Det kommer behövas mer pengar till välfärden de kommande åren

Inrikes

INRIKES. Sveriges kommuner och landsting varnar för att det kommer behövas mycket mer pengar till välfärden de kommande åren. Bland annat beror det på befolkningstillväxten i Sverige, det föds fler barn och de äldre lever allt längre. Flera hundratals skolor och förskolor kommer behöva rustas inför framtiden.

Det kommer att behövas mer än tjugo miljarder mer till välfärden eftersom den unga och äldre befolkningen ökar medan personer i arbetsför ålder inte ökar i samma takt. Den arbetsföra befolkningen kommer också minska med 100 000 för att antalet utrikes födda i den åldersgruppen ökar.

Det kommer framförallt behövas många hundra fler välfärdslokaler; ungefär 350 nya grundskolor och gymnasieskolor, 600 nya förskolor, 350 äldreboenden och andra gruppbostäder och 150 idrottsanläggningar.

Finansminister sade i sitt tal i Almedalen att regeringen kommer satsa mer än tjugo miljarder mer de kommande åren. Om de får fortsätta sitta i regeringen garanterade hon det. Det kommer stå byggkranar i hela landet, jobbansökningar kommer finnas på varenda anslagstavla och det kommer springa runt fler barn i Sverige, och det måste finansieras. Tjugo miljarder mer kommer regeringen utlova.

Välfärden kommer bli en viktig fråga i valåret 2018, eftersom den är grunden till att alla barn kan gå i skola, att sjukvården fungerar, polisen och att mycket övergripande delar i ett samhälle fungerar.

Välfärden i Sverige fungerar inte så bra just nu, därför kommer det vara en viktig valfråga bland folket. Socialdemokraterna kommer driva en kampanj om välfärden under valåret.

Frågan om vinsttak i välfärden spelar också större roll mellan de rödgröna partierna, bland annat diskuteras det att det finns en grupp i Sverige som lever i skatteparadis. På våra pengar som egentligen ska gå till skola, sjukvård, polis, och välfärdslokaler.

källa: SKL

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Inrikes
Nu är Vabruari här igen

INRIKES. Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari. Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är …