Tänk som att det är den första april varje dag!

Högstadiet

KÄLLKRITIK. Tidigare idag publicerade vi en nyhet om att skolan har beslutat att dra in alla elevers skoldatorer. Det här var en fejkad nyhet. Det betyder att den var påhittad i syfte att luras.

Av Jörgen Leidebrant

Varför ville vi luras? Framför allt för att sätta igång samtal om att man inte alltid kan lita på nyheter och att man alltid, alltid behöver vara källkritisk. Särskilt i samband med USA-valet och Trumps första tid som president har dessa frågor blivit högaktuella. Det finns idag också personer, så kallade troll, som livnär sig på att publicera falska artiklar som får spridning.

Jag brukar säga till mina elever att de alltid ska tänka som att det är den första april när de söker information. Utgå från att någon kanske försöker lura dig innan motsatsen är bevisad. För att kunna vara källkritisk måste man alltid ställa sig frågor som: vem står bakom informationen och går den att lita på? Varför finns den informationen och vad vill den med dig?

När det gäller vår fejkade artikel skulle det egentligen ha räckt med en googling på skolchefen Rutger Larsson (som inte existerar). Att det kommer ett sådant uttalande från skolchefen utan att lärarna och rektorn på skolan har sagt något, är också något som bör göra att man drar öronen åt sig. Om man scrollar längst ner i artikeln står det också rakt ut att det är en fejkad nyhet. Men det ser man ju inte om man bara läst rubriken på affischen eller snabbt skummat den.

Om ni inte blev lurade, bra jobbat! Ni har redan källkritiska glasögon på sig. Om ni blev lurade, låt det inte hända igen! Var mer vaksamma nästa gång och tänk som att det är den första april!

Slutligen, gå gärna in och lyssna på det här radioklippet. Det är P4 Sörmland som intervjuar Andy Polo, Jonathan och mig angående fejkade nyheter.

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Hälsningar från Melody och Lisa till eleverna på skolan!

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Skolbibliotekarien Jörgen har nyligen varit på bokmässan i Göteborg och passade då på att få tre böcker signerade. Det handlar om Jobbiga tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson samt Mizeria och Lowkey av Melody Farshin. I båda fallen handlar det om personliga hälsningar till eleverna …

Högstadiet
9j och 9n ställer ut surrealistiska träd i biblioteket!

UTSTÄLLNING. På bildlektionerna har eleverna i årskurs nio målat surrealistiska träd. I skolbiblioteket har tidigare ställt ut målningar av 9i och 9m. Nu har vi bytt ut dessa till målningar av 9j och 9n. Jag har pratat med Viggo Karlsson som har med en målning. Det här är något som …

Högstadiet
Högstadiepodden om skolmaten

PODD. Lyssna på när Mariana, Sofia, Valentina, Pamela, Nilo och Havannah diskuterar vad de tycker om skolmaten. De har även intervjuat elever och personal på Omega. Lyssna här Alla åsikter som framkommer i podden och intervjuerna är elevernas/personalens egna. Foto: Wikimedia Commons; Casey Lehman