Tick-tack

Krönika

KRÖNIKA

Av Nina Hellberg

Tick-tack, tick-tack, tick-tack… Det metalliska ljudet fyller mina öron med sitt ohörbara skrammel och borrar sig in i huvudet. Letar sig fram och placerar sig med en lätt duns i nacken. Den molande värken gör sig påmind igen. Tick-tack, tick-tack. Mina fingertoppar steppar mot bordsskivan. Låt mig få skärma av, låt det för en enda gångs skull vara helt tyst! Tick-tack. Varför ska klockor alltid göra mig så medveten om att jag spiller tid, låter mitt liv passera, utan att göra något meningsfullt av den tid som återstår. Tick-tack. Tick-tack.  Fingrarna trummar vilt mot skivan. Jag vänder frustrerat blad i boken som vilar tungt i knät. Tick-tack. Jag känner hur ögonen sakta börjar glida igen. “Öööhhh”, gäspar jag.

En stark lampa lyser mig i ögonen från andra sidan bordet jag sitter vid. En dov röst ekar i salen; “Nå, var det du som åt upp den sista kakan ur kakburken?” Jag ser mig omkring, men kan inte avgöra varifrån rösten kommer. “Nej. Det var inte jag.” Förvirrad knyter jag händerna i knäet och sväljer. “På så vis. Om du inte tänker tala klarspråk får vi ta till tyngre medel. Hämta in tortyrredskapet.” Ett gällt skrammel hörs och en vagn rullas in. På vagnen ligger något, något som liknar ett stort gökur. Tick-tack. Tick-tack. “Ko-ko! Ko-ko! Ko-ko!” Tick-tack. Tick-tack.  “Snälla, sluta! Jag erkänner, bara ni snälla ser till att det här förskräckliga ljudet upphör!” Plötsligt släcks rummet ner. Det blir svart runt omkring mig. Mörkt, svalt och tyst.

Mina ögonlock glider sakta upp. Jag blinkar och ser mig omkring i rummet. Då blir jag påmind om klockan. Jag reser mig, med viss möda, upp från den varma, sköna fåtöljen och går fram till klockan. Jag lyfter ner den, tar ur batterierna, lägger dem i byrålådan och går och sätter mig igen. Det dröjer inte länge förrän jag åter befinner mig i drömmarnas värld och den här gången, utan någon störande klocka som plikttroget tickar…

… Tick-tack. Tick-tack. Tick-tack…  

   

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Sluta säg att Snape är en bra person

KULTUR/NÖJE. Varning för spoilers om man inte har läst alla Harry Potter böcker. Severus Snape är en väldigt välskriven karaktär. Från första boken sågs han bara som en mobbare men visade sen sig att vara en dubbelspion. Det var i sista boken som han hjälpte Fenixorden att vinna kriget. Men …

Krönika
Den enda folk pratar om…

KRÖNIKA. Corona, covid-19 har påverkat många liv, har tagit många liv. Människor sätts i karantän, människor väljer karantän, människor hamstrar mat, läkemedel och affärer står tomma. Covid-19. Jag följer inte aktivt nyheterna, varken innan den stora pandemin kom eller nu när den är här och flåsar oss i nacken. Jag …

Krönika
Läsning är inte bara ett roligt tidsfördriv

KRÖNIKA. Läsning är väldigt viktigt, det tror jag att de allra flesta vet. Men det som många inte vet är hur mycket läsningen kan påverka en person, hur mycket läsningen betyder för ens mentala utveckling och vad det egentligen är som läsningen påverkar. Läsning är viktigt, det är viktigt att …