Slopestyleåkare gör gay-historia i OS

Sport

Bildresultat för gus kenworthy

SPORT. Gus Kenworthy kom sist i finalen, men kyssen med pojkvännen gjorde succé. Fler hbtq-personer medverkade i OS Pyeongchang och gjorde tillsammans gay-historia. Kyssen med pojkvännen hade blivit en världsnyhet. 

OS i Pyeongchang är över, svenskarna tog 11 medaljer och norskorna fick medaljskörd då de tog flest guldmedaljer, men OS präglades inte bara av medaljer. Många öppna hbtq-personer deltog i OS Pyeongchang, bland annat från USA:s OS-trupp. Konståkaren Adam Rippon är en av de och slopestyleåkaren Gus Kenworthy.

Gus Kenworthy hade tänkt komma ut för redan fyra år sedan, innan OS i Sotji och kyssa pojkvännen i tv-kamerorna, men han backade eftersom han inte berättat för sina föräldrar än. Fyra år senare i Pyeongchang precis innan tävling fångade kamerorna hur han kysste sin pojkvän Matthew Wilkas. Han är en av få öppet homosexuella amerikanska elitidrottsmän och slåss hårt för HBTQ-frågor.

– Jag visste faktiskt inte att tv filmade det, säger han. Det var något jag ville göra i senaste OS, att kyssa min pojkvän vid målgången, men det var något jag inte vågade då. Men att jag nu gjort det, kysst honom, att jag visat den kärleken för honom inför tv-kameror känns otroligt. Det enda sättet att ändra folks uppfattningar, att stoppa homofobi och att riva murar är att visa upp sig öppet, säger han.

Som liten hade han inte några homosexuella idrottsmän som förebilder och det var något som han saknade.

–  Det var något som jag definitivt inte hade när jag växte upp. Jag hade inte en idrottsman som var gay som kysste sin pojkvän som jag kunde se upp till. Om jag hade haft det hade livet varit mycket enklare, säger han.

Efter den filmade kyssen fick han en våg av kärlek riktat mot honom på sociala medier inte minst av Britney Spears.

 

Under invigningen av spelen publicerade Gus en bild på sig och Adam Rippon på twitter med texten: ”We’re here. We’re queer. Get used to it”

Källa: Expressen

Noah Gahnertz

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sport
Sverige slutar på en sjundeplats

SPORT. Handbolls-EM 2020 har tagit slut för oss i Sverige. Efter tre spelade matcher i huvudrundan ligger Sverige sist i tabellen med noll inspelade poäng. Landslaget hade två matcher (Ungern och Island) och hade en liten chans att komma trea i tabellen – vilket skulle innebära en placeringsmatch om 5-6-plats. …

Sport
New England Patriots vann Super Bowl 2019

SPORT. 13-3 var siffrorna när New England Patriots vann över Los Angeles Rams i finalen i Super Bowl i amerikansk fotboll (NFL). Det var den sjätte gången på de senaste 18 åren som Patriots fick höja pokalen. Tom Brady, som spelar i Patriots, är den första som har vunnit sex stycken Super Bowls och ses nu som den bästa …

Sport
Emiliano Salas plan har hittats

SPORT. Fotbollsspelaren Emiliano Sala från klubben FC Nantes försvann med ett plan som skulle gått till Cardiff. Sala hade nyligen skrivit på för den engelska klubben för 15 miljoner euro. På flyget hade han skickat ett meddelande där han skrev att han var riktigt rädd och om de inte hörde …