Nyköpings Högstadium borde hbtq-certifieras

Debatt
6

HÖGSTADIET. Idén med Nyköpings Högstadium är att folk från olika delar av Nyköping ska träffas på en och samma skola för att bereda väg för integration, och att alla ska bli inkluderade i samhället. Nu måste skolan ta nästa steg. Alla ska få lärdom av hbtq, det är en viktig del i samhällsutvecklingen. 

Jag vet inte om personalen på Nyköpings Högstadium har kunskap om hbtqi (homo-, bi-, trans-, queer- och intersexualitet). Jag vet inte heller hur många elever på Nyköpings Högstadium som har kunskap om det. Det jag vet är att det förekommer vardagshomofobi på Nyköpings Högstadium, och att det inte är många i personalen som säger ifrån.

Den vardagshomofobin jag talar om är svordomar; vissa använder bög, transa eller flata som något fult. Det är inte okej och personalen måste säga ifrån, men det räcker inte med att bara säga ifrån. Det måste tas ett ordentligt snack med hen.

Så här kan det låta:

”Jävla bög!”

Personal:

”…”

Personalen är väldigt oengagerad och säger inte ifrån om någon använder bög, flata eller något könsord som något fult.

Alla ska känna sig inkluderade, alla ska känna existens därför är det viktigt att personal på skolan bemöter elever med binära begrepp i både tal och skrift. Så som hen, istället för han/hon, då blir vissa bortglömda.

Nyköping är en kommun som vill bryta segregationen. Då måste alla folkgrupper i kommunen inkluderas. Jag anser därför att Nyköpings Högstadium ska genomgå en hbtq-certifiering.

Kampen för hbtq-personer i Sverige är inte avslutad än. Det finns så mycket, mycket mer som behöver göras.

Det här året ansågs transsexualitet inte vara en sjukdom längre, det är ganska sent för att vara i Sverige. Jag undrar om Sverige har förlorat rollen som ett föregångsland? Vigning för samkönade par i kyrkan blev godkänt 2009, men vissa präster nekar fortfarande att viga samkönade.

En hbtq-certifiering av Nyköpings Högstadium vill jag se i framtiden. Ett projekt för både elever och lärare vore angeläget, där man ser på människovärdet, att alla ska vara lika mycket värda, alla ska respektera varandra som de är, ingen ska känna sig bortglömd och ingen ska få höra att ens existens är fel.

Ska vi krossa heteronormen måste det börja i tidig ålder

Sex- och samlevnadsundervisning måste vara obligatorisk i skolan, undervisningen om den måste också uppdateras. Det är bara en sida med information om homo-, bi-, och transsexualitet, men det är för lite. Homo-, bi-, trans-, och queerpersoner ska inte bli behandlade annorlunda, de har rätt att vara sig själva. Det som elever inte får lära sig är att homosexuella är precis som heterosexuella. En homosexuell är inte kär i alla killar till exempel. En homosexuell har samma känslor när det gäller kärlek som andra, och det är det som är viktigt att lära ut. Många vet inte vad som menas med det tredje könet, och argumenterar emot med att det bara finns två kön, men ett kön är inte bara vad som finns mellan benen. Det och mycket, mycket annat måste undervisas om i skolan, för då kan människor förstå hur de ska bemöta andra utan att kränka.

Alla ska få bestämma själv över sin egen kropp. För att du ska kunna göra det måste du veta hur din kropp fungerar. Du behöver också lära dig om sex och kärlek. Det är också viktigt att lära sig att tjejer och killar är lika mycket värda och att man ska respektera andra personer. I Sverige är det lag på att alla elever måste lära sig om sex och samlevnad.

Vi måste också sätta tydlig punkt på att det inte finns något manligt eller kvinnligt, att det är ett individuellt vad en anser sig som, och vad en känner sig som, vad man klär sig i, hur man ser ut. Det finns inga manliga eller kvinnliga kläder eller stilar. Kläder har inget kön.

Nyköpings Högstadiums korridorer ska målas i regnbågens färger, det ska lyda trygghet för alla, ingen ska känna att det inte vill gå till skolan. Nyköpings Högstadium ska vara en skola för alla, Nyköpings Högstadium borde hbtq-certifieras!

På skolvärlden.se kan du läsa mer om en hbtq-certifierad skola.

 


FAKTA: HBTQ-certifiering

  • 20 timmars utbildning av all personal i normkritik.
  • Såväl privata som offentliga verksamheter kan certifieras.
  • De flesta hbtq-certifierade verksamheterna finns inom vård och omsorg.
  • Luleå gymnasieby blev i augusti 2015 Sveriges första certifierade gymnasieskola. Dessutom är tre grundskolor certifierade.

Cis-person är motsatsen till transperson, det vill säga en person där det juridiska, kulturella och sociala könet är och alltid har varit det samma som det biologiska.


 

Noah Gahnertz

 

Se också Tyras artikel om att använda ordet bög som skällsord här

 

Så bra artikel! Är rädd för att komma ut i skolan eftersom så många är homo- och transfobiska samt skojar om att vara hen. Är dock väldigt obekväm när folk kallar mig för tjej.

Du är modig Noah som vågar stå på dig och ta upp detta! Håller med dig i allt du skriver! Bra artikel!

6 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Hälsningar från Melody och Lisa till eleverna på skolan!

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Skolbibliotekarien Jörgen har nyligen varit på bokmässan i Göteborg och passade då på att få tre böcker signerade. Det handlar om Jobbiga tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson samt Mizeria och Lowkey av Melody Farshin. I båda fallen handlar det om personliga hälsningar till eleverna …

Högstadiet
9j och 9n ställer ut surrealistiska träd i biblioteket!

UTSTÄLLNING. På bildlektionerna har eleverna i årskurs nio målat surrealistiska träd. I skolbiblioteket har tidigare ställt ut målningar av 9i och 9m. Nu har vi bytt ut dessa till målningar av 9j och 9n. Jag har pratat med Viggo Karlsson som har med en målning. Det här är något som …

Högstadiet
Högstadiepodden om skolmaten

PODD. Lyssna på när Mariana, Sofia, Valentina, Pamela, Nilo och Havannah diskuterar vad de tycker om skolmaten. De har även intervjuat elever och personal på Omega. Lyssna här Alla åsikter som framkommer i podden och intervjuerna är elevernas/personalens egna. Foto: Wikimedia Commons; Casey Lehman