Artisterna som lämnade oss förra året

Kultur/nöje

KULTUR/NÖJE. Under 2016 lämnade många kända artister oss, men deras röster kommer vi alltid att minnas. Jag har skrivit lite fakta om några av dem.

David Bowie:

Han dog den 10 januari förra året (han blev 69 år gammal) och han var en känd rock- och pop artist. Precis innan döden släppte han en ny skiva vid namn Blackstar, som kom att beskrivas som en av de bästa skivorna på decennier. Döden berodde på hans levercancer som har hållits hemligt för allmänheten.

På ett album finns en bild på honom iförd i klänning. Ett år senare förklarade han att han var bisexuell. Han hade två barn, Duncan Jones och Alexandria Zahra Jones. Två av hans igenkänningar var att han ibland sågs med en blixt målat över ena ögat och att han hade olika ögonfärg på sina två ögon. 

Låtar:

Space oddity (1969)

Let’s dance (1983)

Lazarus (2016)

Prince:

Han dog den 21 april (han blev 57 år gammal) och var en känd funk, r&b, pop, soul, rock, new wave och jazz artist.  

Han spelade nästan alla instrument själv på sina album.  

Han fick ett barn som tyvärr dog efter en vecka på grund av Pfeiffers syndrom.

Prince hittades död i en hiss, ambulans tillkallades till platsen som då gav hjärt-och lungräddning men inget resultat gavs. Kroppen obducerades dagen efter varpå visade att han hade tagit en överdos av det smärtstillande medlet Fentanyl.

Låtar:  Purple Rain (1984)

Little Red corvette (1982)

U got the look (1987)

Freddie Wadling:

Han dog den 2 juni (han blev 64 år gammal) och var en känd rock-, vis och punkartist. Han gjorde även en hel del covers. Han skulle vara med i programmet “Så mycket bättre” 2016, men hann inte vara med då han dog strax innan. Det var ett avsnitt som blev en hyllning till honom istället.

Han dog i lungsjukdomen KOL efter ett kortare sjukdomsförlopp.

Låtar: Blott en dag (1999)

Det sitter i dig (2005)

Nu lyfter vi från marken (2016)

 

George Michael:

Han dog den 25 december (han blev 53 år gammal) och var en känd pop- och soulartist.

George har sålt ungefär 100 miljoner exemplar världen över.

Han som själv är homosexuell har varit väldigt engagerad i HBTQ-frågor och han har betytt mycket för HBTQ-personer.

Han gick bort hemma i sin säng i en hjärtsjukdom.

Låtar: Faith (1987)

One more try (1987)

Fastlove (1996)

 

Josefin Nilsson:

Hon dog den 29 februari (hon blev 49 år gammal) och var en känd folk-, musikal, schlager och popsångerska. Hon var en av sångerskorna i gruppen Ainbusk tillsammans med sin syster.

Hon har även varit en skådespelerska och medverkade till exempel i filmen “Eva & Adam” år 1997 och “Det blir aldrig som man tänkt sig” år 2000.

Hon gick bort på grund av ett förstorat hjärta, dåliga värden och en missbedömd medicindos.

Låtar: Jag vet vad han vill (2002)

Med hjärtats egna ord (2005)

Surprise Surprise (1993)

Malin Lennander

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Enfärgad tråkighet med lite orange

KRÖNIKA. Jag får en notis från Instagram. Jag undrar varför jag fått ett meddelade när jag inser vad det är för dag, dagen då vi får se omslaget på den nya boken. Omslaget som varit så vackert innan med fantastiska färger och symboler har bytts ut. Jag känner besvikelsen sprida …

Intervju
Fotoutställning på Omegas bibliotek

Profilen Redaktionen hade profildag på Sörmlands museum och passade då på att ta foton inne i museets berättande magasin (som man bara kommer åt genom guidade visningar). På biblioteket på Omega har vi ramat in och gjort en utställning av några av fotona. Jörgen intervjuade kort eleverna Alma Nyström och …

Krönika
1
Sluta säg att Snape är en bra person

KULTUR/NÖJE. Varning för spoilers om man inte har läst alla Harry Potter böcker. Severus Snape är en väldigt välskriven karaktär. Från första boken sågs han bara som en mobbare men visade sen sig att vara en dubbelspion. Det var i sista boken som han hjälpte Fenixorden att vinna kriget. Men …