Rektorn kommenterar situationen på Tessin

Högstadiet

HÖGSTADIET. Noah träffade rektor Peter Sund och intervjuade honom om problemen på Tessin.

Har du någon kommentar angående skyddsombudsstoppet i torsdags förra veckan, och hela situationen på Tessinskolan?

Om man tittar på funktionen skyddsombud så har ju skyddsombudet i uppgift att värna om arbetsmiljön och all personal och alla elevers situation på Tessin. Nu bedömdes läget att man var tvungen att ta till det här steget, så att jag har egentligen inga synpunkter utan att skyddsombuden har full rätt att göra så. Det har lett fram till  att arbetsmiljöverket kommer och tittar på lokalerna, och det är bra och viktigt för jag tänker så här att ju svårare ett problem är desto viktigare är det att man tittar brett på problemet. Det är viktigt att det är så många som möjligt, både experter och kompetenta kollar på problemet.

Kan det bli så att alla måste flyttas från Tessin?

– Nej, det tror jag inte, jag tror inte att det kommer bli så. Om i så fall hade vi nog redan varit där. Efter skyddsombudsstoppet gjorde arbetsmiljöverket en första preliminär analys och vi kan fortsätta som vanligt, sen pågår ett arbete så nej det kommer nog inte bli en till flytt.

Vad är planen med Tessin, om du möjligtvis har koll på det, kommer skolan rivas eller är den tänkt att användas när Omega och Gripen är klart? Med tanke på att skolan har renoverats.

Så skulle man kunna tänka, men nej jag vet inte riktigt. Det har ju funnits planer sen långt tillbaka gällande gymnasiet och då får man gå tillbaka sju eller åtta år i tiden när man började tänka att man ska bygga ett gymnasiecampus sådär, så nu har det dragit ut på tiden, men den långsiktiga planen tror jag i alla fall att Tessinskolan ska rivas. Det som händer i höst eller nästa år, det kan jag inte svara på.

Kommer Omega stå klart till hösten?

Det är den enda information som vi har, och vad det verkar så löper den processen fort enligt plan. Det får vi verkligen hoppas på hur som helst.

 

BAKGRUND:

Torsdagen den 11 januari fylldes korridorerna på Tessinskolan med lappar om skyddsombudstopp med anledning av ohälsa. Efter mögelsitutionen på Tessinskolan stängde skyddsombuden ner skolan helt, men stängningen hävdes snabbt av Arbetsmiljöverket. Drabbade elever och lärare på skolan av möglet på Tessin uppmanas till hälsokontroller. I bristen på lokaler måste Nyköpings kommun hitta en lösning för vart elever och lärare på Tessinskolan ska placeras.

I ett brevet från skyddsombuden på Tessinskolan utskickat till personal den 11 januari uppgavs  att de skulle lämna skolan. Detta upphävdes alltså senare samma dag av Arbetsmiljöverket.

”Med anledning av hur arbetsmiljösituationen i Tessinskolans lokaler utvecklats, där en hög frekvens av uppvisade symptom och besvär inkommit, har vi som skyddsombud valt att begära skyddsombudsstopp med stöd av arbetsmiljölagen 6 kap § 7. Vi ser en risk för allvarlig ohälsa. Vi väljer att hellre agera nu än att inte göra det och stå passiva i något som ändå måste ses som allvarligt”

Noah Gahnertz  

 

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Allt färre ungdomar använder cykelhjälm

Personer dör årligen i cykelolyckor, huvudsakligen av skall- och nackskador som skulle kunna ha förhindrats eller mildrats av hjälm. Ändå är det allt färre ungdomar under 15 som använder cykelhjälm och därmed bryter mot lagen. I Sverige är det lag på att barn under 15 måste använda cykelhjälm när de …

Högstadiet
I(S)TE-podden, avsnitt 2: Om skolstress, prov och lärare

Lyssna på avsnitt 2 av I(S)TE-podden här Den här gången pratar tjejerna om skolstress, prov, läxor och lärare. Vi har också fått hjälp med tekniken av musikläraren Bo Strid vilket vi hoppas hörs på ljudkvalitén. De som är med är Ebba Arpnäs, Ella Haugness, Tuva Westberg, Isabelle Karlsson och Ida …

Högstadiet
Tredje Åttologin på gång!

HÖGSTADIET. Nyköpings högstadium ger nu för tredje året i rad ut Åttologin! På tisdagen den 15 maj så är det release i Tessins aula för alla elever och lärare i årskurs åtta. Tiderna som gäller är klockan 9-10 för Omega och klockan 10.30-11-30 för Alpha.  Det börjar bli ett riktigt …