Emma Lundh öppnar upp om sjukdomen

Sport

SPORT. Fotbollsspelaren Emma Lundh har kämpat med sin trötthet i flera år och nu vet hon varför. Hon har nu fått reda på att hon har MS. Hon berättar att det spelade ingen roll hur mycket hon sov, hon var fortfarande trött. 

Emma Lundh har diagnostiserats med sjukdomen MS. Sjukdomen MS är en förkortning av multipel skleros. Det är en sjukdom som finns i det centrala nervsystemet, i hjärnan och ryggmärgen. Det gör att impulserna inte kommer fram som det ska och ett väldigt vanligt symptom i den här sjukdomen är just trötthet som Emma Lundh har drabbats av.

Emma Lundh kände av den här tröttheten redan 2014 när hon spelade i AIK men hon visste då inget om det. Hon blev uttagen till VM-truppen sommaren 2015 av Pia Sundhage men där fick hon ingen speltid. Men hon var med och spelade mästerskapet och hon sov sig igenom hela VM. Hon säger att Kosovare Asllani (en annan spelare i landslaget) kom in varje morgon med kaffe för att hon fortfarande var trött.

Emma Lundh har spelat i England (Liverpool) men hon slutade efter en säsong för att hon tyckte inte att hon fick något stöd från tränaren. Hon berättar att tränaren trodde på henne men han sa bara att allt låg i hennes huvud. Men det var ju inte det. Hennes enda fokus vara att hålla sig vaken och inte somna.

Men tidigare i år fick hon alltså diagnosen MS. Hon berättade för sina lagkamrater nyligen. Eftersom hon kände sig så liten och hemsk ville hon inte ha fler blickar. Hon berättar att det första hon kände var ångest och skam. Hon kunde inte titta på sig själv utan att börja gråta men nu har hon accepterat vem hon är och hon känner ingen skam och ångest längre.

 

Tuva Westberg

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sport
Sverige slutar på en sjundeplats

SPORT. Handbolls-EM 2020 har tagit slut för oss i Sverige. Efter tre spelade matcher i huvudrundan ligger Sverige sist i tabellen med noll inspelade poäng. Landslaget hade två matcher (Ungern och Island) och hade en liten chans att komma trea i tabellen – vilket skulle innebära en placeringsmatch om 5-6-plats. …

Sport
New England Patriots vann Super Bowl 2019

SPORT. 13-3 var siffrorna när New England Patriots vann över Los Angeles Rams i finalen i Super Bowl i amerikansk fotboll (NFL). Det var den sjätte gången på de senaste 18 åren som Patriots fick höja pokalen. Tom Brady, som spelar i Patriots, är den första som har vunnit sex stycken Super Bowls och ses nu som den bästa …

Sport
Emiliano Salas plan har hittats

SPORT. Fotbollsspelaren Emiliano Sala från klubben FC Nantes försvann med ett plan som skulle gått till Cardiff. Sala hade nyligen skrivit på för den engelska klubben för 15 miljoner euro. På flyget hade han skickat ett meddelande där han skrev att han var riktigt rädd och om de inte hörde …