2018 är det val i Sverige

Inrikes

INRIKES. Nu har det snart gått fyra år med en rödgrön regering. Ska partierna i blocken fortsätta samarbeta eller blir det mer blocköverskridande politik efter 2018?

Av Noah Gahnertz

Foto: Frankie Fouganthin Stefan Löfven, vår nuvarande statsminister

Valet 2018 kan gå hur som helst. Antingen fortsätter det med minoritetsregeringar eller så blir det en majoritetsregering, vilket jag hoppas. Men för att lyckas med det tror jag att partierna behöver samarbeta över blocken.

Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet växer mest i opinionsmätningar. Att C har vuxit beror på att Mp har tappat väljare och V har vuxit för att S-väljare flytt dit. Sen har vi SD som kan vara på väg att bli största partiet i riksdagen.

Enligt Novus, som sammanställer samtliga mätningar, såg opinionsläget ut så här i januari 2017.

S: 26,9% (31%) Mp: 4,4% (7%) V: 7,7% (6,5%)

SD: 17,7% (12%)

M: 22,4% (23%) C: 9,3% (7%) L: 5,4% (4,5%) KD: 3,3% (4,5%)

Övriga partier (inkl F!): 2,9% (2,5%)

Sedan dess har framför allt M tappat en del i opinionen och ligger i flera undersökningar under 20%.

Om jag ska summera de här åren med rödgrönt styre kan jag säga att regeringen har hanterat sitt arbete väldigt bra för att vara en minoritetsregering. De har minskat arbetslösheten, kommit in i FN:s säkerhetsråd, hanterat en flyktingkris och dessutom har regeringen satsat pengar på välfärden för att utveckla den svenska modellen.

Vad är välfärden och den svenska modellen? Ett välfärdssamhälle är ett socialt hållbart samhälle där människorna arbetar och betalar skatt för att barnen ska kunna gå i skolan och för att pensionärerna ska få äldrevård.

Att det blir blocköverskridande politik efter valet 2018 kan vi redan se tydligt.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Inrikes
Nu är Vabruari här igen

INRIKES. Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari. Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är …