Ny forskning: Därför får man dyslexi

Skolfrågor
1

SKOLFRÅGOR. Forskare i Frankrike tros ha hittat en anledning till varför vissa personer får dyslexi. De kan även ha hittat ett nytt sätt att hjälpa personer med lässvårigheter. 

En grupp med forskare som jobbar på Rennes universitet i Frankrike har länge forskat om ögonen och anledningen till lässvårigheter. Och de tror att de har hittat en anledning till dyslexi.

Det har att göra med hur cellerna i ögonen är mönstrade. Personer som inte har dyslexi har asymmetriska mönster i cellerna i ögonen. Hos personerna med dyslexi är mönstret i cellerna samma på båda ögonen. Det gör hjärnan förvirrad och skapar ”spegelbilder”. Då är det lätt att se fel på bokstäver som b och d. Det är därför vissa personer som har lässvårigheter beskriver det som att ”bokstäverna blandas ihop”.

Men de franska forskarna har även hittat en lösning på problemet. Om man blinkar med en led-lampa, snabbare än ögat kan uppfatta, så blir det betydligt lättare att läsa långa texter. Forskarna ska fortsätta med testerna så att de vet riktigt säkert att den här tekniken fungerar.

 

Ella Haugness

 

Redaktionen kommer att återkomma till det här med dyslexi. Håll utkik!

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alpha
4
Ella Haugness möter Utbildningsminister Anna Ekström

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Den 20 november 2019 hade Nyköpings Högstadium besök av Sveriges utbildningsminister, Anna Ekström. Då passade vi på Redaktionsprofilen på att träffa ministern för en intervju, såklart! Ministerns schema under förmiddagen var späckat och vår ”slot” – 11.25-11.35 – var den absolut sista innan hon skulle resa vidare mot …

Utrikes
Pewdiepie vill lägga ner ”sub to pewdiepie” rörelsen

UTRIKES. Felix Kjellberg eller Pewdiepie startade en ”meme eller rörelse” där man skulle prenumerera på hans kanal för att slå T-series 100 miljoner prenumeranter på Youtube (Pewdiepie ligger tätt bakom). Men nu vill han avsluta denna ”rörelse”. T-series, som är en indiskt företag som äger alla låtar i Bollywood, hade …

Utrikes
Apollo 13

UTRIKES. Apollo 13 var det tredje planerade rymduppdraget att landa på månen men något gick fel. Ungefär 56 timmar in i uppdraget exploderade syretank nummer två i servicemodulen. När detta hände så avbröts planerna att landa på månen och det största målet var att klara sig oskadda tillbaka till jorden. …