David Bowie – vem var han?

Kultur/nöje

Bildresultat för david bowie life on mars

David Bowie var en speciell och konstrik man, han gick bort förra året i cancer.  Allt från glamrock till pop, techno och till och med rap. Bowie bytte stilar och experimenterade med många olika musikgenrer. Han gjorde många märkliga saker och förutspådde framtiden. 

David Bowie var aktiv som artist hela sitt liv men tog en paus 2004 då han drabbats av en hjärtattack under en konsert i Tyskland, men 2013 kom han tillbaks med albumet The Next Day.

Den här konstrika varelsen har inspirerat många artister och skådespelare.

1969 – 1972

Året var 1969 och de första människorna hade varit på månen, i samband med detta släppte David Bowie singeln ”Space Oddity” som var låten som fick han att slå igenom.

1971 kom David Bowie ut som bisexuell.

Några år senare visade Bowie upp sitt alter-ego Ziggy Stardust för världen, en androgyn rymdvarelse från Mars, Bowie skrev mycket texter om rymden. Den mest kända singeln som han släppte då är ”Life on Mars” men senare under de åren kom också andra låtar som blev hans mest kändaste. Bland annat Starman, Rebel Rebel, Moonage Daydream och Ziggy Stardust som var hans avskedslåt av alter-egot Ziggy Stardust. Bowie tog död på Ziggy Stardust 1973.

1975 kom albumet Young Americans som är en soul och rhytm&blues version i albumet var den toppade singeln Fame, skriven tillsammans med John Lennon och Carlos Alomar.

1976-1980

1976 flyttade David Bowie till Berlin för att skapa en albumtrilogi tillsammans med Brian Eno som blev elektroniska popmusikens mest mäktiga verk. Iggy Pop bodde granne med Bowie som var bosatt på Haupstrasse 155 i stadsdelen Schöneberg. Under vistelsen i Berlin producerade Bowie också Iggy Pops hyllade comebackalbum The Idiot och Lust for Life.

1980-talet

1980-talet inledde Bowie med att släppa new wawe-albumet Scary Monsters som innehöll hitsingeln Ashes to Ashes ,där Major Tom, en figur från Bowies förgångna återupplivades. Albumet blev Bowies första platinaskiva och har blivit den norm efter vilken alla efterföljande Bowie-album bedöms.

Under 80-talet släppte Bowie en lång rad hitsinglar som Let’s Dance, Modern Love och China Girl. David Bowie släppte också tillsammans med Queen hiten Under Pressure på 80-talet.

1990-talet

Terence, David’s halvbrorsa var schizofren och begick självmord den 16 januari 1985. David tog halvbroderns självmord mycket hårt och hade svårt att tala om det i många år. 1993 tog solokarriären fart igen, Bowie släppte albumet Black tie/White noise som innehöll låten Jump They Say, som var ett avslut på hans sorgearbete.

2000-talet

David Bowie drabbades av en hjärtattack 2004 mitt under en konsert som gjorde att han slog ner på tempot. 2013 gjorde han comeback med singel ”Where are we now?” som släpptes på hans födelsedag den 8 janurari 2013 och senare i mars kom albumet The Next Day ut.

Slutet

På David Bowies 69-årsdag, den 8 januari 2016 släppte han albumet Blackstars som beskrevs som en av de bästa skivorna han släppt på flera decennier. Singeln Lazarus som blev med i albumet Blackstars börjar med ”look up here i’m i heaven”, två dagar senare, den tionde janurari 2016 går David Bowie bort i sin lägenhet i New York av en cancersjukdom som hållits hemlig för allmänheten.

Lazarus – David Bowie: https://www.youtube.com/watch?v=y-JqH1M4Ya8

Här är några av David Bowie’s största hitsinglar

David Bowie var en märklig typ i det heteronormativa samhället och han gjorde konstiga saker som fick människor att fundera

Det har hänt en del märkliga under i David Bowie’s livshistoria som när han släppte  The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars då det på plattan var en skylt ovanför Bowie med texten K.WEST, det finns konspirationsteorier om att David Bowie kunde se in i framtiden och att Bowie då förutsåg att Kanye West skulle födas om fem år då singeln Five Years var med i albumet. Vad var budskapet? Vad var det som David Bowie berättade för oss? Ännu viktigare, bör vi vara oroliga?

David Bowie förutspådde i en intervju på 90-talet att internet kommer ta över världen

 ”Den absoluta omvandlingen av allt som vi någonsin tänkt på inom musik kommer att äga rum inom 10 år, och ingenting kommer att kunna stoppa det. Jag ser absolut ingen anledning att låtsas att det inte kommer att hända. Jag är helt övertygad om att upphovsrätten till exempel inte längre kommer att finnas om 10 år, och författarskap och immateriella rättigheter står inför en sådan nitning. ”

Det är som att David Bowie var före sin tid.

Det finns folk som tror på att David Bowie var satan, här har vi en konspirationsteori om David Bowie

Noah Gahnertz

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Enfärgad tråkighet med lite orange

KRÖNIKA. Jag får en notis från Instagram. Jag undrar varför jag fått ett meddelade när jag inser vad det är för dag, dagen då vi får se omslaget på den nya boken. Omslaget som varit så vackert innan med fantastiska färger och symboler har bytts ut. Jag känner besvikelsen sprida …

Intervju
Fotoutställning på Omegas bibliotek

Profilen Redaktionen hade profildag på Sörmlands museum och passade då på att ta foton inne i museets berättande magasin (som man bara kommer åt genom guidade visningar). På biblioteket på Omega har vi ramat in och gjort en utställning av några av fotona. Jörgen intervjuade kort eleverna Alma Nyström och …

Krönika
1
Sluta säg att Snape är en bra person

KULTUR/NÖJE. Varning för spoilers om man inte har läst alla Harry Potter böcker. Severus Snape är en väldigt välskriven karaktär. Från första boken sågs han bara som en mobbare men visade sen sig att vara en dubbelspion. Det var i sista boken som han hjälpte Fenixorden att vinna kriget. Men …