Emma Lundh öppnar upp om sjukdomen

Sport

SPORT. Fotbollsspelaren Emma Lundh har kämpat med sin trötthet i flera år och nu vet hon varför. Hon har nu fått reda på att hon har MS. Hon berättar att det spelade ingen roll hur mycket hon sov, hon var fortfarande trött. 

Emma Lundh har diagnostiserats med sjukdomen MS. Sjukdomen MS är en förkortning av multipel skleros. Det är en sjukdom som finns i det centrala nervsystemet, i hjärnan och ryggmärgen. Det gör att impulserna inte kommer fram som det ska och ett väldigt vanligt symptom i den här sjukdomen är just trötthet som Emma Lundh har drabbats av.

Emma Lundh kände av den här tröttheten redan 2014 när hon spelade i AIK men hon visste då inget om det. Hon blev uttagen till VM-truppen sommaren 2015 av Pia Sundhage men där fick hon ingen speltid. Men hon var med och spelade mästerskapet och hon sov sig igenom hela VM. Hon säger att Kosovare Asllani (en annan spelare i landslaget) kom in varje morgon med kaffe för att hon fortfarande var trött.

Emma Lundh har spelat i England (Liverpool) men hon slutade efter en säsong för att hon tyckte inte att hon fick något stöd från tränaren. Hon berättar att tränaren trodde på henne men han sa bara att allt låg i hennes huvud. Men det var ju inte det. Hennes enda fokus vara att hålla sig vaken och inte somna.

Men tidigare i år fick hon alltså diagnosen MS. Hon berättade för sina lagkamrater nyligen. Eftersom hon kände sig så liten och hemsk ville hon inte ha fler blickar. Hon berättar att det första hon kände var ångest och skam. Hon kunde inte titta på sig själv utan att börja gråta men nu har hon accepterat vem hon är och hon känner ingen skam och ångest längre.

 

Tuva Westberg

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sport
Khabib mot Conor som utbröt till kaos

SPORT. Den galna UFC fighten mellan  Khabib Nurmagomedov och Conor McGregor slutade med en seger för ryska Khabib i fjärde ronden, och då utrbröt ett kaos. Khabib klättrade över stängslet och började slåss mot Dillon Danis, Mcgregors tränare. Medans Khabib attackerar tränaren blir Conor attackerad av tre män i Khabibs team …

Sport
Slopestyleåkare gör gay-historia i OS

SPORT. Gus Kenworthy kom sist i finalen, men kyssen med pojkvännen gjorde succé. Fler hbtq-personer medverkade i OS Pyeongchang och gjorde tillsammans gay-historia. Kyssen med pojkvännen hade blivit en världsnyhet.  OS i Pyeongchang är över, svenskarna tog 11 medaljer och norskorna fick medaljskörd då de tog flest guldmedaljer, men OS präglades inte …

Sport
Konflikten mellan damlandslaget och SvFF löst

SPORT. Konflikten mellan damlandslaget och Svenska fotbollsförbundet har pågått i flera dagar, men nu så har båda parter äntligen kommit överens.  Damlandslaget har länge väntat på ett spelaravtal med Svenska fotbollsförbundet. Och när det i söndags nästan hade gått ett år av väntan , så fick de nog. Svenska damlandslagets …