Skolbarn vittnar genom #tystiklassen om sexuella trakasserier och övergrepp

Inrikes

INRIKES. Hundratals skolbarn säger ifrån mot tafsande och sexistiska kommentarer med hashtaggen #tystiklassen. 1700 elever från grundskolan till gymnasiet delar med sig av sexuella trakasserier och övergrepp i nytt upprop. 

Journalister, politiker, jurister och skådespelare har på senaste tiden startat egna hashtaggar för att dela vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp efter #metoo-uppropet. Nu sätter även skolbarn ner foten. Berättelserna som delats handlar om sexism och övergrepp – ibland grova sådana – och utspelar sig på arbetsplatser i hela Sverige. Men redan i skolåldern börjar trakasserierna.

Vittnesmål finns om övergrepp och trakasserier från andra elever, såväl som skolpersonal.

”Killarna ville ha ”pusskalas” och drog in mig på toaletten. Jag skrek på lärarna, men ingen kom. Jag berättade för en lärare när hon var tillbaka men hon skrattade bara. Jag tyckte det var pinsamt och var sedan livrädd att det skulle hända igen”

Någon annan berättade: ”Min datorkunskapslärare på gymnasiet gav mig högsta betyg för att han tyckte jag hade snygga bröst. Han sa det alltså rakt ut under betygssamtalet…”.

”När jag står vid mitt skåp och lägger in mina grejer så tar två av killarna tag i varsin arm på mig och drar in mig på en toalett precis i närheten. Tre av killarna hängde med in på toaletten, en stod utanför och höll vakt. Väl inne på toan så sliter de av min tröja och drar ner mina byxor. En av killarna håller fast mig med mina armar bakom ryggen medans de andra två börjar ta på mig och kyssa mig på halsen, brösten och magen. En av killarna kör upp sina fingrar i mig. Jag var helt förstelnad, blundade och försökte koppla ifrån på något jävla sätt, vågade varken säga eller göra någonting.”

– Jag har läst vartenda ord. Jag blev förfärad och väldigt upprörd, säger Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister.

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Alpha
4
Ella Haugness möter Utbildningsminister Anna Ekström

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Den 20 november 2019 hade Nyköpings Högstadium besök av Sveriges utbildningsminister, Anna Ekström. Då passade vi på Redaktionsprofilen på att träffa ministern för en intervju, såklart! Ministerns schema under förmiddagen var späckat och vår ”slot” – 11.25-11.35 – var den absolut sista innan hon skulle resa vidare mot …