Intervju med Charlotte Rosencrantz på Resursteamet

Skolfrågor

SKOLFRÅGOR.  Amanda Bergström har intervjuat Charlotte Rosencrantz som jobbar som specialpedagog på Resursteamet i Nyköping. Hon har framför allt ställt frågor till henne om dyslexi. Amanda kommer under våren att återkomma med fler artiklar om dyslexi.

I Charlottes jobb så handleder hon bland annat pedagoger. Hon träffar även elever ibland och utreder.

Charlotte berättar att man i Nyköpings kommun nyligen har bestämt att utredningarna av dyslexi ska skötas mer på skolorna och därför har hennes jobb ändrats. Hon gör inte lika många utredningar och träffar inte så många elever längre. Hon jobbar nu mer med att handleda och utbilda och träffa pedagoger och hjälpa dom.

En grundläggande fråga som inte alltid så självklar för alla är vad dyslexi faktiskt är. Dyslexi sammanfattas kort som läs- och skrivsvårigheter.  Men lite mer specifikt så är det att man kan ha svårt att uppfatta ljud och avkoda. Samt läs- och skrivförmågorna. Man han ha svårt att hitta rätt ord också. Personer med dyslexi kan skilja sig mycket åt beroende på vilka svårigheter man har och vilken grad man har det. Dyslexi är idag en vanlig diagnos, cirka 5-8 % i världen har dyslexi. Enligt statistik så är dyslexi vanligare hos killar än hos tjejer.

Charlotte tror inte att dyslexi har blivit vanligare på senare år men vi använder oss mer av skrivande och läsande i samhället idag. Förut så behövde du inte kunna läsa eller skriva för att få ett jobb och nu så är jobben mer komplicerade. Vi har också mer fakta om dyslexi och kan då hjälpa och utreda. Förut så utredde man inte dyslexi lika mycket. Sammantaget innebär det här att diagnoserna har blivit fler.

Charlotte lägger till att det är viktigt att veta att specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi numera inte är ett hinder. Det finns så många bra assisterande verktyg, det gäller bara att plugga på ett annat sätt och det är det viktigt att få hjälp med. Dyslexi påverkar inte intelligensen på något vis.

Det finns mycket forskning kring dyslexi och detta är några svenska forskare som specialiserar sig på dyslexi.

Juha Kere Som jobbar på Karolinska institutet har skrivit denna bok.

Mats Myrberg har skrivit denna artikel om dyslexi.

Ingvar Lundberg (1934-2012) gjorde många föreläsningar om dyslexi.

Vad ska man göra om man har dyslexi men inte känner att man får tillräckligt med hjälp? Då ska du prata med din rektor i första hand men du kan annars ta hjälp av dessa organisationer som kan hjälpa till. Men i första hand – prata med din rektor eller mentor. De måste enligt diskrimineringslagen hjälpa till.

https://www.dyslexi.org/

http://www.fdb.nu/

Bildresultat för dyslexi

Amanda Bergström

Foto på Charlotte: Amanda Bergström

Foto 2: Jesper Sehestad

Läs också Ellas artikel om ny forskning om dyslexi här

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alpha
4
Ella Haugness möter Utbildningsminister Anna Ekström

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Den 20 november 2019 hade Nyköpings Högstadium besök av Sveriges utbildningsminister, Anna Ekström. Då passade vi på Redaktionsprofilen på att träffa ministern för en intervju, såklart! Ministerns schema under förmiddagen var späckat och vår ”slot” – 11.25-11.35 – var den absolut sista innan hon skulle resa vidare mot …

Skolfrågor
På tiden att Örstig får en busslinje

SKOLFRÅGOR.  Jag bor ute på Örstig det är ett område som är så långt ut man kan komma på Arnö, dock fortfarande inom stadsplanerat område. När jag flyttade in år 2008 var det tänkt att kommunen skulle fixa kollektivtrafik inom en snar framtid. Nu är det slutet på 2018 och …

Inrikes
Valåret 2018 – S tar krafttag mot psykiska ohälsan bland unga

VALET 2018. Förra veckan presenterade Socialdemokraterna ett vallöfte till Sveriges unga att ta krafttag mot den växande psykiska ohälsan. Det är ett förslag som ungdomsförbundet SSU drivit som en av de viktigaste välfärdsfrågorna för Sveriges unga. Psykisk ohälsa är vår tids snabbast växande folkhälsosjukdom, och speciellt bland barn och unga …