Återvinn batterier mer och mer! Av Mariam Daoudi

Frilansare

FRILANSARE Jag tycker att det är jätteviktigt att man återvinner batterier för att om man inte gör det innebär det skada för miljön, djur och även människor. Nästan varje batteri innehåller miljöfarliga ämnen som till exempel kadmium, kvicksilver och bly. Om batterierna inte återvinns släpps ämnen inuti batterierna ut i atmosfären. Det är därför alla måste hjälpa till med den hållbara utvecklingen för att skydda. Det innebär att vi människor utvecklas utan att skada vår miljö. Här nedan finns några förslag på hur vi kan göra för att öka andelen batterier som återvinns.

 

Ignorant betyder inte oskyldig

För att alla ska hjälpa till med att återvinna batterier och däremot den hållbara utvecklingen behöver folk veta vad det är som gäller och vad som skulle kunna hända med vår miljö om batterierna inte återvinns. Det är vår ansvar att informera oss samtidigt som det är landets ansvar att se till att alla återvinner.

Hur ska de som driver landet se till att alla återvinner? Ge böter.

Jag tycker att riksdagen ska bestämma en ny lag om återvinning. Man slösar massor av pengar för att fixa miljöskadorna som ämnen i batterierna kan orsaka, men vad skulle hända om du fick betala för varje batteri som du inte återvinner? Å ena sidan skulle fler inte våga slänga batterier i vanliga soptunnor och då skulle andelen batterier som återvinns öka mycket snabbt. Å andra sidan finns det folk som har så mycket pengar att de inte bryr om att slösa pengar om de inte återvinner, men då man kan basera hur mycket man måste betala på deras månadslön. Det betyder att ju mer man tjänar i månaden, desto mer måste man betala för batterier som inte återvinns. Men det finns folk i Sverige, samt hela världen, som inte kan återvinna bara för att de inte har en plats där man kan göra det, eller för att man behöver öka långt bort för att hitta denna plats.

Var ska jag återvinna mina batterier? Bygg mer batteriholkar och återvinningsstationer.

Om man bygger mer holkar kan även folk, som kanske inte har bil, gå till den närmaste holken och återvinna sina batterier där. Däremot, om det finns holkar måste det även finnas återvinningsstationer eller återvinningscentraler.  

Göra batteriinsamling och tävlingar.

Om man gör batteriinsamlingen två gånger om året kan andelen batterier som återvinns bli högre, man kanske kan få ett pris om man samlar högst antal batterier som i en batteritävling. Genom att ha en vinnare i slutet av tävlingen har barn mer lust för att tävla och då kan barn bidra till den hållbara utvecklingen även om man inte vet om det. Du själv kan bidra till en bättre ekosystem. Men det är politikerna som måste se till att alla gör det.

Politikerna måste se till att alla andra länder hjälper till att återvinna.

Även om du återvinner och landet som du bor i gör det, det kanske är länderna på andra sidan jordklotet som inte gör det. Alla vi bor under samma atmosfär. Det är därför politikerna måste besluta om ett avtal även mellan länder som är utanför Europa för att de ska bidra bättre till den hållbara utvecklingen.

Nyheter på TV

Att säga att batterierna förstör vår jord är inte tillräckligt. Om man pratar om det på TV kan fler och fler veta om varför vi måste återvinna. Om man informerar om katastroferna som kan hända på vår jord om vi inte återvinner knappcellsbatterierna, inte bara om tungmetallerna som släpps i luften. Till exempel har jag läst på en sida att för att få fram de mineraler och tungmetaller som behövs för att tillverka batterierna måste man gräva stora och djupa hål på jordens yta. Det här kan påverka människor, djur och natur, särskilt där grävningen sker illegalt. Om vi inte återvinner måste man gräva mer och mer för att få de nya batterierna. Om man pratar om det på TV kan folk känna sig tvungna att återvinna och börjar återvinna mer.

Vems är ansvaret för att batterier återvinns?

Jag tycker det är vår ansvar att se till att batterierna återvinns. Politikerna måste se till att informera folk om att återvinna batterier och därför är ansvariga för det, men det är vi som är ansvariga för att återvinna våra batterier och däremot informera oss. Det är vår ansvar att hålla reda på vad de olika symbolerna om batterier betyder. Till exempel är det bra att läsa bakom en förpackning som kanske innehåller en produkt med knappcellsbatterier och se till att återvinna produkten. Och då blir tillverkarna av dessa batterier och elprylar ansvariga för att ha symbolerna om inbyggda batterier på förpackningen.

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Frilansare
”Vanlig vardag i skolan”- serie av Robin Anklev!

Robin A Vanlig vardag i högskolan (Öppna pdf-filen för större format)