Rektorn kommenterar situationen på Tessin

Högstadiet

HÖGSTADIET. Noah träffade rektor Peter Sund och intervjuade honom om problemen på Tessin.

Har du någon kommentar angående skyddsombudsstoppet i torsdags förra veckan, och hela situationen på Tessinskolan?

Om man tittar på funktionen skyddsombud så har ju skyddsombudet i uppgift att värna om arbetsmiljön och all personal och alla elevers situation på Tessin. Nu bedömdes läget att man var tvungen att ta till det här steget, så att jag har egentligen inga synpunkter utan att skyddsombuden har full rätt att göra så. Det har lett fram till  att arbetsmiljöverket kommer och tittar på lokalerna, och det är bra och viktigt för jag tänker så här att ju svårare ett problem är desto viktigare är det att man tittar brett på problemet. Det är viktigt att det är så många som möjligt, både experter och kompetenta kollar på problemet.

Kan det bli så att alla måste flyttas från Tessin?

– Nej, det tror jag inte, jag tror inte att det kommer bli så. Om i så fall hade vi nog redan varit där. Efter skyddsombudsstoppet gjorde arbetsmiljöverket en första preliminär analys och vi kan fortsätta som vanligt, sen pågår ett arbete så nej det kommer nog inte bli en till flytt.

Vad är planen med Tessin, om du möjligtvis har koll på det, kommer skolan rivas eller är den tänkt att användas när Omega och Gripen är klart? Med tanke på att skolan har renoverats.

Så skulle man kunna tänka, men nej jag vet inte riktigt. Det har ju funnits planer sen långt tillbaka gällande gymnasiet och då får man gå tillbaka sju eller åtta år i tiden när man började tänka att man ska bygga ett gymnasiecampus sådär, så nu har det dragit ut på tiden, men den långsiktiga planen tror jag i alla fall att Tessinskolan ska rivas. Det som händer i höst eller nästa år, det kan jag inte svara på.

Kommer Omega stå klart till hösten?

Det är den enda information som vi har, och vad det verkar så löper den processen fort enligt plan. Det får vi verkligen hoppas på hur som helst.

 

BAKGRUND:

Torsdagen den 11 januari fylldes korridorerna på Tessinskolan med lappar om skyddsombudstopp med anledning av ohälsa. Efter mögelsitutionen på Tessinskolan stängde skyddsombuden ner skolan helt, men stängningen hävdes snabbt av Arbetsmiljöverket. Drabbade elever och lärare på skolan av möglet på Tessin uppmanas till hälsokontroller. I bristen på lokaler måste Nyköpings kommun hitta en lösning för vart elever och lärare på Tessinskolan ska placeras.

I ett brevet från skyddsombuden på Tessinskolan utskickat till personal den 11 januari uppgavs  att de skulle lämna skolan. Detta upphävdes alltså senare samma dag av Arbetsmiljöverket.

”Med anledning av hur arbetsmiljösituationen i Tessinskolans lokaler utvecklats, där en hög frekvens av uppvisade symptom och besvär inkommit, har vi som skyddsombud valt att begära skyddsombudsstopp med stöd av arbetsmiljölagen 6 kap § 7. Vi ser en risk för allvarlig ohälsa. Vi väljer att hellre agera nu än att inte göra det och stå passiva i något som ändå måste ses som allvarligt”

Noah Gahnertz  

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Så har var profildagen för danseleverna i årskurs åtta

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på dansprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Medea berättar att hon har haft dansprofilen från sjuan och hon alltid har gillat att dansa. – Jag kommer ihåg dansstegen ganska bra, om man bara får göra dem några gånger själv så …

Högstadiet
Så här var profildagen för musikeleverna i årskurs åtta!

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på musikprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Det blir en hel del prat om själva uppträdandet men också om profilen i stort. På förmiddagen repar alla musikprofilelever i olika grupper och efter lunch ska alla upp på scen och köra …

Högstadiet
Redaktionen ute på stan: Vad tycker folk om vår skola och dagens ungdomar?

HÖGSTADIET. Veronica, Houda och Tuva gav sig ut på stan för att ställa två frågor till personer de stötte på: Vad tycker du om Nyköpings högstadium? och Vad tycker du om dagens ungdomar? Linda, 42 år, röroperatör på tvätteri Jag tänker på Alpha och Omega. Alpha var väldigt bra när …