Journalistyrket måste bli riskfritt!

Debatt

Bildresultat för journalistDEBATT. Journalistyrket måste bli riskfritt!
Varje dag släpps nyheter om vad som händer i världen. Vad skulle hända om vi inte fick reda på vad som händer ute i världen?

De som jobbar med nyheter kallas journalister. I journalisters jobb krävs en bred kompetens i tal och skrift och behövs tekniska förmågor, yrket kräver tidshantering och planering, en artikel måste komma upp på webben så snabbt som möjligt. Inom yrket är det också mycket kommunikation, man måste ta kontakt med någon för en intervju t ex.

Att vara journalist kan vara farligt, man kan bli hotad, fängslad, till och med dödad. Kvinnliga journalister är de mest utsatta för hot och hat, just för att de är kvinnor.

Och vad gör Sverige och FN? Sverige stödjer säkerhet för journalister och lägger fokus på dessa frågor inom FN och andra internationella organ. Respekt för yttrande- och mediefrihet.

Det som måste göras är att FN måste stärka säkerheten för journalister, de måste sätta tydlig punkt för alla medlemsländer att tryckfriheten och yttrandefriheten ska gälla i medlemsländerna.

För att förebygga hot mot journalister i Sverige ska det polisanmälas, att hota journalister är ett hot mot demokratin.

Janne Josefsson som är en mycket grävande journalist på “Uppdrag granskning” berättar att hoten mot hans redaktion ökar avsevärt mer. Janne Josefsson blev överfallen av gängmedlemmar på 90-talet när han arbetade med en film om Hells Angels. Titta på ett nyhetsinslag om det här.

Varför hotas journalister?
Journalister hotas för att det skriver om sanningen, vad som händer i samhället och då blir folk arga och hotar journalisten.

Vad kan journalisten göra?
Hoten och haten mot journalister drabbar demokratin i vårt land. De journalisten själv kan göra är att inte vara rädd och formulera och uttrycka, om journalisten inte känner sig trygg i sitt arbete kan det leda till självcensur och utebliven bevakning vilket leder till att de onda får styra bilden.

 

Källor:

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article24759649.ab

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2938&artikel=6457471

http://www.aftonbladet.se/kultur/article23568722.ab

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Debatt
Är femtonåringar bra förare?

DEBATT. När man är 14 år och 9 månader får man ta lektioner inför AM-körkortet på en körskola. Sedan när man klarat kurserna måste man göra ett kunskapsprov och efter att man är 15 år och klarar man det så har man ett AM-körkort. Är utbildningen tillräcklig? Med ett AM-körkort …

Debatt
Jag blir så trött…

DEBATT. När jag gick på lågstadiet och en kille tog min mössa, ryckte mig i håret, snodde min penna var all respons jag fick från min lärare: ”Han gör det för att han gillar dig, killar är dåliga på att uttrycka sina känslor, han vill bara ha din uppmärksamhet”. Och …

Debatt
Konstgräs på fotbollsplan utanför Alpha!

INSÄNDARE. Idag finns det bara en asfaltsplan utanför Alpha. Det är därför inga är ute och kör fotboll på asfalten. Det gör att ungdomarna blir stillasittande och använder mobilen. För det första: Om skolan hade konstgräsplan istället för asfaltsplan skulle risken för att skada sig bli mindre för att underlaget …