Kvinnor över hela världen berättade historier om sexuella trakasserier

Utrikes

UTRIKES. Förra veckan var det en lavin av kvinnor som berättade historier om att de blivit sexuellt trakasserade. Många kända profiler har blivit avslöjade. Varför skapades hashtagen?

Det var Tarana Burke som skapade hashtagen från början. Alyssa Milano återanvände den sedan efter att ett antal kvinnor anklagat Hollywoodmakthavaren Harvey Weinstein för våldtäkter och sexuella övergrepp. Hashtagen har sedan spridit sig världen över och hundra miljontals kvinnor har berättat historier om att de blivit sexuellt trakasserade.

Det är ett väldigt uppror från kvinnor världen över.

Det var alltså i början av oktober som en lavin av vittnesmål sattes igång som berättade om sexuella övergrepp. Skådespelaren Alyssa Milano uppmanade att använda #metoo, hon ville visa världen hur stort problemet är.

– Om alla kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp eller trakasserier skrev ”Me too” i statusraden skulle folk förstå vidden av problemet, skrev Milano på Twitter.

Det var den 15 oktober 2017. Samma dag hade redan 200 000 skrivit #metoo. Efter ett dygn hade mer än tolv miljoner använt hashtagen.

Alyssa Milano var dock inte först. 2006 skrev Tarana Burke på Myspace. Anledningen var att hon kommit i kontakt med en 13-årig tjej som utsatts för sexuellt våld i sitt hem. Tarana var stressad och kunde inte hjälpa henne då. I Buzzfeed berättar Burke att hon inte kunde glömma flickans uppgivna ansiktsuttryck:

– Jag såg när hon satte på sig masken och gick tillbaka till sitt gamla liv. Jag förmådde inte ens att viska ”me too” till henne, säger Tarana Burke i Buzzfeed.

Den 22 Oktober hölls tretton #metoo-manifestationer i Sverige, bland annat på Sergels Torg i Stockholm. Jämställdhetsminister Åsa Regnér deltog i manifestationen. Hundratals människor var samlade och publiken växte i antal hela tiden, det var män och kvinnor i alla åldrar och en hel del barnfamiljer.

– Jag är glad över att det här är en djup samhällsdebatt nu, säger Regnér till svt.

___________________________________________________________

SÅ ANMÄLER DU EN VÅLDTÄKT ELLER ETT SEXUELLT ÖVERGREPP

  •  Du har full rätt över din kropp. Ett nej är alltid ett nej.
  •  Blir du utsatt för en våldtäkt eller sexuellt övergrepp kan du ringa polisen och anmäla. Akut 112 eller på 11414. Polisen är skyldig att ta emot din anmälan, även på telefon, skriver tjejjouren.
  •  Efter en våldtäkt är det viktigt att ta tillvara på alla bevis. Uppsök en läkare så fort du orkar, helst inom tre dygn. Det är bra om du inte duschat. Ta med de kläder du hade på dig när övergreppet skedde, om du har dem kvar.
  •  Du kan boka en tid, så slipper du stå i en lucka och berätta vad som hänt. Ta med en vän som stöd. Du kan begära att få prata med en kvinnlig polis.
  •  Utifrån din beskrivning beslutar polis eller åklagare om de ska inleda en förundersökning.
  •  Se till att få ett målsägarbiträde om du anmäler våldtäkt. Det är en person, ofta advokat, som står på din sida genom hela processen från förundersökning och framåt.

 

Noah Gahnertz

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Pewdiepie vill lägga ner ”sub to pewdiepie” rörelsen

UTRIKES. Felix Kjellberg eller Pewdiepie startade en ”meme eller rörelse” där man skulle prenumerera på hans kanal för att slå T-series 100 miljoner prenumeranter på Youtube (Pewdiepie ligger tätt bakom). Men nu vill han avsluta denna ”rörelse”. T-series, som är en indiskt företag som äger alla låtar i Bollywood, hade …

Utrikes
Apollo 13

UTRIKES. Apollo 13 var det tredje planerade rymduppdraget att landa på månen men något gick fel. Ungefär 56 timmar in i uppdraget exploderade syretank nummer två i servicemodulen. När detta hände så avbröts planerna att landa på månen och det största målet var att klara sig oskadda tillbaka till jorden. …

Utrikes
Är det bra eller dåligt med ”Trigger Warnings”?

UTRIKES. Ungefär hälften av lärarna i högskolor i USA har uppgett att de använder så kallade “trigger warnings”. Trigger warnings, ofta förkortad till TW, är korta meningar som varnar en läsare om potentiellt störande eller upprörande innehåll. Lärarna i dessa högskolor använder trigger warnings innan de till exempel ska visa …