Robotvarning på Hawaii – av misstag

Utrikes

UTRIKES. Människor som befann sig på den amerikanska ögruppen Hawaii fick ett larm om att en ballistisk robot var på väg och att alla skulle söka skydd. Denna information visades dock vara ett falsklarm.

Runt 08-tiden på Hawaii den 13 januari fick alla människor på öarna en notis om att en ballistisk robot var på väg mot dem. Meddelandet löd: ”Ballistisk robot på väg mot Hawaii. Sök skydd omedelbart. Det här är ingen övning”.

Under en kort stund greps folk av panik tills det amerikanska kustkommandot kunde ge besked att det var ett misstag. Det rörde sig om ett misstag vid personalbytet, någon hade tryckt på fel knapp och utlöst varningen. Den anställde som, av misstag, tryckt på knappen har nu fått sparken. Även chefen för Hawaii Emergency Management Agency fick sluta.

När varningen skickades ut var mångas första tanke att det var Nordkorea med tanke på de senaste händelserna mellan USA och Nordkorea. Nordkorea har flera gånger hotat att anfalla Amerikanska öar och genomfört flera robottester.

 

Sofia Fröding

Foto: Wikipedia

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Pewdiepie vill lägga ner ”sub to pewdiepie” rörelsen

UTRIKES. Felix Kjellberg eller Pewdiepie startade en ”meme eller rörelse” där man skulle prenumerera på hans kanal för att slå T-series 100 miljoner prenumeranter på Youtube (Pewdiepie ligger tätt bakom). Men nu vill han avsluta denna ”rörelse”. T-series, som är en indiskt företag som äger alla låtar i Bollywood, hade …

Utrikes
Apollo 13

UTRIKES. Apollo 13 var det tredje planerade rymduppdraget att landa på månen men något gick fel. Ungefär 56 timmar in i uppdraget exploderade syretank nummer två i servicemodulen. När detta hände så avbröts planerna att landa på månen och det största målet var att klara sig oskadda tillbaka till jorden. …

Utrikes
Är det bra eller dåligt med ”Trigger Warnings”?

UTRIKES. Ungefär hälften av lärarna i högskolor i USA har uppgett att de använder så kallade “trigger warnings”. Trigger warnings, ofta förkortad till TW, är korta meningar som varnar en läsare om potentiellt störande eller upprörande innehåll. Lärarna i dessa högskolor använder trigger warnings innan de till exempel ska visa …