Regeringen skärper tonen mot skattefuskare

Inrikes

INRIKES. Efter avslöjanden om skattefuskande skärper nu regeringen tonen mot skattefuskare. Regeringen vill nu ändra lagen som gör att fler som gömt undan pengar ska kunna bötfällas. 

– Det här är ett ytterligare steg för att dra åt nätet kring dem som smiter från att betala skatt, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Aftonbladet.

Panamadokumenten och Paradisläckan har de senaste åren satt igång en diskussion i Sverige och världen om skatteplanering och skatteflykt. Regeringen och Vänsterpartiet har under en tid, efter läckan om Panamadokumenten, arbetat med att försöka skärpa reglerna för de som gömt undan pengar (till exempel utomlands) och lämnat in oriktiga uppgifter till Skatteverket.

Det hela började med att förmögna människor som politiker och kändisar blivit avslöjade om skattefusk. Pengar har gömts undan utomlands och Skatteverket har fått in oriktiga uppgifter. Leif Östling, ordförande i Svenskt Näringsliv var en av av de förmögna svenskar som vill minska sin skatt. Leif Östling hade skatteupplägg på Malta.

– Det här är ju ett problem med det svenska skattesystemet, det är så vansinnigt höga skatter i det här landet säger Leif Östling till Aftonbladet.

Många rika utlänningar bildar bolag i Malta lagligt, och det är också väldigt låg skatt. Man hittar också flest svenskar i paradisläckan där, det är omkring 2000 i landets bolagsregister. År 2005 satte Östling upp ett bolag på Malta tillsammans med sin fru, visar läckan. Östling sade till SVT att det var ganska praktiskt att göra så. SVT har samarbetat med TT och 90 andra mediebolag om läckan.

Det här får du för dina skattepengar

Om de här förmögna svenskarna betalade den fullständiga skatten skulle 43 miljarder kronor mer kunna gå till välfärden.

Skatten är väldigt viktig för att ett land ska fungera. Det går bland annat till skola, vården och omsorg. Det gör att det blir gratis att gå i skolan, gratis att få vård.

Regeringen tillsammans med Vänsterpartiet vill ändra i lagstiftningen så att de som gömt undan pengar ska kunna bötfällas.

 

Noah Gahnertz

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Inrikes
Nu är Vabruari här igen

INRIKES. Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari. Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är …