Regeringen skärper tonen mot skattefuskare

Inrikes

INRIKES. Efter avslöjanden om skattefuskande skärper nu regeringen tonen mot skattefuskare. Regeringen vill nu ändra lagen som gör att fler som gömt undan pengar ska kunna bötfällas. 

– Det här är ett ytterligare steg för att dra åt nätet kring dem som smiter från att betala skatt, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Aftonbladet.

Panamadokumenten och Paradisläckan har de senaste åren satt igång en diskussion i Sverige och världen om skatteplanering och skatteflykt. Regeringen och Vänsterpartiet har under en tid, efter läckan om Panamadokumenten, arbetat med att försöka skärpa reglerna för de som gömt undan pengar (till exempel utomlands) och lämnat in oriktiga uppgifter till Skatteverket.

Det hela började med att förmögna människor som politiker och kändisar blivit avslöjade om skattefusk. Pengar har gömts undan utomlands och Skatteverket har fått in oriktiga uppgifter. Leif Östling, ordförande i Svenskt Näringsliv var en av av de förmögna svenskar som vill minska sin skatt. Leif Östling hade skatteupplägg på Malta.

– Det här är ju ett problem med det svenska skattesystemet, det är så vansinnigt höga skatter i det här landet säger Leif Östling till Aftonbladet.

Många rika utlänningar bildar bolag i Malta lagligt, och det är också väldigt låg skatt. Man hittar också flest svenskar i paradisläckan där, det är omkring 2000 i landets bolagsregister. År 2005 satte Östling upp ett bolag på Malta tillsammans med sin fru, visar läckan. Östling sade till SVT att det var ganska praktiskt att göra så. SVT har samarbetat med TT och 90 andra mediebolag om läckan.

Det här får du för dina skattepengar

Om de här förmögna svenskarna betalade den fullständiga skatten skulle 43 miljarder kronor mer kunna gå till välfärden.

Skatten är väldigt viktig för att ett land ska fungera. Det går bland annat till skola, vården och omsorg. Det gör att det blir gratis att gå i skolan, gratis att få vård.

Regeringen tillsammans med Vänsterpartiet vill ändra i lagstiftningen så att de som gömt undan pengar ska kunna bötfällas.

 

Noah Gahnertz

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
Valåret 2018 – Kort om partierna

VALET 2018. Det kan bli ett riktigt rysarval eftersom de båda blocken, rödgröna och alliansen, ligger kring 40 procentenheter. Sverigedemokraterna kommer få ökat inflytande, och de block eller parti som ska bilda regering kommer få det tufft. Sammanfattningen av de olika partierna rankas efter vilket stöd de fick valet 2014. Socialdemokraterna …

Inrikes
Valåret 2018 – S tar krafttag mot psykiska ohälsan bland unga

VALET 2018. Förra veckan presenterade Socialdemokraterna ett vallöfte till Sveriges unga att ta krafttag mot den växande psykiska ohälsan. Det är ett förslag som ungdomsförbundet SSU drivit som en av de viktigaste välfärdsfrågorna för Sveriges unga. Psykisk ohälsa är vår tids snabbast växande folkhälsosjukdom, och speciellt bland barn och unga …

Inrikes
Valåret 2018 – Vänsterpartiet

VALET 2018. Vänsterpartiet har nästan fördubblat opinionsmätningen sedan valet 2014, i höst kan partiet få närmare 10 procent. Vänsterpartiet bildades 1917 av den mer vänstervridna oppositionen inom Socialdemokraterna. Det kom av en strid mot socialdemokratiska partiledningens munkorgsstadga som vänstersidan menade var för att tysta oppositionen inom partiet. När partiet bildades …