Hope will never be silent – politikermord del 2

Utrikes
Relaterad bild
Harvey Milk 1978 på Mayor Moscone’s skrivbord.

UTRIKES. Harvey Bernard Milk var en amerikansk politiker i San Francisco, Kalifornien och den första öppet homosexuella mannen som valdes till politiskt ämbete i Kalifornien. Den 27 november 1978 blev Milk och borgmästaren George Moscone mördade av Dan White. 

Harvey Milk mördades den 27:e november 1978 av Dan White, som hade avgått som ledamot i stadsfullmäktige och ville ha tillbaka sitt arbete. Konservativt motstånd var uppenbara i de händelser som följde på morden.

En ikon för homosexuellas rättigheter 

1977 valdes Harvey Milk in i San Franciscos stadsfullmäktige och innehade sitt ämbete i elva månader. Han var ansvarig för att ta fram en kommunal stadga för homosexuellas rättigheter. Milk blev en ikon för San Francisco och homosexuellas rättigheter. Han är den mest berömda och mest betydelsefullt öppna hbtq-person som någonsin valts till befattningshavare i USA. Efter Milks tid var många tvungna att anpassa sig efter en annan verklighet som Milk gav uttryck åt, att en homosexuell person kunde leva ett hederligt liv och nå framgång.

 

i verkligheten … Harvey Milk deltar i en gayparad i San Francisco 1978. Han mördades samma år. Foto: TERRY SHCMITTMilk råkade vara en ytterst energisk, utstrålande person med tycke för teatralik och inget att förlora. Genom att använda skratt, omkastning, transcendens, och sin insider/outsider-status, bidrog Milk till att skapa ett klimat där dialog om frågor blev möjlig. Han erbjöd också ett sätt att samordna de oförenliga rösterna av sina olika väljarbaser.

 

Harvey Milk var en förtjusande talare, här är en del av hans mest berömda tal ”Hope Speech”, talet om hopp:

”De unga homosexuella människorna i Altoona, Pennsylvania och Richmond, Minnesota som kommer ut och hör Anita Bryant på TV och hennes berättelse. Det enda de har att se fram emot är hopp. Och ni måste ge dem hopp. Hopp om en bättre värld, hopp om en bättre morgondag, hopp om ett bättre ställe att komma till om pressen där hemma är för stor. Hopp att allt kommer att lösa sig. Utan hopp kommer inte bara homosexuella, utan de svarta, de äldre, de handikappade, vi, vi kommer att ge upp. Och om de medverkar till att välja till centralkommittén och andra ämbeten fler homosexuella personer ger det ett grönt ljus till alla som känner sig berövade rösträtt, ett grönt ljus för att röra sig framåt. Det betyder hopp för en nation som har givit upp, eftersom om en homosexuell person gör det är dörrarna öppna för alla.”

Här kan du se trailern till filmen Milk

 

Noah Gahnertz

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Pewdiepie vill lägga ner ”sub to pewdiepie” rörelsen

UTRIKES. Felix Kjellberg eller Pewdiepie startade en ”meme eller rörelse” där man skulle prenumerera på hans kanal för att slå T-series 100 miljoner prenumeranter på Youtube (Pewdiepie ligger tätt bakom). Men nu vill han avsluta denna ”rörelse”. T-series, som är en indiskt företag som äger alla låtar i Bollywood, hade …

Utrikes
Apollo 13

UTRIKES. Apollo 13 var det tredje planerade rymduppdraget att landa på månen men något gick fel. Ungefär 56 timmar in i uppdraget exploderade syretank nummer två i servicemodulen. När detta hände så avbröts planerna att landa på månen och det största målet var att klara sig oskadda tillbaka till jorden. …

Utrikes
Är det bra eller dåligt med ”Trigger Warnings”?

UTRIKES. Ungefär hälften av lärarna i högskolor i USA har uppgett att de använder så kallade “trigger warnings”. Trigger warnings, ofta förkortad till TW, är korta meningar som varnar en läsare om potentiellt störande eller upprörande innehåll. Lärarna i dessa högskolor använder trigger warnings innan de till exempel ska visa …