Artisterna som lämnade oss förra året

Kultur/nöje

KULTUR/NÖJE. Under 2016 lämnade många kända artister oss, men deras röster kommer vi alltid att minnas. Jag har skrivit lite fakta om några av dem.

David Bowie:

Han dog den 10 januari förra året (han blev 69 år gammal) och han var en känd rock- och pop artist. Precis innan döden släppte han en ny skiva vid namn Blackstar, som kom att beskrivas som en av de bästa skivorna på decennier. Döden berodde på hans levercancer som har hållits hemligt för allmänheten.

På ett album finns en bild på honom iförd i klänning. Ett år senare förklarade han att han var bisexuell. Han hade två barn, Duncan Jones och Alexandria Zahra Jones. Två av hans igenkänningar var att han ibland sågs med en blixt målat över ena ögat och att han hade olika ögonfärg på sina två ögon. 

Låtar:

Space oddity (1969)

Let’s dance (1983)

Lazarus (2016)

Prince:

Han dog den 21 april (han blev 57 år gammal) och var en känd funk, r&b, pop, soul, rock, new wave och jazz artist.  

Han spelade nästan alla instrument själv på sina album.  

Han fick ett barn som tyvärr dog efter en vecka på grund av Pfeiffers syndrom.

Prince hittades död i en hiss, ambulans tillkallades till platsen som då gav hjärt-och lungräddning men inget resultat gavs. Kroppen obducerades dagen efter varpå visade att han hade tagit en överdos av det smärtstillande medlet Fentanyl.

Låtar:  Purple Rain (1984)

Little Red corvette (1982)

U got the look (1987)

Freddie Wadling:

Han dog den 2 juni (han blev 64 år gammal) och var en känd rock-, vis och punkartist. Han gjorde även en hel del covers. Han skulle vara med i programmet “Så mycket bättre” 2016, men hann inte vara med då han dog strax innan. Det var ett avsnitt som blev en hyllning till honom istället.

Han dog i lungsjukdomen KOL efter ett kortare sjukdomsförlopp.

Låtar: Blott en dag (1999)

Det sitter i dig (2005)

Nu lyfter vi från marken (2016)

 

George Michael:

Han dog den 25 december (han blev 53 år gammal) och var en känd pop- och soulartist.

George har sålt ungefär 100 miljoner exemplar världen över.

Han som själv är homosexuell har varit väldigt engagerad i HBTQ-frågor och han har betytt mycket för HBTQ-personer.

Han gick bort hemma i sin säng i en hjärtsjukdom.

Låtar: Faith (1987)

One more try (1987)

Fastlove (1996)

 

Josefin Nilsson:

Hon dog den 29 februari (hon blev 49 år gammal) och var en känd folk-, musikal, schlager och popsångerska. Hon var en av sångerskorna i gruppen Ainbusk tillsammans med sin syster.

Hon har även varit en skådespelerska och medverkade till exempel i filmen “Eva & Adam” år 1997 och “Det blir aldrig som man tänkt sig” år 2000.

Hon gick bort på grund av ett förstorat hjärta, dåliga värden och en missbedömd medicindos.

Låtar: Jag vet vad han vill (2002)

Med hjärtats egna ord (2005)

Surprise Surprise (1993)

Malin Lennander

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kultur/nöje
K-pop, del 2. Gruppen BTS!

KULTUR OCH NÖJE. Bandet BTS består av sju medlemmar, Jimin, Jungkook, RM, V,  J-Hope, Suga och Jin. Suweys presenterar i denna artikel bandet och tipsar om album och låtar. BTS producerar och skriver sin egen musik. Många band får låtar skrivna och producerade åt dem men gruppen vill vara inblandade …

Kultur/nöje
1
K-pop, del 1. Presentation av K-pop!

KULTUR/NÖJE. K-pop, förkortning av koreansk pop, är en musikgenre som har sitt ursprung i Sydkorea. K-pop är den mest populära och bästsäljande musikgenren i Sydkorea. Under slutet av 1990-talet började K-pop spridas i Asien som en del av den koreanska vågen känd som Hallyu. K-pop har också uppnått global popularitet …

Kultur/nöje
Rubiks kub

Oscar Tsoi kommer i två artiklar att presentera Rubiks kub, som han är något av en expert på. Oscars kan själva lösa kuben på under en minut. Rubiks kub är ett 3D-pussel med sex sidor. Den vanligaste färgerna på kuben är röd, orange, gul, vit, grön och blå. Det finns …