Klassrummen måste ljuddämpas och tryggas

Debatt

HÖGSTADIET. Att varje dag komma hem från skolan och ha lite ont i huvudet börjar bli tröttsamt och det är inte bra för vår fysiska hälsa. Klassrumsstolarna måste ljuddämpas och det behövs mindre klasser för att skapa bättre arbetsro.

Jag går in i klassrummet, ställer mig bakom stolen och väntar snällt på att vi ska få sätta oss. Läraren hälsar oss godmorgon och sedan kan vi sätta oss. Alla 24 elever i klassen drar ut stolarna så att de gnisslar i golvet och det bildar tillsammans ett förskräckligt ljud som får mina öron att vilja stängas. Läraren berättar om vad vi ska göra på lektionen, sedan återgår alla elever till arbete. Efter fem minuter snackas det från höger till vänster, och det råder ingen arbetsro. Läraren höjer rösten och ber alla elever att återgå till arbete. När lektionen sedan slutar dras stolarna ut och det där förskräckliga ljudet bildas igen. När vi har gått alla lektioner för dagen och vi slutar känner jag mig nästan hjärndöd och har svagt ont i huvudet. Det här måste få ett slut.

  • Det behövs ”tassar” under stolsbenen för att ljuddämpa klassrumsstolarna.
  • Det är för stora grupper, med mindre grupper kan det råda bättre arbetsro, men då behövs också fler lärare. För att skapa en bättre arbetsro i klasser måste trygghetsfrågan också vara ett plus, därför bör det då vara blandade grupper. En klass ska bygga broar mellan klassmedlemmar. Grundtanken med Nyköpings Högstadium är att alla grupper i samhället ska träffas, då måste också grupperna integreras. Segregationen ska brytas.

 

Noah Gahnertz

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Så har var profildagen för danseleverna i årskurs åtta

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på dansprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Medea berättar att hon har haft dansprofilen från sjuan och hon alltid har gillat att dansa. – Jag kommer ihåg dansstegen ganska bra, om man bara får göra dem några gånger själv så …

Högstadiet
Så här var profildagen för musikeleverna i årskurs åtta!

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på musikprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Det blir en hel del prat om själva uppträdandet men också om profilen i stort. På förmiddagen repar alla musikprofilelever i olika grupper och efter lunch ska alla upp på scen och köra …

Högstadiet
Redaktionen ute på stan: Vad tycker folk om vår skola och dagens ungdomar?

HÖGSTADIET. Veronica, Houda och Tuva gav sig ut på stan för att ställa två frågor till personer de stötte på: Vad tycker du om Nyköpings högstadium? och Vad tycker du om dagens ungdomar? Linda, 42 år, röroperatör på tvätteri Jag tänker på Alpha och Omega. Alpha var väldigt bra när …