Östra klockstapeln har brunnit ner

Nyheter
Noah Gahnertz foto.
Östra klockstapeln i brand. Foto: Noah Gahnertz

Det var i fredags eftermiddag vid 16.40 tiden som östra klockstapeln i Nyköping stod i lågor, den 700 kilo tunga klockan rasade sedan. Nyköpingsborna kände sig mycket sorgsna över att klockstapeln från 1700-talet brunnit ner.

Ett stadsmärke och en silhuett för Nyköping och ett av de kulturarv som återuppbyggdes på 1700-talet efter att ryssarna satt Nyköping i lågor har brunnit ner. Efter 16.40-tiden på fredagen fick brandkåren larm om att östra klockstapeln var i brand de lyckades inte släcka branden men branden spred sig inte till andra fasader eller skogområden i närheten.

Många Nyköpingsbor samlades vid branden av den gamla klockstapeln för att få se den en sista gång, många var arga och sorgsna.

– Det var sorgligt och betungande att en så vacker byggnad som är ett stadsmärke och kulturarv för Nyköping brunnit ner, säger en Nyköpingsbo efter en intervju med Noah Gahnertz på redaktionen.

Noah Gahnertz foto.
Klockstapeln efter branden. Foto: Noah Gahnertz

Klockstapeln kommer återuppbyggas 

Ritningarna till klockstapel på öster finns kvar, kommunalråd Urban Granström (S) säger:

– Vi kommer väl i alla fall titta på att göra något nytt. Sedan vet jag ju inte vad det kan bli, men vi kommer att prata om det med kyrkan, säger Granström.

Det kan bli aktuellt att tornet återuppbyggs, i alla fall så som det ser ut nu med att kommunalrådet går ut med det och kyrkan säger också att ritningarna av byggnaden finns kvar från 1700-talet så den skulle kunna återskapas i precis samma form som den var. Det har till och med skapat sen facebookgrupp, Visst bygger vi upp vår kära Östra klockstapel igen? och det är redan fler än 400 medlemmar i facebookgruppen.

Nyköpingsborna sörjde sin klockstapel

På lördagen samlades Nyköpingsbor för att ta farväl av den gamla klockstapeln. Många har gamla fina minnen från den.

1914 bröt första världskriget ut, då ringde östra klockstapeln för att varna Nyköpingsborna, östra klockstapeln har ringt vid begravningar, bröllop, dop och konfirmationer.

Många har suttit på östra klockberget och beskådat utsikten över Nyköping, nu blir det nästan alldeles öde när det inte längre står en klockstapel där och vakar över staden. Dock har vi en reserv på väster, vi hoppas på att inte den nu heller brinner ner, men östra klockstapeln kommer att återuppbyggas trots allt.

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Nyköping
Redaktionen ute på stan: Hur har Corona påverkat dig?

NYKÖPING. Amanda, Moa, Tova och Linnea tog sig ner på stan en måndagsförmiddag i juni och intervjuade människor de stötte på om hur de har påverkats av Corona. Jennifer, Hemköp – Det har gått bra under Corona. Lite försiktig har jag varit själv, men rädd är jag inte. Det har …

Alpha
4
Ella Haugness möter Utbildningsminister Anna Ekström

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Den 20 november 2019 hade Nyköpings Högstadium besök av Sveriges utbildningsminister, Anna Ekström. Då passade vi på Redaktionsprofilen på att träffa ministern för en intervju, såklart! Ministerns schema under förmiddagen var späckat och vår ”slot” – 11.25-11.35 – var den absolut sista innan hon skulle resa vidare mot …

Kultur/nöje
Sörmlands museum har öppnat!

NYKÖPING. Sörmlands museum invigdes i helgen. De har flera intressanta utställningar om saker som står flera av oss nära, också om man är barn- och ungdom.  Utställningen ”En perfekt människa” som handlar om makt, ideal och funktionalitet. Utställningen berättar om människor med funktionsvariationer genom historien och Sveriges historia med rättigheter …