Klassrummen måste ljuddämpas och tryggas

Debatt

HÖGSTADIET. Att varje dag komma hem från skolan och ha lite ont i huvudet börjar bli tröttsamt och det är inte bra för vår fysiska hälsa. Klassrumsstolarna måste ljuddämpas och det behövs mindre klasser för att skapa bättre arbetsro.

Jag går in i klassrummet, ställer mig bakom stolen och väntar snällt på att vi ska få sätta oss. Läraren hälsar oss godmorgon och sedan kan vi sätta oss. Alla 24 elever i klassen drar ut stolarna så att de gnisslar i golvet och det bildar tillsammans ett förskräckligt ljud som får mina öron att vilja stängas. Läraren berättar om vad vi ska göra på lektionen, sedan återgår alla elever till arbete. Efter fem minuter snackas det från höger till vänster, och det råder ingen arbetsro. Läraren höjer rösten och ber alla elever att återgå till arbete. När lektionen sedan slutar dras stolarna ut och det där förskräckliga ljudet bildas igen. När vi har gått alla lektioner för dagen och vi slutar känner jag mig nästan hjärndöd och har svagt ont i huvudet. Det här måste få ett slut.

  • Det behövs ”tassar” under stolsbenen för att ljuddämpa klassrumsstolarna.
  • Det är för stora grupper, med mindre grupper kan det råda bättre arbetsro, men då behövs också fler lärare. För att skapa en bättre arbetsro i klasser måste trygghetsfrågan också vara ett plus, därför bör det då vara blandade grupper. En klass ska bygga broar mellan klassmedlemmar. Grundtanken med Nyköpings Högstadium är att alla grupper i samhället ska träffas, då måste också grupperna integreras. Segregationen ska brytas.

 

Noah Gahnertz

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Hälsningar från Melody och Lisa till eleverna på skolan!

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Skolbibliotekarien Jörgen har nyligen varit på bokmässan i Göteborg och passade då på att få tre böcker signerade. Det handlar om Jobbiga tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson samt Mizeria och Lowkey av Melody Farshin. I båda fallen handlar det om personliga hälsningar till eleverna …

Högstadiet
9j och 9n ställer ut surrealistiska träd i biblioteket!

UTSTÄLLNING. På bildlektionerna har eleverna i årskurs nio målat surrealistiska träd. I skolbiblioteket har tidigare ställt ut målningar av 9i och 9m. Nu har vi bytt ut dessa till målningar av 9j och 9n. Jag har pratat med Viggo Karlsson som har med en målning. Det här är något som …

Högstadiet
Högstadiepodden om skolmaten

PODD. Lyssna på när Mariana, Sofia, Valentina, Pamela, Nilo och Havannah diskuterar vad de tycker om skolmaten. De har även intervjuat elever och personal på Omega. Lyssna här Alla åsikter som framkommer i podden och intervjuerna är elevernas/personalens egna. Foto: Wikimedia Commons; Casey Lehman