Värnplikten införs igen – både för killar och tjejer

Debatt

Bildresultat för värnpliktINRIKES. Regeringen har tagit beslut om att återinföra värnplikten, och nu för både kvinnor och män.  I juli kallas 13 000 ungdomar till mönstring. Ska flyktingarna som flytt från krig behöva göra detta? Varför behövs det?

Regeringen beslutade igår om att återinföra värnplikten i Sverige som lades ner 2010, anledning är att det svenska försvaret har försämrats. Redan i sommar ska ungdomar födda 1999-2000 kallas till mönstring, ungefär 4000 av dem kommer att bli valda till att göra en militär grundutbildning med värnplikt. De valda ungdomarna kommer att väljas efter fysiska och psykiska förmågor. De värnpliktsvalda kommer placeras i krigsförband och kallas till krigsförbandsövningar.

Det som berörs är kvinnor och män födda -99 och senare, det är cirka 180 000 ungdomar och då 13 000 per år kallas till mönstring och 4000 väljs till värnpliktssoldater.

Ska flyktingar behöva göra detta?

Flyktingar som flytt från krig och elände har kanske ett trauma, då kanske vi inte ska sätta in flyktingar i värnplikt?

Jordbruket i Sverige försämras och om det skulle bli krig i Sverige så skulle vi inte ha tillräckligt med mat till befolkningen, Sverige importerar mat från andra länder och då skulle befolkningen svälta vilket i sin tur skulle kunna leda till att Sverige ockuperas av antagligen Ryssland. Man skulle då kanske kunna skicka flyktingarna till landsbygden så får de jobba där och jordbruket blir bättre.

Är svenskarna nöjda med detta?

57 611 röstade på www.aftonbladet.se/nyheter/a/3aq80/varnplikten-har-aterinforts-i-sverige om vad de tycker om värnplikten:

72,28% var positiva till återinföringen av värnplikten medans 27,72% var negativa till det, när jag frågade 13 ungdomar i årskurserna 7-9 var 77% positiva till det och 23% negativa.

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Debatt
Är femtonåringar bra förare?

DEBATT. När man är 14 år och 9 månader får man ta lektioner inför AM-körkortet på en körskola. Sedan när man klarat kurserna måste man göra ett kunskapsprov och efter att man är 15 år och klarar man det så har man ett AM-körkort. Är utbildningen tillräcklig? Med ett AM-körkort …

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …