Rektorn kommenterar situationen på Tessin

Högstadiet

HÖGSTADIET. Noah träffade rektor Peter Sund och intervjuade honom om problemen på Tessin.

Har du någon kommentar angående skyddsombudsstoppet i torsdags förra veckan, och hela situationen på Tessinskolan?

Om man tittar på funktionen skyddsombud så har ju skyddsombudet i uppgift att värna om arbetsmiljön och all personal och alla elevers situation på Tessin. Nu bedömdes läget att man var tvungen att ta till det här steget, så att jag har egentligen inga synpunkter utan att skyddsombuden har full rätt att göra så. Det har lett fram till  att arbetsmiljöverket kommer och tittar på lokalerna, och det är bra och viktigt för jag tänker så här att ju svårare ett problem är desto viktigare är det att man tittar brett på problemet. Det är viktigt att det är så många som möjligt, både experter och kompetenta kollar på problemet.

Kan det bli så att alla måste flyttas från Tessin?

– Nej, det tror jag inte, jag tror inte att det kommer bli så. Om i så fall hade vi nog redan varit där. Efter skyddsombudsstoppet gjorde arbetsmiljöverket en första preliminär analys och vi kan fortsätta som vanligt, sen pågår ett arbete så nej det kommer nog inte bli en till flytt.

Vad är planen med Tessin, om du möjligtvis har koll på det, kommer skolan rivas eller är den tänkt att användas när Omega och Gripen är klart? Med tanke på att skolan har renoverats.

Så skulle man kunna tänka, men nej jag vet inte riktigt. Det har ju funnits planer sen långt tillbaka gällande gymnasiet och då får man gå tillbaka sju eller åtta år i tiden när man började tänka att man ska bygga ett gymnasiecampus sådär, så nu har det dragit ut på tiden, men den långsiktiga planen tror jag i alla fall att Tessinskolan ska rivas. Det som händer i höst eller nästa år, det kan jag inte svara på.

Kommer Omega stå klart till hösten?

Det är den enda information som vi har, och vad det verkar så löper den processen fort enligt plan. Det får vi verkligen hoppas på hur som helst.

 

BAKGRUND:

Torsdagen den 11 januari fylldes korridorerna på Tessinskolan med lappar om skyddsombudstopp med anledning av ohälsa. Efter mögelsitutionen på Tessinskolan stängde skyddsombuden ner skolan helt, men stängningen hävdes snabbt av Arbetsmiljöverket. Drabbade elever och lärare på skolan av möglet på Tessin uppmanas till hälsokontroller. I bristen på lokaler måste Nyköpings kommun hitta en lösning för vart elever och lärare på Tessinskolan ska placeras.

I ett brevet från skyddsombuden på Tessinskolan utskickat till personal den 11 januari uppgavs  att de skulle lämna skolan. Detta upphävdes alltså senare samma dag av Arbetsmiljöverket.

”Med anledning av hur arbetsmiljösituationen i Tessinskolans lokaler utvecklats, där en hög frekvens av uppvisade symptom och besvär inkommit, har vi som skyddsombud valt att begära skyddsombudsstopp med stöd av arbetsmiljölagen 6 kap § 7. Vi ser en risk för allvarlig ohälsa. Vi väljer att hellre agera nu än att inte göra det och stå passiva i något som ändå måste ses som allvarligt”

Noah Gahnertz  

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Hälsningar från Melody och Lisa till eleverna på skolan!

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Skolbibliotekarien Jörgen har nyligen varit på bokmässan i Göteborg och passade då på att få tre böcker signerade. Det handlar om Jobbiga tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson samt Mizeria och Lowkey av Melody Farshin. I båda fallen handlar det om personliga hälsningar till eleverna …

Högstadiet
9j och 9n ställer ut surrealistiska träd i biblioteket!

UTSTÄLLNING. På bildlektionerna har eleverna i årskurs nio målat surrealistiska träd. I skolbiblioteket har tidigare ställt ut målningar av 9i och 9m. Nu har vi bytt ut dessa till målningar av 9j och 9n. Jag har pratat med Viggo Karlsson som har med en målning. Det här är något som …

Högstadiet
Högstadiepodden om skolmaten

PODD. Lyssna på när Mariana, Sofia, Valentina, Pamela, Nilo och Havannah diskuterar vad de tycker om skolmaten. De har även intervjuat elever och personal på Omega. Lyssna här Alla åsikter som framkommer i podden och intervjuerna är elevernas/personalens egna. Foto: Wikimedia Commons; Casey Lehman