Tänk som att det är den första april varje dag!

Högstadiet

KÄLLKRITIK. Tidigare idag publicerade vi en nyhet om att skolan har beslutat att dra in alla elevers skoldatorer. Det här var en fejkad nyhet. Det betyder att den var påhittad i syfte att luras.

Av Jörgen Leidebrant

Varför ville vi luras? Framför allt för att sätta igång samtal om att man inte alltid kan lita på nyheter och att man alltid, alltid behöver vara källkritisk. Särskilt i samband med USA-valet och Trumps första tid som president har dessa frågor blivit högaktuella. Det finns idag också personer, så kallade troll, som livnär sig på att publicera falska artiklar som får spridning.

Jag brukar säga till mina elever att de alltid ska tänka som att det är den första april när de söker information. Utgå från att någon kanske försöker lura dig innan motsatsen är bevisad. För att kunna vara källkritisk måste man alltid ställa sig frågor som: vem står bakom informationen och går den att lita på? Varför finns den informationen och vad vill den med dig?

När det gäller vår fejkade artikel skulle det egentligen ha räckt med en googling på skolchefen Rutger Larsson (som inte existerar). Att det kommer ett sådant uttalande från skolchefen utan att lärarna och rektorn på skolan har sagt något, är också något som bör göra att man drar öronen åt sig. Om man scrollar längst ner i artikeln står det också rakt ut att det är en fejkad nyhet. Men det ser man ju inte om man bara läst rubriken på affischen eller snabbt skummat den.

Om ni inte blev lurade, bra jobbat! Ni har redan källkritiska glasögon på sig. Om ni blev lurade, låt det inte hända igen! Var mer vaksamma nästa gång och tänk som att det är den första april!

Slutligen, gå gärna in och lyssna på det här radioklippet. Det är P4 Sörmland som intervjuar Andy Polo, Jonathan och mig angående fejkade nyheter.

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Högstadiepodden om skolmaten

PODD. Lyssna på när Mariana, Sofia, Valentina, Pamela, Nilo och Havannah diskuterar vad de tycker om skolmaten. De har även intervjuat elever och personal på Omega. Lyssna här Alla åsikter som framkommer i podden och intervjuerna är elevernas/personalens egna. Foto: Wikimedia Commons; Casey Lehman

Högstadiet
Så har var profildagen för danseleverna i årskurs åtta

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på dansprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Medea berättar att hon har haft dansprofilen från sjuan och hon alltid har gillat att dansa. – Jag kommer ihåg dansstegen ganska bra, om man bara får göra dem några gånger själv så …

Högstadiet
Så här var profildagen för musikeleverna i årskurs åtta!

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på musikprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Det blir en hel del prat om själva uppträdandet men också om profilen i stort. På förmiddagen repar alla musikprofilelever i olika grupper och efter lunch ska alla upp på scen och köra …