Ingvar Kamprad och det svenska folkhemmet

Inrikes

INRIKES. Ikeas grundare Ingvar Kamprad gick bort lördagen den 27 januari. Ända sedan barnsben har Kamprad varit affärsmän i blodet.  År 1943 grundades Ikea. Förkortningen står för Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Aggunaryd och är alltså namngivet efter hans namn och adress. Idag är Ikea världens största möbelföretag.

Redan när Ingvar Kamprad var fem, sex år startade han sin karriär då han började sälja tändstickor till sina grannar. Ingvar Kamprad har varit på topp tio bland världens rikaste män. Men för ett par år sedan, 2016, fanns han inte med på listan längre. Anledningen är att en del av hans pengar överförts till ”enheter utanför hans ekonomiska kontroll”, rapporterade Dina Pengar om i början av mars 2016. Vid den tiden värdesattes dock hans förmögenhet till 610 miljarder kronor vilket gjorde honom till Sveriges rikaste man.

Ikea har gjort att ”vanligt folk” har haft tillgång till att inreda hemmet med klass. Man kan alltså säga att Ingvar Kamprad står som en del av det svenska folkhemmet. Ingvar Kamprads möbelföretag gav alltså upphov till det ”svenska idealet”, hur ett svenskt hem skulle se ut.

Folkhemmet är ett begrepp som myntades av Per Albin Hansson i radiotal 1928 som då var socialdemokratisk statsminister. Folkhemmet är den svenska modellen, alltså att människor lever i social och ekonomisk trygghet. Under 1920 – 1970 tog de styrande socialdemokraterna fram sociala reformer och utökade den offentliga sektorn.

Bildresultat för ikea kitchen
Foto: Wikipedia; En bild från ett kök i ett ikea-varuhus.

Kamprad skänkte mycket pengar till välgörenhet, genom olika stiftelser skänkte han pengar och varor till flera välgörande ändamål. Allt från forskning inom barnhälsa och barnhälsovård till stöd till flyktingläger och byggande av äldreboenden. Han var också mycket generös mot sina arbetstagare, varje jul fick anställda på Ikea mer i plånboken.

Har du undrat varför bokhyllan heter Billy eller byrån Malm? Anledningen är att Ingvar Kamprad hade dyslexi och hade svårt att komma ihåg möblernas lagernummer. Därför fick de i stället olika namn. Det är också något som är unikt för Ikea.

Det är strikt reglerat att alla Ikea-varuhus måste innehålla en restaurang och ett lekrum, eftersom enligt Ingvar Kamprad görs ”inga affärer på fastande mage” eller ”med barn springandes runt benen”.

Den enda mörka historien som finns bakom Ingvar Kamprad är att han i sina unga ålder var ansluten till en högerextrem rörelse, vilket avslöjades av Expressen 1944. Kamprad var öppen med sitt samröre med nazisterna och har bett om ursäkt för vad han kallar sin ”ungdoms sjukdom”.

Ingvar Kamprad och Ikea är ändå något Sverige ska vara stolt över, Kamprad har verkligen satt Sverige på kartan.

 

Noah Gahnertz

Foto: Wikipedia; Bildtext: Hans Ax (vänster, left) och Invar Kamprad vid IKEA Kungens kurva

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Inrikes
Nu är Vabruari här igen

INRIKES. Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari. Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är …