Det kommer behövas mer pengar till välfärden de kommande åren

Inrikes

INRIKES. Sveriges kommuner och landsting varnar för att det kommer behövas mycket mer pengar till välfärden de kommande åren. Bland annat beror det på befolkningstillväxten i Sverige, det föds fler barn och de äldre lever allt längre. Flera hundratals skolor och förskolor kommer behöva rustas inför framtiden.

Det kommer att behövas mer än tjugo miljarder mer till välfärden eftersom den unga och äldre befolkningen ökar medan personer i arbetsför ålder inte ökar i samma takt. Den arbetsföra befolkningen kommer också minska med 100 000 för att antalet utrikes födda i den åldersgruppen ökar.

Det kommer framförallt behövas många hundra fler välfärdslokaler; ungefär 350 nya grundskolor och gymnasieskolor, 600 nya förskolor, 350 äldreboenden och andra gruppbostäder och 150 idrottsanläggningar.

Finansminister sade i sitt tal i Almedalen att regeringen kommer satsa mer än tjugo miljarder mer de kommande åren. Om de får fortsätta sitta i regeringen garanterade hon det. Det kommer stå byggkranar i hela landet, jobbansökningar kommer finnas på varenda anslagstavla och det kommer springa runt fler barn i Sverige, och det måste finansieras. Tjugo miljarder mer kommer regeringen utlova.

Välfärden kommer bli en viktig fråga i valåret 2018, eftersom den är grunden till att alla barn kan gå i skola, att sjukvården fungerar, polisen och att mycket övergripande delar i ett samhälle fungerar.

Välfärden i Sverige fungerar inte så bra just nu, därför kommer det vara en viktig valfråga bland folket. Socialdemokraterna kommer driva en kampanj om välfärden under valåret.

Frågan om vinsttak i välfärden spelar också större roll mellan de rödgröna partierna, bland annat diskuteras det att det finns en grupp i Sverige som lever i skatteparadis. På våra pengar som egentligen ska gå till skola, sjukvård, polis, och välfärdslokaler.

källa: SKL

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
Nu är Vabruari här igen

INRIKES. Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari. Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är …

Inrikes
Kampen om kvinnlig rösträtt

INRIKES. Kampen om kvinnlig rösträtt var lång och hård, kvinnor fick höra om och om igen att de inte var skapta för att delta i politik. Men de lyckades till slut trots de många motgångarna och idag är det hundra år sedan förslaget om kvinnlig rösträtt gick igenom i riksdagen …

Inrikes
Oskar, sökte hjälp men ingen tog det på allvar

INRIKES. Redan som tolvåring försökte Oskar ta sitt liv. Som ung fastnade han i missbruk och droger men trots ropen på hjälp så svek samhället honom och den 23:e oktober 2018 hittades han död. Den unge Oskar älskade matlagning, fiske, resor och politik. Han var en kille som var nyfiken …