Hot och utpressning ökar i skolor

Inrikes

SKOLFRÅGOR

Av Premprida Chueasathum

 

Bötning har spritt sig till Nyköpings högstadium. I hela landet har det ökat drastiskt sedan 2012 med mer än 1000 anmälningar.

Vad betyder bötning?

Bötning betyder att någon utpressar någon, hotar någon eller rånar någon. Något som ökar varje år, som också förekommer i och utanför skolan.

Varför vågar många inte berätta för någon om bötning?

Oftast är det att barnet/eleven skäms och inte vågar berätta eller att den tror att den kommer bli ännu mer utsatt om den berättar men det blir den inte.

Varför börjar bötning komma till skolor?

Det vet man inte, men det ökar till brott och eleven/barnet blir rädd att komma till skolan. Om den inte har berättat för någon och har gjort en bötning kommer den att göra mer och barnets/elevens hälsa kommer sjunka snabbt och kommer synas. Psykisk hälsa kan inte gömmas, det är precis som mobbning, man kan inte gömma den.

Behöver vuxna/lärare uppmärksammas?

Vuxna och lärare behöver vara väldigt uppmärksamma och fråga mycket om du misstänker att barnet/eleven är utsatt eller verkar må dåligt, nöj inte bara med att den säger att den mår bra för oftast mår den inte bra. En arg reaktion eller tystnad tyder oftast på att hon/han håller något hemligt. När barnet/eleven börjar bli “slarvig” med sina saker, såsom mobil, pengar, dator, böcker m.m så fråga ut honom/henne.

 

VÅGA BERÄTTA!

Våga säga till en lärare eller i så fall en kompis som du litar på om vad bötning eller vad som helst som får dig att må dåligt. Du kommer bara att ångra det när du blir äldre och må sämre över det. Andra människor finns för att hjälpa dig, även om några andra är idioter som inte fattar vad de håller på med.

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Alpha
4
Ella Haugness möter Utbildningsminister Anna Ekström

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Den 20 november 2019 hade Nyköpings Högstadium besök av Sveriges utbildningsminister, Anna Ekström. Då passade vi på Redaktionsprofilen på att träffa ministern för en intervju, såklart! Ministerns schema under förmiddagen var späckat och vår ”slot” – 11.25-11.35 – var den absolut sista innan hon skulle resa vidare mot …