Vi lever i en tid när utseendefixering är allt

Krönika
4

KRÖNIKA. Jag är så jävla trött på all den hetsen över människors utseende! Att man ska vara så perfekt, att man ska ha en stor rumpa, smal midja, stora bröst, liten näsa, märkeskläder, muskler, långt hår, killar ska vara långa och tjejer ska vara korta och mycket mer.

Har inte du också tänkt på hur mycket vi ungdomar jämför oss med varandra? När jag jämför mig med andra blir jag ledsen och mår dåligt över att alla andra är så mycket bättre än mig själv. Detta leder till att fler och fler ungdomar mår dåligt, går in i depressioner och blir mindre och mindre nöjda med ens egna utseende. Jag blir så ledsen när jag hör att ungdomar mår dåligt för att de inte trivs med sig själv. Man ska bara vara sig själv, alla är fina som de är och hur de ser ut. Även du och jag.

Du kan inte förstå hur arg jag blev för ett tag sedan när jag var med om en händelse som skedde på bussen hem. Min buss är alltid full med människor i alla olika åldrar. Denna gång var bussen inte speciellt full, det var jag, ett ungdomsgäng och två män i kanske 25-årsåldern. Jag satt en bit från männen men jag hörde ändå vad de sa. Jag kan inte påstå att tjuvlyssnade på allt de sa men helt plötsligt så hörde jag bara hur de började prata om kvinnor. Jag hörde hur de förnedrade oss, de sa att vi skulle se ut si och så. Det verkade som om att de började visa upp bilder på kvinnor för varandra och la kommentarer som “nej hon går inte hon är för tjock och dessutom har för små bröst”. Jag blev så otroligt arg och jag kände mig kränkt, jag visste ju inte om de satt och pratade om mig. Det var efter denna händelse som jag verkligen insåg att det inte bara är vi själva som jämför oss med andra, personer jämför också mig med andra.

Jag tycker att detta är så jävla fel! Ungdomar genomgår en jobbig period i livet redan där man är väldigt vilsen, har prestationsångest och mår dåligt. Jag vet att jag själv jämför mig otroligt mycket med andra, även om jag vet att jag mår dåligt av det. Jag tycker att alla andra är så smarta, snygga, roliga och mycket bättre än vad jag är. Sociala medier är en faktor som gör att nästintill alla jämför sig, vi tänker inte på att mycket på sociala medier är “fake” och därmed tror att alla verkligen ser ut så som de gör på exempelvis Instagram.  

Det kan inte fortsätta såhär, ungdomar ska inte gå runt och må dåligt över hur de ser ut! Vi ska inte vara oroliga över vad folk tycker och tänker när det gäller våra utseenden. Vi måste göra något åt detta! Vi måste sluta jämföra oss med varandra och sluta tänka att alla andra är så mycket bättre än sig själv.  

 

Tyra Boman, 9o

Foto: Max Pixel; Hand mirror face close

En klok tjej på alla sätt. Det som nästan gör mest ont i mig är hur hårda tjejer är då de bedömer varandra och inte minst då någon vågar bryta normen för den ”standardiserade tonårstjejen”. Ett starkare och mer solidariskt tjejkollektiv skulle göra mig lugnare som pappa till två tjejer som står på tröskeln till den hör världen.

Ja, jag instämmer. Mina två tjejer har ganska många år kvar dit, men jag hoppas och tror på ett annat klimat då. Och att förändringen går snabbt. Undrar också om vi vuxna på skolan kan hjälpa till att bana vägen?

Sedan är det nog ändå killarnas och männens dömande blickar som är den värsta skurken här. Men desto viktigare med ett starkt tjejkollektiv. #Metoo kan vara en viktig början.

4 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Ska det vara så här?

KRÖNIKA. Det är fredag morgon och jag kliver upp ur sängen, jag går till badrummet och tvättar mitt ansikte, jag kollar in i spegeln, åh fy vad ful, usch. Vem ska gilla mig nu? Jag suckar och går till mitt rum och sedan sätter jag mig framför spegeln. Framme vid …

Krönika
Vad har hänt i affärerna?

KRÖNIKA. Det har hänt mig väldigt ofta att jag har precis handlat i en affär, till exempel mat, och jag kommer på att jag har glömt min tygpåse. -Hoppsan nu glömde jag min påse hemifrån, ja ja, jag får väl köpa en för den här gången då. Sedan går det en …

Krönika
2
Jag finns inte.

KRÖNIKA. Jag är ickebinär, vi kan börja med det. Jag är ickebinär. Jag identifierar mig inte som det, jag är det. Det är bara så det är, och jag kan inte göra så mycket åt det. Första gången jag lärde mig att det fanns andra kön än kille och tjej var …