Valåret 2018 – Feministiskt initiativ

Inrikes

VALET 2018. Feministiskt initiativ är först ut i Noah Gahnertz följetong om valåret 2018.

”Som människor är vi alla unika, lika och olika. Kärleken vinner över hatet!” – Gudrun Schyman.

Historia

Feministiskt initiativ bildades i april 2005 med bland annat Vänsterpartiets tidigare partiledare Gudrun Schyman. Partiet har ställt upp i val sedan 2006 med Gudrun Schyman som Fi:s partiledare.

Under Europaparlamentsvalet 2014 fick Feministiskt initiativ (5,49%) av rösterna och vann för första gången mandat i Europaparlamentet. Det var också första gången ett parti med feministisk ideologi kom in i EU-parlamentet.

I riksdagsvalet 2014 fick Fi (3,12%) av rösterna.

Politik

Feministiskt initiativ driver en feministisk politik. Det står för ett öppet, jämställt och jämlikt samhälle, fritt från diskriminering. En politik som sätter mänskliga rättigheter i fokus.

”Mänskliga rättigheter utgår från alla människors lika värde. Dessa rättigheter samt ekologisk och social hållbarhet måste gå före snäva och kortsiktiga ekonomiska intressen. På samma sätt måste mänsklig säkerhet, med individens trygghet i fokus, gå före nationell territoriell säkerhet.” Feministiskt initiativ

Fi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Ett samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.

Fakta om Gudrun Schyman

Ålder: 69 år (född 9 juli 1948)

Bor: Gladsax, Simrishamns kommun

Gudrun var tidigare medlem i Vänsterpartiet, och även partiledare 1993-2003 i Vänsterpartiet. Idag är hon Feministiskt Initiativs partiledare.

Schyman lämnade Vänsterpartiet 2004 och fick då sitta som politisk vilde i riksdagen fram till valet 2006.

På partikongressen 2002, då hon var partiledare i Vänsterpartiet, höll Schyman ett uppmärksammat tal om bland annat mäns förtryck av kvinnor som kom att kallas Talibantalet, sedan hon sagt:

”Det förtryck som går djupare in i kropp och identitet än något annat; det som är äldre än klassamhället och som bestått över klassamhällenas konvulsioner, det förtryck som format och präglat varje klassamhälle och anpassat det till sina villkor: kvinnoförtrycket. Det tar sig många uttryck. Diskrimineringen och kränkningarna ser olika ut beroende på var vi befinner oss. Men det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige.”

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Inrikes
Nu är Vabruari här igen

INRIKES. Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari. Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är …