Förenta nationerna bildades efter förintelsen

Utrikes

UTRIKES. Förenta Nationerna grundades den 24 oktober 1945, ungefär fem månader efter andra världskrigets slut. FN grundades för att främja internationellt samarbete för världsfred. Idag är det 72 år sedan de allierade grundade FN.

Idag är det FN-dagen, det innebär att det är 72 år sedan Förenta Nationerna grundades. När det grundades var det bara 51 självständiga stater med i organisationen, idag är det 193 medlemsstater. Organisationen har fem huvudorgan, vilka bland annat är Generalförsamlingen och Säkerhetsrådet.

Förenta Nationernas högkvarter ligger i New York. Det är en viktig mötesplats och ett forum för medlemsstaternas regeringar. Förutom FN som en mellanstatlig organisation, finns det också ett utvidgat FN-system. Där samarbetar en rad fackorgan, specialiserade inom olika områden, under FN:s ledning.

Förenta Nationerna bildades i slutskedet av andra världskriget, av de allierade staterna USA, Storbritannien och så vidare. Vid konferensens avslutande två månader senare, den 26 juni 1945, undertecknade representanter för grundarnationerna den stadga som upprättade FN och som gäller än idag. Men grundandet räknas officiellt från den 24 oktober 1945, när säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar Kina, Frankrike, Sovjetunionen, Storbritannien, USA och en majoritet av de övriga länderna hade bekräftat den. Vid det laget hade även Japan lagt ned vapnen och gett upp för segrarmakterna.

Viktigt att vi förespråkar demokrati varje dag

Demokrati är folkets röst och den är viktig att bevara och att kämpa för. Demokrati måste vi förespråka varje dag för att bevara den, vi måste gå och rösta när vi får chansen, för att bevara demokratin. Demokratin är jämt hotad; hot mot demokratin kan vara att tysta media, valfusk, stänga utbildning för att ”hjärntvätta” folket, att andra makter påverkar valen genom sociala medier. Då är källkritik viktigt. Sverige har varit en demokratisk stat i snart 100 år. År 1921 var alla myndiga, svenska medborgare röstberättigade i Sverige och det måste vi värna om. Demokrati är en mänsklig rättighet. Vi får aldrig sluta tala för demokratin oavsett hur vinden vänder, oavsett vad det är för färg på regeringen, uppgivenhet är vår främsta fiende. Demokrati är din röst, varje dag.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Pewdiepie vill lägga ner ”sub to pewdiepie” rörelsen

UTRIKES. Felix Kjellberg eller Pewdiepie startade en ”meme eller rörelse” där man skulle prenumerera på hans kanal för att slå T-series 100 miljoner prenumeranter på Youtube (Pewdiepie ligger tätt bakom). Men nu vill han avsluta denna ”rörelse”. T-series, som är en indiskt företag som äger alla låtar i Bollywood, hade …

Utrikes
Apollo 13

UTRIKES. Apollo 13 var det tredje planerade rymduppdraget att landa på månen men något gick fel. Ungefär 56 timmar in i uppdraget exploderade syretank nummer två i servicemodulen. När detta hände så avbröts planerna att landa på månen och det största målet var att klara sig oskadda tillbaka till jorden. …

Utrikes
Är det bra eller dåligt med ”Trigger Warnings”?

UTRIKES. Ungefär hälften av lärarna i högskolor i USA har uppgett att de använder så kallade “trigger warnings”. Trigger warnings, ofta förkortad till TW, är korta meningar som varnar en läsare om potentiellt störande eller upprörande innehåll. Lärarna i dessa högskolor använder trigger warnings innan de till exempel ska visa …