Krigsrapport från provocerad elev

Debatt

DEBATT En elevs minne är kort, såväl första världskriget som en atoms uppbyggnad tar motorvägen genom öra 1 och ut genom öra 2. Ibland får man nästan känslan av att flera evigheter passerat sedan skolans rutiner bröts upp med kofot och alla elever tvingades gå uppför den moraliskt dödande backen ända upp till den stora entrén. Men idag, fem eller sex veckor senare, har morgonens promenad istället återfått den ständiga känslan av automatik igen. 

Dock, hur automatisk promenaden än ter sig, så finns det vissa störningsmoment. Något som elever i alla årskurser uppfattat som provocerande  är de otaliga ”walks of shame” som vi varje morgon tvingas åskåda. I erfarenhet som elev är det för mig ingenting som förvånar; det är något med de smygande stegen och den hastigt inknappade koden till valvets elektriska lås som påminner lite om salt i färska sår. Att alla lärare dessutom blir så irriterade när elever försöker åka snålskjuts med in är dessutom löjligt; en avstängd ingång borde vara avstängd för alla. Även lärare borde väl ha förstått det nu.

Under dagens intervju med skolans nya rektor Peter Sund uppvisades ett något passivt synsätt på problemet; där menades helt enkelt att alla ska ha klart för sig vilken ingång som gäller. Att vissa faktiskt inte verkar förstått det verkar inte vara något problem. Någon lösning såg inte heller ut att finnas inom synhåll, kanske är det en vink om att både vi elever och skolledningen ska gå vidare.

Det härliga med en demokratisk skolledning är att vi som elever faktiskt har förmågan att förändra hur vår tid på skolan ska se ut; om än småskaligt. Om vi bara samarbetar tillräckligt och vid varje tillfälle, såsom klassråd och elevråden, uttalar våra åsikter om hur förflyttningar genom valvet ska behandlas så kommer någonting att hända. Tillsammans kan vi en gång för alla sätta stopp på lärarnas extra privilegier. Det blir som ett avslut på alla de tidigare debatter om fika i lärarrummen som vi hade på lågstadiet.

En sak som är säker; tills den dag då valvet en gång för alla stängs vägrar jag att låta det gå.

/Vendela van den Brink, elev

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Så har var profildagen för danseleverna i årskurs åtta

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på dansprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Medea berättar att hon har haft dansprofilen från sjuan och hon alltid har gillat att dansa. – Jag kommer ihåg dansstegen ganska bra, om man bara får göra dem några gånger själv så …

Högstadiet
Så här var profildagen för musikeleverna i årskurs åtta!

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på musikprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Det blir en hel del prat om själva uppträdandet men också om profilen i stort. På förmiddagen repar alla musikprofilelever i olika grupper och efter lunch ska alla upp på scen och köra …

Högstadiet
Redaktionen ute på stan: Vad tycker folk om vår skola och dagens ungdomar?

HÖGSTADIET. Veronica, Houda och Tuva gav sig ut på stan för att ställa två frågor till personer de stötte på: Vad tycker du om Nyköpings högstadium? och Vad tycker du om dagens ungdomar? Linda, 42 år, röroperatör på tvätteri Jag tänker på Alpha och Omega. Alpha var väldigt bra när …