Macron vann presidentvalet – ett hopp för Europa

Utrikes

Relaterad bild

UTRIKES. Emmanuel Macron som representerar det socialliberala partiet En Marche! vann presidentvalet i Frankrike, han fick två tredjedelar av rösterna mot Marine Le Pen. 

– Jag kommer att slåss med alla mina krafter mot de klyftor som underminerar oss, säger Macron i sitt segertal.

Den 7:e maj fastställdes bankmannen Emmanuel Macron som Frankrikes nya president, han vann med 66% av rösterna mot Marine Le Pens 34%. Macron har tidigare varit finansminister i den socialistiska regeringen, nu har Frankrike fått en socialliberalisk president.

Det Macron vill göra som president:

Invandring

 • Vill att flyktingfrågor löses på EU-nivå. Asylansökningar ska behandlas inom sex månader.
  Sekulära principer ska gälla i offentliga sammanhang. Statliga bidrag till arbetsgivare som anställer personer bosatta i socialt utsatta områden.

  EU

 • Pro-EU. Vill stärka samarbetet med unionen och Tyskland. Vill se en hårdare linje mot Ryssland.

  Ekonomi

 • Sänkt bolagsskatt, från 33 till 25 procent. Vill reformera pensionssystemet utan att höja pensionsåldern eller sänka pensionerna, slå ihop de olika systemen för arbetslöshetsförsäkring, sänka sociala avgifter för låginkomsttagare.
  Satsningar på 50 miljarder euro över fem år ska gå till infrastruktur, miljöinvestering och förbättrad effektivitet inom offentlig verksamhet.

  Säkerhet

 • Anställa 10 000 fler poliser, bygga 15 000 nya fängelseplatser, öka försvarsbudgeten från 1,8 till 2,0 procent av BNP, ge böter direkt på plats för narkotikabruk och förbjuda gängledare att vistas i vissa områden.

Emmanuel Macrons fru Brigitte Macron som är Frankrikes nästa första dam hyllar Sverige, landet lagom.

– Det finns många saker som verkar underbara i Sverige. Ni verkar ha stor känsla för tolerans och respekt för människor i allmänhet. Det är bra, säger hon.

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Pewdiepie vill lägga ner ”sub to pewdiepie” rörelsen

UTRIKES. Felix Kjellberg eller Pewdiepie startade en ”meme eller rörelse” där man skulle prenumerera på hans kanal för att slå T-series 100 miljoner prenumeranter på Youtube (Pewdiepie ligger tätt bakom). Men nu vill han avsluta denna ”rörelse”. T-series, som är en indiskt företag som äger alla låtar i Bollywood, hade …

Utrikes
Apollo 13

UTRIKES. Apollo 13 var det tredje planerade rymduppdraget att landa på månen men något gick fel. Ungefär 56 timmar in i uppdraget exploderade syretank nummer två i servicemodulen. När detta hände så avbröts planerna att landa på månen och det största målet var att klara sig oskadda tillbaka till jorden. …

Utrikes
Är det bra eller dåligt med ”Trigger Warnings”?

UTRIKES. Ungefär hälften av lärarna i högskolor i USA har uppgett att de använder så kallade “trigger warnings”. Trigger warnings, ofta förkortad till TW, är korta meningar som varnar en läsare om potentiellt störande eller upprörande innehåll. Lärarna i dessa högskolor använder trigger warnings innan de till exempel ska visa …