Påskveckan – Jesus korsfästelse och uppståndelse

Kultur/nöje

KULTUR/NÖJE. Påsken är en kristen tradition, den är inte likadan i alla delar av världen. Påsken firas till minne av Jesu lidande och död. Under den här månaden är det också den judiska påsken Pesach som firas till minne av uttåget ur Egypten. 

Christ Crucified (c. 1632) by Diego Velázquez. Museo del Prado, Madrid

Påsken har flera dagar med namn och påskveckan kallas stilla veckan.

Palmsöndagen –  Palmsöndagen har fått sitt namn eftersom man firar Jesus intåg i Jerusalem då folk som kommit för att fira påsk ”tog palmkvistar och gick ut för att möta honom” (Joh 12:13).

Blåmåndagen – Färgen blå är en lugn och stilla färg och kyrkorummet kläddes ofta i blått – därifrån kommer förmodligen namnet blåmåndag. Namnet blåmåndag gäller också för måndagen i fastlagen (alltså måndagen före fettisdagen).

Vita tisdagen –  Tisdagen innan påsk kallas ”vita tisdagen”. Liksom måndagen har tisdagen fått namn från fastlagen och tisdagen kallas ibland även svartatisdag och stinnkaketisdag.

Dymmelonsdagen – På dymmelonsdagen gick fastan in i ett allvarligare skede och det skulle råda stillhet och tysthet. Troligtvis härstammar ordet dymmel från det fornnordiska dymbyl som betyder stum.

Skärtorsdagen – En äldre betydelse av verbet ”skära” är rena och det syftar på att Jesus (enligt evangelierna) tvättade lärjungarnas fötter just på torsdagen i påskveckan.

På skärtorsdagen klär barnen här i Sverige ut sig till påskkärringar och går och påskar, påskkärringen kommer från den gamla svenska folktron om att en häxa flyger till Blåkulla och dansar med djävulen.

Långfredagen – Enligt kristen tradition var det på långfredagen som Jesus avrättades på korset. Därför var långfredagen under lång tid en dag präglat av stort allvar. Därför var offentliga nöjesarrangemang förbjudna i Sverige fram till 1969.

Påskafton – Påskafton är ingen särskild dag i kristet påskfirande. Jesus ligger i graven och väntar på att uppstå. Dock är det på påskafton som vi i Sverige började fira påsk efter den långa fastan, på samma sätt som vi firar julafton mer än juldagen och midsommarafton mer än midsommardagen. Vi äter ungefär exakt samma mat under påsken, julen och midsommar här i Sverige. På påskafton brukar man också få leta efter påskägg.

 

Ha nu en trevlig påsk, från oss alla på Redaktionen till er alla! 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Enfärgad tråkighet med lite orange

KRÖNIKA. Jag får en notis från Instagram. Jag undrar varför jag fått ett meddelade när jag inser vad det är för dag, dagen då vi får se omslaget på den nya boken. Omslaget som varit så vackert innan med fantastiska färger och symboler har bytts ut. Jag känner besvikelsen sprida …

Intervju
Fotoutställning på Omegas bibliotek

Profilen Redaktionen hade profildag på Sörmlands museum och passade då på att ta foton inne i museets berättande magasin (som man bara kommer åt genom guidade visningar). På biblioteket på Omega har vi ramat in och gjort en utställning av några av fotona. Jörgen intervjuade kort eleverna Alma Nyström och …

Krönika
1
Sluta säg att Snape är en bra person

KULTUR/NÖJE. Varning för spoilers om man inte har läst alla Harry Potter böcker. Severus Snape är en väldigt välskriven karaktär. Från första boken sågs han bara som en mobbare men visade sen sig att vara en dubbelspion. Det var i sista boken som han hjälpte Fenixorden att vinna kriget. Men …