Tillsammans tar vi hand om Sverige

Inrikes
Bildresultat för stockholm
Riddarholmen i Stockholm sett från Stadshustornet.

INRIKES. Terrorattentatet i Stockholm var likt det i London, Nice och Berlin. Det här var Sveriges första allvarliga terrordåd. Fyra personer omkom, en person är en för mycket, nu var det fyra.

”Tillsammans tar vi hand om Sverige”, säger Stefan Löfvén i sitt tal. Han berömmer polisen för ett bra jobb och stockholmarna som öppnade sina hem för strandsatta.

Det var fredagen den 7 april innan påsklovet som terrordådet slog till. Lastbilen körde i 80 km/h genom Drottningsgatan in i Åhlénshuset, fyra personer omkom och 15 personer skadades.

Polisen var snabba med att hitta gärningsmännen och sjukvårdspersonal och annan servicepersonal gjorde ett bra och snabbt jobb – tillsammans!

Stockholmarna öppnade sina hem för strandsatta i Stockholm under hashtaggen #openstockholm, det visade att i Sverige tar vi hand om varandra.

Stefan Löfvén var på väg till en S-kongress i Göteborg när dådet skedde, men återvände till Stockholm för att hålla en presskonferens några timmar efter dådet. Han pratade om i sitt tal att vi ska inte låta oss skrämmas av detta, vi ska fortsätta leva som vanligt i vardagen. Han berömde också polis och servicepersonal för sin insats och den gemensamma ansvarigheten och empati stockholmarna visade.

Utländska politiker skickade sina kondoleanser till Sverige och Eiffeltornet släcktes ned

Trump ringde statsminister Stefan Lövfén på söndagen och skickade sina kondoleanser för att hedra offren. Putin, Angela Merkel och andra utländska politiker sörjde även med Sverige.

-Vi är tacksamma över all solidaritet och alla de kondoleanser som kommit från omvärlden under de senaste dagarna, uppgav Stefan Löfven till Aftonbladet i samband med Socialdemokraternas kongress vid Svenska Mässan i Göteborg.

 

Det finns vissa saker som är viktiga att tänka på när ett sådan här händelse inträffar, inte minst när det gäller hur det hanteras i sociala medier. Noah på redaktionen har sammanställt dessa råd:

”Konflikter löser sig aldrig med att slå tillbaka” 

Vi i Sverige står för demokrati, solidaritet och mångfald.

Vi visar kärlek för det är det enda som kan kväva hatet. Vi fortsätter leva som vanligt i vardagen för att visa att vi inte är naiva.

Att hänga ut en viss grupp i samhället innan man vet vem förövaren är, det är fel

Folk misstänker att det är muslimer i första hand, men se bara på terrordådet i Oslo då det var Breivik, en vit nazist.

Skyll inte på en religion, etnicitet, eller hudfärg. Det är fel. Skyll på förövaren eller förövarna.

Vad man kan göra i krissituationer:

Vid olyckor och andra allvarliga händelser bör du handla på samma sätt i sociala medier som du skulle göra om du var på plats. Tänk efter. Hur skulle jag agera om jag var inblandad i själva händelsen?

Diskutera gärna. Ett öppet samtal gynnar alla även vid allvarliga händelser. Men tänk på att anpassa dig efter händelsen innan du gör inlägg i sociala medier. Har någon annan någon nytta av det jag skriver? Kanske kan du vänta med att publicera ditt inlägg.

Det finns en risk att viktig information drunknar bland meddelanden som inte är akuta. Under attentatet mot julmarknaden i Berlin bad stadens polismyndighet sina Twitterföljare att sluta skicka kondoleanser medan de fortfarande hanterade händelserna. Använd de hashtaggar och de kanaler som finns för kondoleanser istället för de hashtaggar som de ansvariga aktörerna använder för att sprida viktig information eller hämta in tips från allmänheten.

Ha tålamod. Om du vill kontakta en myndighet som hanterar den akuta händelsen så kanske ditt ärende kan vänta.

Namn och bilder på människor:

Tänk efter innan du delar bilder på människor eller personuppgifter om drabbade. Hur skulle jag själv vilja att bilder på närstående hanterades om de var drabbade? Om du namnger någon person offentligt i samband med någon händelse, är du säker på att personen som du till exempel pingar i ett öppet flöde inte har något emot det? Kanske kan du dela uppgifterna i ett privat meddelande istället.

Om du delar bilder på själva händelsen kan människor och föremål bli igenkända. Resultatet kan till exempel bli att någon känner igen en drabbad anhörig på bilden innan polisen hunnit kontakta de anhöriga.

Gallra bland ryktena: 

Var källkritisk och sprid inte rykten. Medier gallrar bland många olika rykten i en händelse. Det bör du också göra. Hur vet du att det du vill dela är sant? Vems intressen gynnar ditt inlägg? Kommer du att stå för det du skrivit efter händelsen?

Vid en allvarlig händelse får du om du är vuxen och frisk räkna med att klara dig själv utan samhällets hjälp, i alla fall inledningsvis. Tänk i stället på hur du kan hjälpa andra som har det svårare att klara sig. Barn och äldre, till exempel. Barn behöver diskutera de intryck de får i sociala medier. En del äldre kan ha svårt att ta till sig information i sociala medier. Här kan du vara till hjälp.

Bildresultat för stefan löfven s-kongressen
Statsminister Stefan Löfvén.

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Inrikes
Nu är Vabruari här igen

INRIKES. Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari. Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är …