Kulturprofil anklagad för övergrepp

Inrikes

INRIKES. I tisdagens DN anklagade 18 kvinnor en svensk känd kulturprofil för allvarliga sexualbrott. Profilen är bunden till Svenska Akademien, men nu vill sekreteraren Sara Danius bryta alla band med mannen. 

Mannen är ledare för en kulturverksamhet i Stockholm som har varit bunden till Svenska Akademien. Sara Danius, som är ständig sekreterare för Svenska Akademien uttalar sig om händelserna.

– Det agerande som Kulturprofilen uppvisat är djupt oanständigt. Det andra man kan säga är att profilen har implicerat Svenska Akademien och vi vill därför kapa bandet till denna Kulturprofil, säger Sara Danius till DN.

Flera av händelserna som det stått om i DN utspelar sig i lägenheter som ägs av Akademien, både i Stockholm och i Paris.

Den före detta ständiga sekreteraren Peter Englund agerar också starkt på händelserna.

– Jag är chockad, upprörd och förbannad. Och jag ställer mig helt bakom vår sekreterare Sara Danius, säger Peter Englund, nuvarande ledamot i Svenska Akademien.

 

Ella Haugness

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Inrikes
Nu är Vabruari här igen

INRIKES. Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari. Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är …