förstås oerhört stolt över all personal som varit med hela vägen och gjort vår förändring möjlig.

Vad är du minst nöjd med av det som du har gjort som rektor och varför är du precis minst nöjd med det?

I en stor förändringsprocess med många människor inblandade är kommunikation en av de viktigaste faktorerna. Och samtidigt en av de svåraste. Jag kan inte heller här peka ut något enskilt, jag har gjort flera misstag på vägen. Men jag skulle ha önskat att vi haft en större stabilitet i vår ledningsorganisation, då hade vi kunnat parera andra problem som uppstått och som gjort att människor varit mindre nöjda med delar av vår stora omställning. Vi hade ibland behövt vara närmare som ledare, men inte alltid lyckats. Det beklagar jag.

Vilken förändring hade du velat göra under den tid du har varit rektor men inte kunnat göra?

Vi har kunnat göra det vi önskat, så känner jag nog. Möjligen hade jag önskat att det hade gått lite snabbare i vissa avseenden, men ibland går det inte. Till exempel ville vi rusta upp Omega direkt inför uppstarten, men pengar för detta har vi fått loss precis nu. Jag hade också gärna haft en något vidare ledningsorganisation, men det kanske vi kan få till nu.

Vilken skola tycker du mest om Alpha eller Omega?

Båda husen har sin egen charm, vilket är coolt. Eftersom jag började som rektor på Omega, i en situation där vi var två rektorer, har jag en speciell känsla för det huset. Jag ägnade hela sommaren innan starten med att slänga gamla möbler, ordna till det i salar och arbetsrum och förbereda för skolstart överhuvudtaget. Det gjorde att jag kom ganska nära huset och dess egenheter, det sitter kvar fortfarande. Nu när jag ägnar lika mycket tid i båda husen har jag utvecklat en starkare känsla även för Alpha och tycker ganska lika mycket om båda husen idag.  

Vad fick dig att välja jobbet som utbildningschef?

Jag tror att verksamheten är redo att gå in i en annan fas och då tror jag att det ska vara någon annan som leder det arbetet. Samtidigt känner jag att jag med min erfarenhet kan bidra till att utveckla högstadiet vidare på en annan nivå. Och just nu fanns tjänsten ledig. Ibland sammanfaller olika perspektiv på ett bra sätt.

Vem tar över nu när du slutar?

Det får vi se, arbetet med att utse en efterträdare har precis börjat.

Vem är din favorit bland de anställda på Omega och på Alpha och varför just den personen?

Haha, om jag hade någon skulle jag inte berätta det för er här. Jag har olika nära kontakt med dem som arbetar här och gör vad jag kan för att ha kontakt med alla på något sätt. Det här lyckas jag inte med så väl som jag skulle önska, men jag försöker.

Är det jobbigt att vara rektor isåfall vad är det jobbigaste med att vara rektor?

Jag tror att rektor är ett av de mest komplexa och utmanande yrkena i Sverige. Vi har så många perspektiv att förhålla oss till, så många lagar och förordningar att hålla reda på, så många människor som med rätta ställer krav på oss. Jag kan inte komma på någon annan yrkesroll som är utsatt på det sättet. Ibland är det förstås jobbigt. När man får känslan av att inte räcka till eller nå ut till dem som behöver en. Men detta är också det som gör yrket till ett av de mest spännande och givande. Jag har aldrig ångrat att jag arbetat som rektor, det har utvecklat mig enormt mycket som både yrkesperson och människa. Det är jag väldigt tacksam över.

___________________________________________________________________________

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Så har var profildagen för danseleverna i årskurs åtta

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på dansprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Medea berättar att hon har haft dansprofilen från sjuan och hon alltid har gillat att dansa. – Jag kommer ihåg dansstegen ganska bra, om man bara får göra dem några gånger själv så …

Högstadiet
Så här var profildagen för musikeleverna i årskurs åtta!

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på musikprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Det blir en hel del prat om själva uppträdandet men också om profilen i stort. På förmiddagen repar alla musikprofilelever i olika grupper och efter lunch ska alla upp på scen och köra …

Högstadiet
Redaktionen ute på stan: Vad tycker folk om vår skola och dagens ungdomar?

HÖGSTADIET. Veronica, Houda och Tuva gav sig ut på stan för att ställa två frågor till personer de stötte på: Vad tycker du om Nyköpings högstadium? och Vad tycker du om dagens ungdomar? Linda, 42 år, röroperatör på tvätteri Jag tänker på Alpha och Omega. Alpha var väldigt bra när …