Jag sa aldrig ja

Krönika
2

KRÖNIKA. “Jag ville bara skrika, men det gick inte. Inte ett enda ord kom ut ur min mun. Hela min kropp var som förlamad. Jag insåg inte just då vad det var som hände. Men smärtan kände jag, smärtan i bröstet. Den där paniken och ångesten som kändes som om min bröstkorg slets isär i tusen bitar. Det var bara jag och en man, en helt okänd man som jag inte har någon kontakt med, inne på något litet lager. Mannen visade sig vara ägaren till nattklubben jag befann mig på. Han som var så stilig med fin kostym och hade mycket pengar. Det var han som nu tvingade mig utföra oralsex på honom. Jag vill inte det här, men jag har ingen chans att avbryta det här nu. Jag fick höra vidriga ord som bland annat slampa. När han tyckte vi var klara släppte han ut mig till de andra som var där ute och hade kul. Såhär ensam har jag aldrig känt mig.

Från den här kvällen har jag endast några minnesluckor. En av dem är när jag springer mitt i stan utan mina skor, som jag fortfarande inte vet var de är. När jag tänker tillbaka på det som hände vill jag spy. Jag blir rädd på riktigt.”

Detta berättar Alexandra som bara är 19 år.

Alexandra blev ett offer, ett våldtäktsoffer.

Sexuella övergrepp sker dagligen runt om i världen. Alla kan bli utsatta men det vanligaste är att kvinnor och barn blir utsatta. Statistik visar att de allra flesta som utsätter folk för sexuella övergrepp är män. 98 av 100 förövare är män. Varje år polisanmäls cirka 18 000 sexualbrott i Sverige, varav 3000 av dessa är våldtäkter på barn. Lika många våldtäkter, 3000, anmäls av vuxna. Tyvärr är det endast 2 av 10 sexualbrott som anmäls, så räknar vi med det så sker det ungefär 90 000 sexualbrott, varav 30 000 är våldtäkter, per år. Dessa siffror visar att det sker närmare 250 våldtäkter eller utnyttjanden av barn och vuxna VARJE DAG, bara i Sverige. Sverige är bara ett av alla länder som finns på vår jord. Det går inte att tänka sig hur många kvinnor och barn som blir utsatta varje dag runt om i världen.

I Sverige har vi inga kraftiga straff för sexualbrott enligt min mening. Jag tycker att det är alldeles för många anmälningar som läggs ned. Hur ska vi någonsin kunna komma någonstans och få stopp på detta utan ett rejält straff för förövaren? Det är olagligt att begå ett sexualbrott så varför bestraffas man inte hårdare? Speciellt när det förstör en människa så hårt inifrån och ut. Man bryter alltså mot en lag om man begår ett sexualbrott. Förövarna vet att de lätt kan bli frikända i framförallt hovrätten. Jag tror att straffen skulle behöva bli mycket hårdare och om ett sexualbrott skulle tas fullt på allvar varje gång så skulle det minska. Ett rejält straff skrämmer förövarna att begå dessa brott. Alla har rätt till att anmäla ett sexualbrott som de varit med om.

Jag kan inte sätta ord på hur sjukt jag tycker detta är. Så många kvinnor och barn som varje dag blir utsatta. Man känner sig inte trygg. Efter en utekväll på krogen ska man behöva vara rädd när man går förbi ett gäng med killar – hela tiden. Att man ska behöva känna sig så rädd hela tiden för att man själv kanske blir ett offer. Vi kan inte veta om just den där människan vi går förbi är en helt vanlig person som har gränser och vet vad som är rätt och fel, eller om den människan inte vet vad gränser är och begår dessa brott.

Ett sexuellt övergrepp är inte bara en våldtäkt som många tror. Det är så mycket mer, att ta på någons kropp med händerna, munnen eller könet, på ett sätt som personen tycker är skrämmande eller obehagligt är ett sexuellt övergrepp. Alla sexuella handlingar som någon gör mot ens vilja är sexuella övergrepp.

Tänk dig känslan att få ett samtal av din syster som gråter och skriker i ren panik. Hon försöker få fram vad som nyss hänt henne. Det du förstår är att någon kille har utnyttjat henne. Denna kille tvingade sig på henne och hade sex med henne. Hon försöker förklara hur hon skrek nej, men killen lyssnade inte och ingen annan på festen hade hört henne. Du kan inte göra något för du vet att din syster befinner sig på andra sidan jordklotet. Din syster har precis blivit ett offer, som så många andra.

Hur kan vi alla människor acceptera att detta fortfarande händer? Det är inte rätt. Jag kan inte förstå hur man som enskild individ kan ta sig rätten att utnyttja någon sexuellt. En fråga jag skulle vilja ställa till de människor som begår sexuella övergrepp är: Varför gör ni det här? Det blir stora konsekvenser för både offer och förövare när ett sexualbrott har begåtts. Det kan inte bli bra för varken förövare eller offret. Känslan av att ha utnyttjat någon sexuellt mot dennes vilja, gå runt med den skulden varje dag. Många som blivit utsatta av dessa typer av brott kan känna stor skam. De kan känna sig riktigt äckliga i sin egen kropp. Många drabbas av akut stressreaktion efter ett skräckfyllt övergrepp. Även depressioner, trötthet och smärta i kroppen är vanliga symtom. Skulle du som förövare inte begå dessa brott skulle det inte bli några konsekvenser för någon.

Jag tycker att hashtagen #metoo är ett väldigt bra sätt att få sprida sina historier vidare till andra människor. Då ingen ska få känna sig ensam om vad de har varit med om.

– Om alla kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp eller trakasserier skrev “Me too” i statusraden, skulle folk förstå vidden av problemet. Detta skrev Alyssa Milano på twitter. Hon är en skådespelerska som började sprida denna hashtag och nu finns den över hela världen.

Till dig Alexandra och alla andra som blivit offer för detta, ni är aldrig ensamma. Det är aldrig du som offer som gjort fel. Jag önskar vi alla människor får upp ögonen och ser vilket stort problem detta är i samhället. ALLA behövs för att göra skillnad!

 

Ebba Comstedt, 9c

 

Läs också Signe Gromulskas krönika Du äcklar mig! och Jonathans och Andys debattartikel #Falsk anklagelse, har #metoo gått för långt?

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Vinnaren i månadens krönika i maj!

MÅNADENS KRÖNIKA. Månadens krönika i maj är… Nada Almunajed med sin krönika ”Vad säger mitt utseende om vem jag är?”!!! Ellen vinner en biocheck som kan hämtas ut i biblioteket på Omega. Fredrik Ericsson på Södermanlands nyheter (se bild på honom nedan) har varit jury och läst alla krönikor som …

Krönika
Värsta miljöboven är du själv

KRÖNIKA. Häromdagen satt jag och mamma som vanligt spikade vid tv:n framför ett naturprogram. Det är numera något vi har satt i vana. Även fast vi har sett flertaliga naturprogram redan är vi alltid lika fascinerade av hur otroligt häftig naturen är och hur många speciella djur det finns runtom …

Krönika
Varför ska det här bestämma över min framtid?

KRÖNIKA. ”Tänk på din framtid Selma! Detta är bra att kunna när du går i gymnasiet! När du är vuxen så kommer du ångra att du inte jobbade hårdare och fokuserade bättre under lektionerna. Tänk på det du!” Under hela vår skolgång har vi fått höra saker som de här. …