Samkönade äktenskap legaliseras i Australien efter folkomröstning

Nyheter

UTRIKES. Australiens befolkning röstade ja till samkönade äktenskap, nästan 62 procent röstade för att samkönade äktenskap ska bli lagligt. Det är en seger för rättvisa. 

– Kärleken har vunnit en jordskredsseger, säger ja-kampanjens Alex Greenwich, till Sydney Morning Herald.

Australien hade en folkomröstning om samkönade äktenskap ska bli lagligt. 12,7 miljoner deltog i röstningen och nästan 62 procent av de som röstade var för att samkönade äktenskap ska legaliseras. Röstningen har pågått i två månader och avslutade 7 november.

Mer än 60 procent i alla delstater och territorier röstade ja, förutom New South Wales, där andelen som röstade ja var 57,8 procent.

Tusentals människor samlades i Australiens stora städer för att fira det glädjande beskedet. Dock kan det inte bli en ny lag innan parlamentet i Canberra hållit en omröstning där ledamöterna kan rösta som de vill, men det ser ut som att ja-sidan även har ett starkt stöd även i parlamentet. Premiärminister Malcolm Turnbull säger att hans regering ska försöka få igenom lagstiftningen innan årsskiftet.

__________________________________________________________________________________________________

DE HÄR SÄGER JA TILL SAMKÖNADE ÄKTENSKAP

För ett tag sedan sade Tyskland ja. Nu väntar många på besked från Australien. Än så länge är det en ganska liten skara länder, drygt 25 stycken, som valt att ha en könsneutral äktenskapslagstiftning. Här är länderna som gett klartecken – år för år:

2001: Nederländerna är först ut i hela världen med att erkänna samkönade äktenskap.

2003: Belgien kommer tvåa.

2005: Kanada och Spanien säger ja.

2006: Sydafrika, första och hittills enda landet på afrikanska kontinenten, erkänner samkönade äktenskap.

2008: Norge röstar ja och lagen börjar gälla 2009.

2009: Sverige: Par har sedan 1995 kunnat ingå registrerat partnerskap. Men den 1 maj 2009 infördes i stället en könsneutral äktenskapslagstiftning och det blev fritt fram att gifta sig även här.

2010: Portugal, Argentina och Island godkänner samkönade äktenskap. Argentina är först ut i Sydamerika.

2012: I Danmark har par kunnat registrera partnerskap sedan 1989. Men rätten att gifta sig på riktigt införs först nu.

2013: Frankrike säger ja, liksom Uruguay, Brasilien, Nya Zeeland. Även Storbritannien – utom Nordirland och Skottland – röstar ja. I England och Wales införs lagen 2014.

2014: Nu röstar även Skottland för att införa samkönade äktenskap. Luxemburg säger också ja, lagen började gälla 2015 där. Riksdagen i Finland godkänner en ny, könsneutral äktenskapslag i slutet av 2014, men den började dock inte gälla förrän år 2017.

2015: Irland blir land nummer 20 i ordningen. Grönland följer efter. USA klarlägger också sin inställning till frågan: 2015 beslutar Högsta domstolen att förbud mot könsneutrala äktenskap strider mot den amerikanska grundlagen.

2016: Colombia ger grönt ljus.

2017: Malta sa ja i somras. Och från den 1 oktober tillåts samkönade äktenskap även i Tyskland.

Augusti 2017: Chiles president Michelle Bachelet har skrivit på ett förslag som ska göra det lagligt för personer av samma kön att gifta sig. Parlamentet ska rösta om förslaget.

November 2017: Australiens befolkning har sagt ja till samkönade äktenskap. Hur den lagliga konsekvensen blir av resultatet är ännu oklart.

Källor: RFSL, RFSU, Human Rights Watch, Pew Research Center.

 

Noah Gahnertz

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alpha
4
Ella Haugness möter Utbildningsminister Anna Ekström

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Den 20 november 2019 hade Nyköpings Högstadium besök av Sveriges utbildningsminister, Anna Ekström. Då passade vi på Redaktionsprofilen på att träffa ministern för en intervju, såklart! Ministerns schema under förmiddagen var späckat och vår ”slot” – 11.25-11.35 – var den absolut sista innan hon skulle resa vidare mot …

Utrikes
Pewdiepie vill lägga ner ”sub to pewdiepie” rörelsen

UTRIKES. Felix Kjellberg eller Pewdiepie startade en ”meme eller rörelse” där man skulle prenumerera på hans kanal för att slå T-series 100 miljoner prenumeranter på Youtube (Pewdiepie ligger tätt bakom). Men nu vill han avsluta denna ”rörelse”. T-series, som är en indiskt företag som äger alla låtar i Bollywood, hade …

Utrikes
Apollo 13

UTRIKES. Apollo 13 var det tredje planerade rymduppdraget att landa på månen men något gick fel. Ungefär 56 timmar in i uppdraget exploderade syretank nummer två i servicemodulen. När detta hände så avbröts planerna att landa på månen och det största målet var att klara sig oskadda tillbaka till jorden. …