Den etniska rensningen i Burma

Utrikes

UTRIKES. Under den senaste tiden så har mer än en halv miljon rohingyer flytt Burma och militärens våld, över gränsen till grannlandet Bangladesh. Byar har bränts ner, människor mördas, våldtas och fördrivs med snabbt tempo och det ser inte ut som om läget kommer att ljusna. Över 600 00 människor ska ha flytt landet och över 2000 ska ha mördats. Enligt FN så är detta ett skolexempel för etnisk rensning.

Minoritetsfolket rohingya är en muslimsk folkgrupp i buddistiska Burma (officiellt Myanmar). De är en av landets 135 etniska grupper som har nekats medborgarskap i Burma sedan 1982. Nästan alla rohoingyer bor i staden Rakhine och är inte tillåtna att lämna staden utan regerinens tillstånd. Rakhine är en av landets mest fattigaste städer.

Det är den burmesiska militären och de buddistiska miliserna som bedrivit kampanjen med brända byar och hem, mord och våldtäkt. Och allt detta sker under täckmanteln att bekämpa terrorism, men med tanke på de höga siffrorna på människor som behövt fly och omkommit så ser målet snarare ut som att fördriva hela folket ut från Burma. Och hatet mot den muslimska minoritets gruppen rohingyer är långt från gammalt. Rohingyer anklagas av muslimer och buddister att inte till höra Burma utan istället höra till grannlandet Bangladesh.

Över 300.000 namn har samlats in för att Burmas ledare Aung San Suu Kyi ska bli av med sitt Nobelpris, med anledning av våldet i landet.

 

Hannah Svedberg Wallmo

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Pewdiepie vill lägga ner ”sub to pewdiepie” rörelsen

UTRIKES. Felix Kjellberg eller Pewdiepie startade en ”meme eller rörelse” där man skulle prenumerera på hans kanal för att slå T-series 100 miljoner prenumeranter på Youtube (Pewdiepie ligger tätt bakom). Men nu vill han avsluta denna ”rörelse”. T-series, som är en indiskt företag som äger alla låtar i Bollywood, hade …

Utrikes
Apollo 13

UTRIKES. Apollo 13 var det tredje planerade rymduppdraget att landa på månen men något gick fel. Ungefär 56 timmar in i uppdraget exploderade syretank nummer två i servicemodulen. När detta hände så avbröts planerna att landa på månen och det största målet var att klara sig oskadda tillbaka till jorden. …

Utrikes
Är det bra eller dåligt med ”Trigger Warnings”?

UTRIKES. Ungefär hälften av lärarna i högskolor i USA har uppgett att de använder så kallade “trigger warnings”. Trigger warnings, ofta förkortad till TW, är korta meningar som varnar en läsare om potentiellt störande eller upprörande innehåll. Lärarna i dessa högskolor använder trigger warnings innan de till exempel ska visa …