Intervju med Malin Mattson Flennegård om Toleransprojektet

Högstadiet

NYKÖPING. Ella och Ebba intervjuade Malin Mattsson Flennegård om det omtalade Toleransprojektet som hon arbetar med. 

Vad innebär egentligen toleransprojektet, för de som inte vet?

– Jag och mina kollegor håller i olika undervisningsdagar för eleverna som är med i projektet. Vi pratar om förtryck och hat och olika historiska händelser. Vi pratar också mycket om hur man kan utvecklas som person. Sedan åker alla elever till Polen för att besöka Auschwitz.

Vad är syftet med det ni håller på med?

– Vi brukar alltid säga att det viktigaste är att försöka hitta den bästa versionen av sig själv. Det är massa elever ifrån olika skolor som träffas och de flesta känner inte varandra. Det är ett bra sätt att skaffa vänner och visa vem man verkligen är.

Hur många elever är det som medverkar och hur väljer man ut vilka som ska få vara med?

– Det är 50 elever per år som är med. Alla elever som vill vara med får ansöka och då skriver de en motivation om varför det skulle vilja vara med. Vi tar hjälp av lärarna och om det är någon som kanske inte har så många vänner eller har svårt att skaffa vänner så väljer vi dem. Och sedan väljer vi såklart ut de som har den bästa motiveringen.

Vilka jobbar med det här projektet?

– Det är jag och en annan lärare och sedan är det också en ungdomsstödjare som heter Maja. Kuratorerna på Alpha och Omega jobbar också med det här. Sedan är det flera andra lärare och kuratorer som följer med till Polen och är med på undervisningsdagarna.

Hur länge har ni hållit på med det här arbetet?

– Vi har gjort det här sedan förra året, men vi har planerat att göra samma sak nästa år också.

 

Ella Haugness och Ebba Arpnäs

Foto: Maria, Ola och Malin arbetar med Toleransprojektet. Fotot är hämtat från Toleransprojektets information på kommunens webb: https://nykoping.se/Barn–Utbildning/Toleransprojektet/

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Högstadiepodden om skolmaten

PODD. Lyssna på när Mariana, Sofia, Valentina, Pamela, Nilo och Havannah diskuterar vad de tycker om skolmaten. De har även intervjuat elever och personal på Omega. Lyssna här Alla åsikter som framkommer i podden och intervjuerna är elevernas/personalens egna. Foto: Wikimedia Commons; Casey Lehman

Högstadiet
Så har var profildagen för danseleverna i årskurs åtta

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på dansprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Medea berättar att hon har haft dansprofilen från sjuan och hon alltid har gillat att dansa. – Jag kommer ihåg dansstegen ganska bra, om man bara får göra dem några gånger själv så …

Högstadiet
Så här var profildagen för musikeleverna i årskurs åtta!

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på musikprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Det blir en hel del prat om själva uppträdandet men också om profilen i stort. På förmiddagen repar alla musikprofilelever i olika grupper och efter lunch ska alla upp på scen och köra …