Pajkastning mellan höger och vänster – Annie Lööf dominerade partiledardebatten

Inrikes

Bildresultat för partiledardebatt

Centerpartiets Annie Lööf vann söndagskvällens partiledardebatt i SVT, enligt en undersökning från Aftonbladet/Inizios opinionsundersökning.

– Hon har en väldig medvind just nu, säger opinionschef Karin Nelsson på Aftonbladet.

Den svagaste insatsen anses Miljöpartiets Isabella Lövin ha stått för. Det var mycket pajkastning mellan höger och vänster.

I söndags kväll debatterade de åtta partiledarna om Sveriges framtid, vad som behöver göras för att lösa de stora problemen i Sverige. De fyra viktigaste frågorna som debatterades om var dessa och det är Sveriges framtid som står på fel.

 

Invandring/integration

Först ut i debatten var statsminister Stefan Löfvén som företräder socialdemokraterna och han ställdes mot moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Det pratades mycket om jobben; att vi har utbildade läkare, ingenjörer, lärare som behövs på den svenska arbetsmarknaden och att det finns en grupp som inte har gjort klart sin utbildning.

Arbetslösheten sjunker och sysselsättningen stiger, uppger vänstern. Högern påpekar dock att arbetslösheten stiger men regeringspartierna menade att de hade felaktiga siffror om. De menade också att det inte stämde att det skapats under hundra enkla jobb, det har skapats 1500 nya jobb sedan regeringen Löfvén tillträdde. Socialdemokraterna lovade 85.000 nya jobb innan 2020 men det är svårt att få igenom det förslaget när högern inte vill samarbeta.

Regeringen tog bort id-kontrollerna mellan Malmö och Köpenhamn för att göra det enklare för pendlare att ta sig mellan länderna. Annie Lööf tyckte att det var bra att kontrollerna togs bort.

Isabella Lövin pratade om att människor idag flyr från krig och miljöhot vilket är något som måste lösas på EU-nivå. Europa måste samarbeta för att klara av de stora frågorna.

 

Vård

De rödgröna vill höja vårdpersonalens löner för att locka fler att söka vårdutbildningar och de vill satsa mycket på personalen och minska vårdköerna som är ett stort problem i den svenska vården.

Högern vill satsa tre miljarder på vården på att minska köerna.

 

Lag och ordning

”Kriminaliteten ökar, och gängkriminaliteten ökar vilket är problem våra politiker måste knäcka för ett tryggare Sverige”

Svaret på det från mig (som skriver detta) är att först och främst måste segregationen brytas och eftersom allting börjar i skolan så ska man följa Nyköpingsmodellen om att alla olika sorters människor ska samlas på samma ställe.

Högern vill se fler resurser till polisen och förbjuda terrorpropaganda.

Vänstern vill utbilda 10 000 fler poliser och Mp vill att människor som är ett säkerhetshot i samhället ska ha fotboja.

 

Skola

”Svenska skolan är segregerad och de svenska skolresultaten är låga, men det går uppför”

Vänstern vill satsa:

  • Högre lärarlöner för att locka fler att utbilda sig till läraryrket.
  • Elever behöver lugn och en bättre arbetsro, därför behövs det fler lärare så att det kan skapas klasser med färre elever.
  • Skolan ska vara jämlik, pojkar och flickor ska blandas därför är statliga skolor bra eftersom pojkar och flickor hålls isär mellan varandra på vissa privata skolor.
  • Det ska bli fler mattetimmar och det ska vara mer idrott eftersom barn rör sig alldeles för lite, det kommer att öka skolresultaten också.

Högern vill satsa:

  • Privatisering av skolor eftersom betygen är bättre på privata skolor.
  • En jämlikare skola
  • 700 fler kuratorer
  • Ökat statligt ansvar

Centerpartiet och Liberalerna vill diskutera om skolfrågor med regeringen.

Det var bara en viktig fråga som inte debatterades om och det var om miljön som egentligen borde vara den viktigaste frågan då allt fler oroar sig framtidens klimat.

 

Aftonbladet/Inizio har undersökt vilket parti väljarna tycker har den bästa politiken för respektive område. Socialdemokraterna är nu ledande i de sex av nio sakfrågorna vilka är skola och utbildning, jobb och sysselsättning, sjukvården, äldreomsorgen, ekonomi, försvar.

Socialdemokraterna har tagit över positionen som partiet som flest tycker för den bästa politiken för försvaret och för äldreomsorgen från Sverigedemokraterna. De har ryckt åt sig ägandet av skola och utbildning från Liberalerna och jobb och sysselsättning från Moderaterna.

Det betyder att Socialdemokraterna äger fem att åtta sakpolitiska områden som undersökts både nu och i december. Moderaterna, Centern och Sverigedemokraterna äger varsin fråga. Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterparitet äger inte en enda. Det är svaghetstecken – men vi återkommer till det.

Sedan den förra undersökningen har en nionde sakfråga lagts till, lag och ordning. Även inom det området ligger Socialdemokraterna i täten tillsammans med Sverigedemokraterna. Men Moderaterna upplevs som nästan lika duktiga på politik som har med kriminalitet att göra. Väljarnas förtroende för de tre partierna är i stort sett detsamma i den här frågan.

För Moderaterna är situationen bekymmersam. De äger bara en enda sakfråga och det är dessutom en som väljarna för närvarande inte tycker är särskilt viktig, Sveriges ekonomi. Partiet ligger visserligen i topptrion i fyra andra frågor, men det är färre än SD gör.

Det är inte ofta man kan använda epitetet förlorare på Sverigedemokraterna. Men de förlorar stort i den här mätningen. I förra mätningen ägde de tre sakfrågor. Nu äger de bara en enda, flyktingar och invandring. Men SD-arna kan trösta sig med att de tillhör väljarnas tre i topp i ytterligare sex sakpolitiska frågor. Det är näst bäst, efter Socialdemokraterna som ligger bland topp tre i samtliga undersökta frågor.

Centern kan glädja sig åt att betydligt fler tycker att deras politik på miljö- och klimatområdet är bättre än Miljöpartiets. Andra partier har inte så särskilt mycket att glädja sig åt överhuvud taget.

 Särskilt illa ligger Kristdemokraterna till. Väljarna anser att de inte har den bästa, näst bästa eller tredje bästa politiken på något av de undersökta områdena.

Miljöpartiet finns med på en lista, klimat- och miljö. Och Vänsterpartiet på två, sjukvård och äldreomsorg.

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Inrikes
Nu är Vabruari här igen

INRIKES. Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari. Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är …