Valåret 2018 – Feministiskt initiativ
- By : Jörgen Leidebrant
- Category : Inrikes, Valet 2018

VALET 2018. Feministiskt initiativ är först ut i Noah Gahnertz följetong om valåret 2018.
”Som människor är vi alla unika, lika och olika. Kärleken vinner över hatet!” – Gudrun Schyman.
Historia
Feministiskt initiativ bildades i april 2005 med bland annat Vänsterpartiets tidigare partiledare Gudrun Schyman. Partiet har ställt upp i val sedan 2006 med Gudrun Schyman som Fi:s partiledare.
Under Europaparlamentsvalet 2014 fick Feministiskt initiativ (5,49%) av rösterna och vann för första gången mandat i Europaparlamentet. Det var också första gången ett parti med feministisk ideologi kom in i EU-parlamentet.
I riksdagsvalet 2014 fick Fi (3,12%) av rösterna.
Politik
Feministiskt initiativ driver en feministisk politik. Det står för ett öppet, jämställt och jämlikt samhälle, fritt från diskriminering. En politik som sätter mänskliga rättigheter i fokus.
”Mänskliga rättigheter utgår från alla människors lika värde. Dessa rättigheter samt ekologisk och social hållbarhet måste gå före snäva och kortsiktiga ekonomiska intressen. På samma sätt måste mänsklig säkerhet, med individens trygghet i fokus, gå före nationell territoriell säkerhet.” Feministiskt initiativ
Fi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Ett samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Fakta om Gudrun Schyman
Ålder: 69 år (född 9 juli 1948)
Bor: Gladsax, Simrishamns kommun
Gudrun var tidigare medlem i Vänsterpartiet, och även partiledare 1993-2003 i Vänsterpartiet. Idag är hon Feministiskt Initiativs partiledare.
Schyman lämnade Vänsterpartiet 2004 och fick då sitta som politisk vilde i riksdagen fram till valet 2006.
På partikongressen 2002, då hon var partiledare i Vänsterpartiet, höll Schyman ett uppmärksammat tal om bland annat mäns förtryck av kvinnor som kom att kallas Talibantalet, sedan hon sagt:
”Det förtryck som går djupare in i kropp och identitet än något annat; det som är äldre än klassamhället och som bestått över klassamhällenas konvulsioner, det förtryck som format och präglat varje klassamhälle och anpassat det till sina villkor: kvinnoförtrycket. Det tar sig många uttryck. Diskrimineringen och kränkningarna ser olika ut beroende på var vi befinner oss. Men det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige.”
Inga kommentarer