Det får inte finnas vi och de, det finns bara vi – Olof Palme

Inrikes
1

INRIKES. För 32 år sedan mördades partiledaren för det socialdemokratiska partiet, Sveriges statsminister Olof Palme, på öppen gata.

Han sköts i ryggen av en okänd gärningsman och avled omedelbart. Landets regeringschef avlägsnades med hjälp av en revolverkula, en helt ofattbar händelse i en demokrati. Misstänkt för mordet blev Christer Petterson som innan mordet blivit dömd till dråp och en lång rad andra brott. Det finns dock inte några egentliga belägg till att Christer Petterson skulle ha varit Palmes mördare eller vem som mördade honom.

Många konspirerar även om att Säpo skulle vara inblandat och ha planerat mordet på Olof Palme, men det finns inga egentliga bevis och mordet är ännu inte löst. Palmes kontroversiella engagemang i Sydafrikafrågan, där han var på kollisionskurs med många västliga regeringar till exempel Thatchers och Reagans samt en stor del av den svenska högern, har av många konspirationsteoretiker kopplats till mordet.

Olof Palme och hans fru Lisbet hade varit på biografen Grand, inga livvakter vid sidan av. Biobesöket hade diskuterats på Lisbets arbetsplats och i telefon vilket svarar för att de kan ha varit avlyssnat. Makarna Palme promenerade hem från biografen, utan livvakter, de hade sett filmen Bröderna Mozart. Vid korsningen Sveavägen och Tunnelgatan klockan 23:21 sköts Olof Palme dödligt i ryggen. Därefter avvek gärningsmannen in på Tunnelgatan och tog sig uppför trapporna mot Malmskillnadsgatan, där han fortsatte över gatan och vidare nedför David Bagares gata. Därefter upphör alla spår av den bortflyende mördaren.

Palme dödförklarades på Sabbatsbergs sjukhus, där de försökt återuppliva honom, klockan 00:06. Det fanns Palmehat, men hos många andra var han populär.

– Hela hans väsen var att ”vi gör skillnad”. Man ska inte tro på någon ödesstyrd framtid, det är vi som styr vår framtid. Det har jag lärt mig av Olof Palmes gärning. Och vi har ändrat Sveriges riktning, sa statsminister Stefan Löfven i Expressen TV:s livesändning.

Mordet på Palme är ett sår som aldrig läker, ett sår på demokratin.

Därför är jag demokratisk socialist

Jag är en demokratisk socialist med stolthet och glädje. Jag blev det när jag for omkring i Indien och såg den fruktansvärda fattigdomen fast en del var oerhört rika, när jag for runt och såg en ännu mer förnedrande fattigdom, på sätt och vis, i Förenta Staterna, när jag som mycket ung kom öga mot öga med kommunismens ofrihet och förtryck och människoförföljelse i kommuniststaterna. När jag kom till nazisternas koncentrationsläger och fick se dödslistorna på socialdemokrater och fackföreningsmän. – Olof Palme

Olof Palme var statsminister 1969-1976 och 1982 fram till sin död 1986. Som sin tid som oppositionsledare tjänstgjorde han som medlare för FN i Iran-Irakkriget som var en väpnad konflikt mellan Iran och Irak, kriget ägde rum från 1980-1988.Palme kritiserade USA:s krigföring i Vietnam, det gjorde han första gången i det kända Gävletalet. Palme baserade ställningstagandet av erfarenheter från Algeriets frigörelse från Frankrike, Olof Palmes kritik mot Vietnamkriget och intressering för världen bildade upptakten till en aktivare svensk utrikespolitik.

Palme var också starkt kritisk mot apartheidregimen i Sydafrika. Förutom det ekonomiska stödet till motståndsrörelsen ANC förespråkade han också ekonomiska sanktioner gentemot regimen. För denna politik fick han stöd i bland annat Förenta nationerna och i Socialistinternationalen.

Socialdemokraterna drog förlust i valet 1976 eftersom den ekonomiska utvecklingen i Sverige kom att försämras efter decennier av god utveckling sedan 2:a världskriget. Valförlusten var den första på 44 år, Socialdemokraterna satt i regering sedan 1932-1976.

Till minne av Palme bildades Olof Palme International Center 1992 av KF, LO och Socialdemokraterna. Olof Palme International Center har ett mål om att ge makt åt människor att förändra sitt samhälle och därmed sina egna liv. De arbetar i Olof Palmes anda för demokrati, mänskliga rättigheter och fred. Olof Palme International Centers hemsida kan du komma till här.

”Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det” / Olof Palme

Bildresultat för palmemordet
Olof Palmes minnesplats på Sveavägen 42 med den röda rosen som symboliserar socialdemokratin.

 

 

 

 

 

 

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Inrikes
Nu är Vabruari här igen

INRIKES. Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari. Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är …