Slopestyleåkare gör gay-historia i OS

Sport

Bildresultat för gus kenworthy

SPORT. Gus Kenworthy kom sist i finalen, men kyssen med pojkvännen gjorde succé. Fler hbtq-personer medverkade i OS Pyeongchang och gjorde tillsammans gay-historia. Kyssen med pojkvännen hade blivit en världsnyhet. 

OS i Pyeongchang är över, svenskarna tog 11 medaljer och norskorna fick medaljskörd då de tog flest guldmedaljer, men OS präglades inte bara av medaljer. Många öppna hbtq-personer deltog i OS Pyeongchang, bland annat från USA:s OS-trupp. Konståkaren Adam Rippon är en av de och slopestyleåkaren Gus Kenworthy.

Gus Kenworthy hade tänkt komma ut för redan fyra år sedan, innan OS i Sotji och kyssa pojkvännen i tv-kamerorna, men han backade eftersom han inte berättat för sina föräldrar än. Fyra år senare i Pyeongchang precis innan tävling fångade kamerorna hur han kysste sin pojkvän Matthew Wilkas. Han är en av få öppet homosexuella amerikanska elitidrottsmän och slåss hårt för HBTQ-frågor.

– Jag visste faktiskt inte att tv filmade det, säger han. Det var något jag ville göra i senaste OS, att kyssa min pojkvän vid målgången, men det var något jag inte vågade då. Men att jag nu gjort det, kysst honom, att jag visat den kärleken för honom inför tv-kameror känns otroligt. Det enda sättet att ändra folks uppfattningar, att stoppa homofobi och att riva murar är att visa upp sig öppet, säger han.

Som liten hade han inte några homosexuella idrottsmän som förebilder och det var något som han saknade.

–  Det var något som jag definitivt inte hade när jag växte upp. Jag hade inte en idrottsman som var gay som kysste sin pojkvän som jag kunde se upp till. Om jag hade haft det hade livet varit mycket enklare, säger han.

Efter den filmade kyssen fick han en våg av kärlek riktat mot honom på sociala medier inte minst av Britney Spears.

 

Under invigningen av spelen publicerade Gus en bild på sig och Adam Rippon på twitter med texten: ”We’re here. We’re queer. Get used to it”

Källa: Expressen

Noah Gahnertz

 

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sport
Khabib mot Conor som utbröt till kaos

SPORT. Den galna UFC fighten mellan  Khabib Nurmagomedov och Conor McGregor slutade med en seger för ryska Khabib i fjärde ronden, och då utrbröt ett kaos. Khabib klättrade över stängslet och började slåss mot Dillon Danis, Mcgregors tränare. Medans Khabib attackerar tränaren blir Conor attackerad av tre män i Khabibs team …

Sport
Emma Lundh öppnar upp om sjukdomen

SPORT. Fotbollsspelaren Emma Lundh har kämpat med sin trötthet i flera år och nu vet hon varför. Hon har nu fått reda på att hon har MS. Hon berättar att det spelade ingen roll hur mycket hon sov, hon var fortfarande trött.  Emma Lundh har diagnostiserats med sjukdomen MS. Sjukdomen …

Sport
Konflikten mellan damlandslaget och SvFF löst

SPORT. Konflikten mellan damlandslaget och Svenska fotbollsförbundet har pågått i flera dagar, men nu så har båda parter äntligen kommit överens.  Damlandslaget har länge väntat på ett spelaravtal med Svenska fotbollsförbundet. Och när det i söndags nästan hade gått ett år av väntan , så fick de nog. Svenska damlandslagets …