Nätmobbning: hur stoppar vi det?

Skolfrågor

SKOLFRÅGOR

Nätmobbning är ett stort problem som både har ökat och minskat genom åren. Men hur ska vi kunna minska och kanske till slut stoppa det?

Av Premprida Chueasathum

 

 

 

 

 

Nätmobbning, vad betyder det?

 

 • Man gör narr av någon på nätet utan att personen vet om det (t.ex på Snapchat eller i medier där det läggs ut bilder som t.ex. Instagram)
 • Mobbning som man gör på nätet men inte skulle kunna tänka sig att göra i verkligheten, vilket ofta leder till att det är anonyma personer som mobbar (inte alltid dock)

 

Hur kan man bli nätmobbad?

 

 • Någon kan ta bild på dig utan att du vet om det, lägga ut bilden på internet utan din tillåtelse och göra narr av bilden
 • Någon skriver dåliga eller dumma ord om dig som inte är sant
 • Någon får dig att bli inblandad i något på nätet fast du inte vet om det och du får veta det senare när det har spritt sig, något som får DIG att må väldigt dåligt (tro mig, man gör det)

 

Vilka kan stoppa eller i alla fall minska nätmobbning?

 

 • Eleverna som gör det (se till att sluta, du förstör någons liv och du kommer bara råka illa ut själv)
 • Föräldrar (bör uppmärksamma sina barns telefoner eller datorer, kolla igenom dessa helst en gång i veckan eller månaden)
 • Lärare (uppmana elever att inte göra sådant).
 • Rektorn kan se till att elever inte håller på med mobiltelefonen för mycket på rasterna (kan säga till lärarna att se till det)
 • Vem som helst (du, jag, alla som vill hjälpa)

 

Vad kan man själv göra om man är utsatt?

 

 • Berätta det helst för någon vuxen, men du kan också dela det med dina kompisar
 • Om du vet vem det är, prata med den personen och säg att du inte tycker om det personen gör; om den inte lyssnar och fortsätter, hämta en vuxen du litar på eller vet som kan hjälpa till

 

BÄR ALDRIG PÅ NÅGOT SOM FÅR  DIG ATT MÅ DÅLIGT! DÅ MENAR JAG INOMBORDS FÖR OFTAST SYNS DET ALDRIG UTIFRÅN. DET ÄR DEN SOM NÄTMOBBAR SOM SKA SKÄMMAS, INTE DU SOM BLIR NÄTMOBBAD!!!

 

Källor: Jag har hämtat informationen från mina egna kunskaper och erfarenheter, men även från andra människor som har berättat om detta ämne som t.ex. mina lärare och föräldrar.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alpha
4
Ella Haugness möter Utbildningsminister Anna Ekström

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Den 20 november 2019 hade Nyköpings Högstadium besök av Sveriges utbildningsminister, Anna Ekström. Då passade vi på Redaktionsprofilen på att träffa ministern för en intervju, såklart! Ministerns schema under förmiddagen var späckat och vår ”slot” – 11.25-11.35 – var den absolut sista innan hon skulle resa vidare mot …

Skolfrågor
På tiden att Örstig får en busslinje

SKOLFRÅGOR.  Jag bor ute på Örstig det är ett område som är så långt ut man kan komma på Arnö, dock fortfarande inom stadsplanerat område. När jag flyttade in år 2008 var det tänkt att kommunen skulle fixa kollektivtrafik inom en snar framtid. Nu är det slutet på 2018 och …

Inrikes
Valåret 2018 – S tar krafttag mot psykiska ohälsan bland unga

VALET 2018. Förra veckan presenterade Socialdemokraterna ett vallöfte till Sveriges unga att ta krafttag mot den växande psykiska ohälsan. Det är ett förslag som ungdomsförbundet SSU drivit som en av de viktigaste välfärdsfrågorna för Sveriges unga. Psykisk ohälsa är vår tids snabbast växande folkhälsosjukdom, och speciellt bland barn och unga …