Majoritet i riksdagen vill införa ett tredje juridiskt kön

Inrikes
Bildresultat för transgender
Symbolen för ickebinära och transpersoner.

INRIKES. En majoritet i riksdagen vill införa ett tredje juridiskt kön enligt en rundringning som Sveriges radio ekot gjort. Det skulle innebära könsneutrala personnummer och ett rättsligt erkännande av ickebinära personer. 

En statlig utredare föreslog att regeringen bör tillsätta en utredning om möjligheten att införa ett tredje juridiskt kön. Nu är en majoritet i riksdagen för en utredning kring den frågan. Båda regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet ser gärna att det tillsätts en utredning.

Så här säger Socialdemokraternas talesperson Hillevi Larsson.

– Jag hoppas att det blir en utredning om den här frågan, både för att det är viktigt för de berörda, men även för att vi måste se till så att det fungerar i praktiken, eftersom hela vårt system när det gäller folkbokföring och personnummer i dag är kopplat till könen man eller kvinna, säger Hillevi Larsson till ekot.

Centerpartiet säger också ja. Sverigedemokraterna är det enda partiet som är tveksamma till ett tredje juridiskt kön, de vill se en utredning om hur man ska definiera kön, om man ska juridiskt kön, eller om man bara ska ha biologiska kön.

Tyskland har redan infört tredje juridiskt kön

Tyskland är det första landet i Europa som infört tredje juridiskt kön, därefter har inget annat land hakat på. Frågan om ett tredje juridiskt kön har dock väckt debatt i Europa, och då kan det nog bli att fler tillsätter en utredning om det.

Sverige som är ett föregångsland ligger efter angående hbtq-frågor. Enligt en rapport från ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) ska Sverige vara rankad på 12:e plats och tryggheten för landets hbtq-personer var 60%.

Ett tredje juridiskt kön skulle ge möjligheter för intersexuella och ickebinära personer att bemötas rätt i samhället. Eftersom ickebinära och transpersoner också är den minst privilegierade gruppen i samhället, och de som överrepresenterade i psykisk ohälsa skulle ett tredje juridiskt kön göra transpersoners vardag enklare.

Att bemötas med rätt pronomen är en rättighet.

Ickebinära skulle bemötas med önskat pronomen i samhället, inom vården och skolan till exempel.

Noah Gahnertz

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Alpha
4
Ella Haugness möter Utbildningsminister Anna Ekström

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Den 20 november 2019 hade Nyköpings Högstadium besök av Sveriges utbildningsminister, Anna Ekström. Då passade vi på Redaktionsprofilen på att träffa ministern för en intervju, såklart! Ministerns schema under förmiddagen var späckat och vår ”slot” – 11.25-11.35 – var den absolut sista innan hon skulle resa vidare mot …