Brandlarmen på skolorna – ”Det är förjävligt”
- By : Jörgen Leidebrant
- Category : Högstadiet
- Tags: brandlarm

HÖGSTADIET. Tre larm på Nyköpings högstadium samma dag. Vissa anlagda på Alpha och andra inte planerade bränder på grannskolan Omega.

Första skoldagen, den tionde januari utrymdes Nyköpings högstadium (Alpha) för första gången 2017. Anledningen var en anlagd brand i en av papperskorgarna.
På förmiddagen dagen därpå gick brandlarmet på nytt och skolan fick utrymmas en andra gång. Inte långt därefter utlöstes brandlarmet på grannskolan Omega. Men denna gången berodde det på någonting helt annat. Det var vattenånga från en högtrycksspruta som hade satt igång det.
På eftermiddagen samma dag började brandlarmet att tjuta igen på Alpha, även vid det här tillfället så var det en anlagd brand i en utan papperskorgarna.
Rektorn Peter Sund ser mycket allvarligt på detta och har polisanmält det med rubriceringen “försök till mordbrand”. Polisen uppmanar nu personer som har misstankar om vilka elever/personer det kan vara som har satt på brandlarmet.
Veckan därefter den 17:e januari, utlöstes brandlarmet på Omega igen. Denna gång gick brandlarmet från hemkunskapssalen, när någon hade stekt lök.
“Det är jobbigt, för man fick liksom gå ut flera gånger. Jag tycker att det är lugnt med anledningarna på Omega, men det är liksom läskigt på Alpha för det är ju folk som tänder på”, säger en elev på Omega.
Utrymningarna skedde även under flera tillfällen veckorna därefter och en av gångerna gick det inte något larm hos brandstationen vilket ledde till att eleverna fick stanna ute längre. Istället kom polisbilar som hade fått reda på larmet. Den tredje februari kallades alla eleverna in på informationsmöte, för att informeras om de senaste utrymningarna.
Jag har intervjuat Petri “Beppe” Hellberg som är vaktmästare på Omega.
Vad tycker du om alla brandlarm som har satts på den senaste månaden?
“Det är barnsligt, om jag skulle få så skulle jag rappa dem i rumpan”, säger han skrattandes och fortsätter sedan.
“Det är förjävligt, det är slöseri med tid, det blir oroliga barn och det kostar massor”.
Hur mycket kostar det?
“Det kostar 5400 kr när det går ett falskt larm. Det dubblar hela tiden (andra gången kostar det dubbelt så mycket och tredje gången kostar det trippelt så mycket)”.
Är det många brandvarnare som är trasiga?
“Det finns inga trasiga. Men det var någon som hade tryckt på nödknappen och då tjuter inte alla varnare”.
Hur ser du på att det inte gick något larm hos brandstationen?
“Allvarligt, det var mitt fel att ni fick stå kvar så länge. Jag släpper inte in några innan jag har hört något från polisen”.
Har eleverna fått information om vad de ska göra när ett larm går?
“Nej, men det kommer att komma uppsamlingsskyltar, så att man vet vart man ska stå. Jag tycker att det ska vara en brandövning max en månad efter skolstarten. Alla nya elever måste få veta vad man ska göra när det blir ett larm”.
Hur vet brandmännen vilken byggnad som larmet går i?
“Det finns en röd lampa som blinkar för att man ska veta vilken byggnad som det brinner i. Men lamporna blinkar både i gympasalen och skolbyggnaden, så det är ju ett problem”.
Vad händer med eleverna som har satt på brandlarm?
“Om det kommer fram vem det är så kommer föräldrarna och polisen att bli meddelade. Och föräldrarna får betala böter”.
Du kan lämna tips om bränderna på telefonnumret: 114 14
Inga kommentarer